Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Menjava gum je pred vrati

Objavljeno: 11.04.2023

Menjava letnih za zimske pnevmatike je pomembna in more biti urejena, še preden zapade prvi sneg. Ne bo odveč, če boste že pred 15. novembrom pozorni na vreme, da vas ne preseneti. Zimska oprema je namreč prava izbira pred in po zakonsko predpisanem obdobju, če so temperature nižje od 7 stopinj Celzija.

Pnevmatike oziroma polni stik gum s podlago so ključne pri zagotavljanju varnosti, zato pri izbiri ne varčujte, odločite se za kvaliteto

Pri izbiri pnevmatik ne varčujete. Če niste prepričani, na kaj morate biti pozorni, kaj vam povejo neodvisni testi pnevmatik, potem je bolje, da se obrnete na vulkanizerstvo, ki ne le montira, pač pa pnevmatike in platišča tudi prodaja.  

Kdaj gume zamenjati, kdaj kupiti nove?

Gume se običajno menjajo na največ vsakih 5 let. Seveda je to odvisno od različnih dejavnikov:

  • priporočil proizvajalca,
  • načina vožnje,
  • načina shranjevanja,
  • stopnjo obrabe (gume se pozimi obrabljajo hitreje, škodi jim tudi neustrezen tlak in še kaj …),
  • če še nimate izbranega vulkanizerja, jih enostavno in hitro v vaši bližini najdete tukaj.

Vulkanizer vam bo najbolj strokovno povedal stanje vaših gum in vam svetoval, ali so še primerne za novo zimsko sezono, ali pa že je bolje kupiti nove. Če globina profila na gumah ni več ustrezna, morate pnevmatike zamenjati, ne glede na zakonsko obveznost. Gre namreč za vašo varnost na vesti in tudi varnost drugih udeležencev, saj globina profila pomembno vpliva na vodljivost vozila. 

V primeru, da je profil neustrezen, naj vam najboljše gume za vaše vozilo in vaš žep svetuje vaš vulkanizer oziroma se obrnite na splet po informacije. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) vsako leto opravi test več deset zimskih pnevmatik in pripravi nasvete ter priporočila za lažjo odločitev. 

AMZS-jev test in ocenjevanje pnevmatik

Vir: AMZS

Kaj vam povedo testi zimskih pnevmatik?

Pri zimskih pnevmatikah se testira, kako se obnašajo na suhi in mokri cesti ter na snegu in ledu. V ocene je vključen tudi test obrabe, število prevoženih kilometrov ter poraba goriva. V nekatere teste je lahko vključen tudi kriterij glasnosti. 

Če boste izbrali pnevmatiki, ki je dobro ocenjena pri vseh ključnih kriterijih, boste izbrali dobro, a ni nujno, da je skupna ocena edino merilo vaše odločitve. 

Razmislite, kje se pozimi največ vozite. Veliko kilometrov prevozite po zasneženih cestah, potem je dobro, da ima pnevmatika najboljšo oceno pri tem merilu. Se vozite manj, takrat pa na očiščenih cestah? Potem dajte prednost oceni obnašanja na suhem ter mokrem cestišču.  

Enega odgovora na to, katere zimske gume izbrati, ni. Vsekakor pa svetujemo, da se držite priporočil in smernic, ki vam jih da vulkanizer. To so predvsem

1) Na vseh štirih kolesih uporabite enak tip pnevmatik 

2) Pred nakupom gum preverite oznako DOT, ki vam pove teden in leto, v katerem je bila posamezna pnevmatika izdelana. Ne kupujte starih gum.

Vrste zimskih pnevmatikVir: AMZS

Izbrati vulkanizerja ali premontažo pnevmatik opraviti doma?

Večina lastnikov jeklenih konjičkov se odloči za profesionalno storitev pri vulkanizerju, lahko pa se menjave gum lotite tudi doma.

Menjava pnevmatik na domačem dvorišču vam prihrani nekaj časa v vrsti pri vulkanizerju in tudi nekaj denarja, predvsem v primeru, če imate dodaten paket platišč za pnevmatike ter prostor za hrambo. 

Da ne izpustite pomembnih korakov, oziroma da so te pravilno opravljeni, raje izberite pooblaščeno vulkanizerstvo, ki bo vedno poskrbelo za vse:

  1. Vozilo mora biti na ravni podlagi.
  2. Menjalnik mora biti v prestavi, ročna zavora mora biti zategnjena.
  3. Dvigalka je pravilno postavljena.
  4. Pred montažo je gume potrebno očistiti in preveriti, da nimajo kakršnihkoli poškodb in nepravilnosti.
  5. Manj obrabljene gume se montira na zadnjo os.
  6. Ko so pnevmatike montirane je pomembno tudi pravilno polnjenje.
  7. Obisk pri vulkanizerju omogoča preverjanje uravnoteženosti koles, optiko oziroma centriranje.

Zadnji rok, da poskrbite za zimsko obutev na jeklenem konjičku je 15. november, seveda pa je pametno spremljati vremensko napoved in v primeru neugodnih razmer za to poskrbeti že prej. 

Pred vsako potjo ni odveč spremljati tudi razmer na cestah, ki jih aktualno posodablja Prometno informacijski center.

Zasnežen avto

Pnevmatike so eden najbolj vitalnih delov na vozilu pozimi, ne bo pa odveč, če obiščete tudi avtoservis

Gume so edini stik vozila s podlago, zato so za varno vožnjo res ključnega pomena. Pozimi morajo biti profili zimskih pnevmatik globoki najmanj 3 mm. Če vozite v bolj blagih zimskih razmerah, se profili zaradi višjih temperatur hitreje obrabljajo, tako da bolj pogosto preverjanje ne bo odveč, svetujejo na Agenciji za varnost prometa. 

Kako lahko sami preverite globino profila?

Profili na pnevmatikah se merijo z ustreznim merilnikom, s pomočjo oznak na pnevmatiki, doma pa si lahko pomagate tudi z kovancem za 1 EUR. Kovanec ima zlati rob, ki je širok 3 mm. 

Nasveti za pripravo vozila na zimo

V jesenskem času s hladnejšimi dnevi je priporočljiv tudi obisk avtoserviserja. Ta bo poskrbel še za vse ostale vitalne dele na vašem jeklenem konjičku, da se boste v zimskih razmerah brez skrbi odpravili na cesto. 

Med drugim vam bodo v servisni delavnici preverili stanje:

  • svetlobnih teles,
  • akumulatorja,
  • tekočin (in prilagojenost na nizke temperature),
  • zavornega sistema,
  • karoserije …

Še nekaj nasvetov, kako in kje izbrati vulkanizerstvo, na kaj biti pozorni, če boste gume zamenjali sami, preberite tukaj.

Da bi se izognili nepotrebnim nepravilnostim oziroma napakam, menjavo gum prepustite raje izkušenim vulkanizerjem, najboljše v vaši okolici pa vam lahko z oddajo povpraševanja pomagamo najti mi.