Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Še niste porabili bonov? Pohitite, časa je le še do 30. junija! Kliknite za ideje in odkrijte zanimive destinacije!

Objavljeno: 11.04.2023

Kar nekaj turističnih bonov in bonov 21, ki jih je izdala vlada z namenom omilitve posledic epidemije, je ostalo še neporabljenih in čas se hitro izteka. Unovčiti jih je možno le še do 30. junija 2022, pri čemer so turistični boni unovčljivi v turističnih nastanitvah, boni 21 pa poleg tega dodatno še v kulturi, športu in gostinstvu. V nadaljevanju vam predlagamo nekaj idej, kje in kako porabiti bone, če pa vas kljub vsemu ne pritegne prav nič, lahko bone prenesete na svoje bližnje in jih tako prijetno presenetite. V vsakem primeru pa ne pozabite pobrskati med ponudniki storitev na portalu Moja Dejavnost, kjer boste na vsakem področju našli najboljše ponudnike, prav lahko pa dobite tudi kakšno zanimivo idejo!

Da bi omilila posledice prvega vala epidemije COVID-19, ko smo bili prisiljeni popolnoma ustaviti javno življenje, je Vlada Republike Slovenije leta 2020 izdala turistične bone. Ukrep, ki smo se ga razveselili mnogi državljani, je imel številne pozitivne učinke. Med drugim je spodbudil slovenske turiste, da so počitnice preživeli doma in tako spodbudili odpiranje gospodarstva. 

Mnogim, ki imajo nizke dohodke, pa so prav boni omogočili, da so si po dolgem času privoščili oddih, ki si ga sicer ne bi mogli.   

A že jeseni so sledili novi valovi epidemije virusa SARS-CoV-2 in temu primerni ukrepi, ki so omejevali javno življenje ter posledično tudi gospodarstvo. Zato se je vlada v letu 2021 znova odločila za izdajo novih bonov (bon 21), ki so bili v tem primeru poleg turizma namenjeni tudi spodbujanju potrošnje v gostinstvu, kulturi in športu.

Turista, ki fotografirata

Koliko bonov smo prejeli in v kakšnih vrednostih?

Vse osebe, ki so bile dne 13. marca 2020 polnoletne in vse osebe, ki so do konca tega leta dopolnile 18 let, so prejele turistični bon v vrednosti 200 evrov, vse ostale osebe pa turistični bon v vrednosti 50 evrov.

Bon 21 v vrednosti 100 evrov so prejele vse osebe, ki so bile polnoletne na dan 30. junij 2021 in osebe, ki so do konca leta 2021 dopolnile 18 let. Bon 21 v vrednosti 50 evrov pa so prejele vse ostale osebe. 

Nobenega izmed bonov nismo prejeli v fizični obliki, temveč gre za dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije. Unovčimo jih tako, da na to željo opozorimo ponudnika storitve. Več informacij o bonih si lahko preberete na spletni strani FURS, kjer so pripravili tudi informativni videoposnetek o bonih 21:

Veljavnost turističnih bonov in bonov 21 je bila podaljšana do 30. junija 2022 in trenutno ni videti, da bi bilo načrtovano novo podaljšanje, zato je vsekakor z unovčenjem dobro pohiteti.

Turistka v Sloveniji

Kje porabiti bone?

Turistični boni se lahko porabljajo pri ponudnikih nastanitev, kot so

Na portalu Moja Dejavnost najdete najširšo ponudbo dejavnosti v Sloveniji in tudi pri ponudnikih namestitev boste gotovo našli nekaj primernega za svoje želje, povpraševanje pa lahko pošljete tudi preko te povezave, mi pa bomo poskrbeli, da vas bodo ponudniki, ki ustrezajo vašim kriterijem in nudijo storitev, ki jo iščete, kontaktirali v najkrajšem možnem času.

Turistični boni so bili v času svoje izdaje tudi predmet kritike tistih, ki so opozarjali na njihovo omejeno uporabnost, a so odločevalci ukrep opravičevali s ciljem, da bi upravičenci bonov na destinaciji, kjer bi prenočili, porabili tudi nekaj svojega denarja.

