Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Zakaj uporabljati LinkedIn?

Objavljeno: 11.04.2023

Poznate platformo LinkedIn? Statistika pravi, da se vsako sekundo tej priljubljeni profesionalni platformi pridružita dva nova člana. Zakaj pa je dobro, da smo tudi mi zraven? Ta virtualna poklicna mreža je v nekaj letih napredovala iz preprostega spletnega življenjepisa v celovit sistem za osebni branding (trženje sebe in učinkovit networking).

Rezultati raziskav kažejo, da približno 94 odstotkov delodajalcev uporablja družbena omrežja, največ pa jih uporablja LinkedIn, ki je uporaben tudi pri iskanju nove ustrezne delovne sile.

Nimate Linkedin profila oziroma ga ne posodabljate redno? Tukaj je 5 razlogov, zakaj ga potrebujete in zakaj morate zanj dobro skrbeti. 

1. Ljudje vas preverjajo preko spleta

Ljudje na različne načine raziskujejo informacije o drugih. LinkedIn uporabljajo delodajalci, vaši zaposleni, vaši nadrejeni in vaša konkurence. LinkedIn vam daje priložnost, da nadzirate, kaj bodo odkrili o vas. Tam lahko izpostavite svoj življenjepis, svoje sposobnosti, pretekle izkušnje, kaj so vaši hobiji in kaj radi delate poleg službe (na primer ali ste športniki, se ukvarjate z dobrodelnostjo ste del organizacije, itd.)

2. Vsem vidne reference

Platforma omogoča, da javno objavite priporočila drugih, predvsem lahko tudi drugi uporabniki (primer delodajalca) ocenjujejo vaše sposobnosti in tako imate javno potrdilo, da so vaše sposobnosti visoke.

3. Prijavite se lahko na različna delovna mesta

Ste vedeli, da lahko s pomočjo LinkedIna iščete tudi zaposlitev in se prijavite na razgovore? Veliko delodajalcev išče novo delovno silo s pomočjo platforme in nanjo objavlja tudi zaposlitvene oglase.

4. Odlična možnost za mreženje

Glaven razlog za nastanek platforme je bil ravno mreženje. A mnogi so še vedno mnenja, da se lahko na LinkedInu povezujejo samo z ljudmi, ki jih poznajo in so z njimi že sodelovali v preteklosti, a temu ni tako. Na LinkedInu se morate povezati z ljudmi, ki so vam zanimivi in bi vam lahko pomagali pri razvoju poslovne poti, saj se vam bodo le tako odprla vrata do novih priložnosti. Več povezav lahko tako posledično pomeni, tudi več priložnosti.

Vsekakor pa to ne pomeni, da  morate sprejeti vsako vabilo. Predvsem se izogibajte profilov, ki so prazni, brez fotografij in podatkov, saj gre največkrat za lažne profile.

5. Izobraževanje

Na LinkedInu obstaja že več kot 2 milijona različnih tematskih skupin, kjer se izmenjujejo mnenja, primere dobrih praks strokovnjakov iz vsega sveta in izkušnje. Lahko se vam odprejo novo znanja, poleg tega pa lahko v različne skupine postavljate vprašanja in dobite različne odzive.

Svoj LinkedIn profil lahko dodate tudi na profil svojega podjetja na portalu Moja dejavnost ter tako spletnim uporabnikom omogočite, da vas hitro najdejo tudi na ostalih družbenih omrežjih.