Leto kasneje so bile kritike le upoštevane in novi boni 21 so poleg turizma unovčljivi tudi na področjih športa, kulture in gostinstva. Naj vam tudi v tem primeru priskočimo na pomoč na portalu Moja Dejavnost s pestro izbiro ponudnikov v sledečih kategorijah:

Niste našli nobenega zanimivega ponudnika, kjer bi unovčili svoje bone? Splača se pokukati tudi med ostale kategorije na portalu Moja Dejavnost, saj lahko zaradi široke uporabnosti bona 21 tudi drugje najdete ponudnike, ki jih sprejemajo, poleg tega pa nam lahko pošljete vaše povpraševanje, da za iskanje najboljših ponudb poskrbimo mi.

Pogrnjena miza v restavraciji

Bone smo v največji meri unovčevali v velikih turističnih središčih …

Kje in kako smo največ unovčevali pridobljene bone? Po dostopnih podatkih se je največ turističnih bonov unovčilo v obalnih in gorskih občinah ter v občinah, kjer se nahajajo terme. Bon 21 pa smo največ unovčevali v dejavnosti gostinstvo, sledijo turizem, kultura in šport.

Fotografije slovenskih krajev

… a splača se odkrivati tudi manjše kraje, ki ponujajo marsikaj zanimivega

Ne glede na to, da je največ upravičencev bone izkoristilo v občinah, kot sta Piran in Kranjska Gora, ki jima sledijo ostala velika letovišča, pa so mnoge prav boni spodbudili k odkrivanju manj znanih znamenitosti in manjših krajev.

Črna na Koroškem, od koder prihajajo številni znani slovenski športniki, na primer ponuja spust po eni izmed najdaljših jeklenic v Evropi Olimpline. Jeklenica je dolga 1.263,5 metrov, najvišje nad tlemi boste 206 metrov.

Mnogo državljanov je obiskalo Lendavo, kjer se prične razgledovanje po Prekmurju in sicer na stolpu Vinarium, ki omogoča razgled na kar 4 države naenkrat. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa, kjer na višini 50 metrov lahko posnamete dih jemajoč selfie, se udobno povzpnete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah.

Očarljiva pa so tudi Tolminska korita, ki predstavljajo najnižjo in najlepšo vstopno točko v Triglavski narodni park. Sprehodili se boste lahko po krožni poti, kjer si boste ogledali divja korita Tolminke in Zadlaščice. Reki se med seboj zlijeta, pri tem pa gre za edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Pastirska dediščina se še danes ohranja na Veliki planini, s katere se vidijo najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, razgled pa sega vse do Ljubljane in še naprej. Več o pastirstvu si lahko ogledate v Preskarjevem muzeju, kjer razpolagajo z zbirko oblek in orodij. Kljub temu, da je planina lahko dostopna, med drugim z nihalko, pa je še ni pokvaril masovni turizem in še danes ponuja pristno doživetje.

Še niste uspeli obiskati Fontane piv Zeleno zlato v Žalcu? Gre za poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca. Kot znamenitost, ki se nahaja v središču hmeljarstva v naši državi je vzbudila pozornost Evrope in sveta. Tudi na tej destinaciji vam gotovo ne bo zmanjkalo idej, kako uporabiti bone.

Ne glede na to, katero destinacijo boste izbrali, vam naš portal Moja Dejavnost omogoča iskanje ponudnikov po lokaciji. Tako boste s svojim obiskom lahko razveselili številne gostince, kulturne ustanove in ponudnike športnih dejavnosti, tudi po manjših krajih v Sloveniji.

Fotografije slovenske narave

Z neporabljenimi boni lahko presenetite in razveselite svoje najbližje

Vas nikakor ne pritegne obisk nobene izmed destinacij, kulturne ali naravne dediščine? Z neporabljenim bonom lahko razveselite svoje najbližje, saj je omogočena prenosljivost bona med upravičenčevimi sorodniki. To je možno med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena:

  • stari starši,
  • starši,
  • otroci,
  • otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  • vnuki,
  • zakonci,
  • zunajzakonskimi partnerji,
  • partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter
  • med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Več informacij o prenosljivosti bona vam je na voljo na spletni strani FURS, s klikom na povezavo.

Ne glede na to, kje in kako bi si želeli porabiti svoje bone, pa ne pozabite pobrskati med ponudniki storitev na portalu Moja Dejavnost. Pri nas najdete seznam najboljših ponudnikov, ob pregledu pa hitro dobite tudi kakšno zanimivo idejo!