Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Redno vzdrževanje pnevmatik podaljšuje njihovo življenjsko dobo

Objavljeno: 20.12.2023

Pnevmatike so eden od najbolj obremenjenih delov vozila, saj prenašajo težo avtomobila in omogočajo oprijem na različnih vrstah cestnih površin. Zato je nujno, da vozniki razumejo, kako pravilno skrbeti za svoje pnevmatike, da bodo te dolgo zdržale in ohranile svojo učinkovitost.

Merjenje tlaka

 

Vulkanizerji

 

Tlak v pnevmatikah preverjajte najmanj enkrat na teden

Pnevmatike, delujejo kot prožna komora, ki je napolnjena z zrakom pod natančno določenim tlakom. Pravilen polnilni tlak zagotavlja, da pnevmatika ohranja svojo obliko in je dovolj prožna, da ohranja odličen oprijem na vesti. 

Poleg tega pa se indeks nosilnosti in simbol hitrosti, ki sta določena za vsako pnevmatiko, štejeta za veljavna le, če je tlak v pnevmatiki pravilno uravnotežen glede na dejansko obremenitev na osi vozila. Prav tako pa pravilen polnilni tlak ustvarja ustrezno naležno površino, kar je ključno za dober oprijem pnevmatike in preprečevanje nepotrebnega obrabljanja tekalne plasti.

Merjenje tlaka v pnevmatiki

Tlak v pnevmatikah se lahko spremeni iz različnih razlogov. Eden od najpogostejših vzrokov za neustrezen tlak v pnevmatikah je pomanjkanje rednega vzdrževanja ali nepravilno izvajanje le tega. Poleg tega pa na tlak vplivjo tudi spremembe v obremenitvi vozil in temperaturi okolja.

Na primer, ob preobremenjeni pnevmatiki ali ob prehodu iz hladnejšega okolja v toplejše podnebje, se tlak v pnevmatikah lahko znatno poveča, saj se zrak razširi in s tem poveča tlak v pnevmatiki. To lahko vodi do prekomerne deformacije pnevmatike, kar lahko povzroči trajno škodo. Zato je pomembno redno preverjati in vzdrževati pravilen tlak v pnevmatikah, da ohranite varnost in učinkovitost vožnje.

Redni pregledi pnevmatik so nujni za varno vožnjo 

Poleg pravilnega tlaka je za dolgo življenjsko dobo in varno vožnjo ključnega pomena tudi izvajanje rednih pregledov in rotacija pnevmatik. Zakaj? Predvsem zato, ker redni pregledi omogočajo, da hitro opazite morebitne poškodbe ali obrabo na pnevmatikah, kar omogoča takojšnje ukrepanje in preprečevanje morebitnih resnih težav na cesti.

Pri pregledu pnevmatik bodite pozorni na morebitne kose stekla, žeblje, razpoke ali druge poškodbe. Tudi nepravilna obraba na eni strani ali na delu tekalne plasti lahko kaže na težave z vzmetenjem ali poravnavo. Če opazite katero od teh težav se posvetujte s strokovnjaki in morebiti zamenjajte poškodovano pnevmatiko.

Montaža pnevmatik

Poleg pregledov pa je priporočljiva tudi rotacija pnevmatik. Rotacija pomeni, da se pnevmatike premaknejo z ene osi na drugo ali iz ene strani na drugo, da se doseže enakomerna obraba vseh štirih pnevmatik. To je pomembno zato, ker se prednje in zadnje pnevmatike na vozilu obrabljajo drugače, kar lahko vpliva na oprijem in stabilnost vozila.

Običajno se rotacija priporoča vsakih 10.000 do 12.000 km, vendar je odvisno od vrste vozila in pogojev vožnje. Redna rotacija bo podaljšala življenjsko dobo pnevmatik, izboljšala oprijem in stabilnost vozila ter prispevala k varnosti na cesti.

Izogibajte se prevozu težkih bremen in agresivni vožnji

Vedeti morate, da vozilo ni neomejeno skladišče, ter da ima vsako vozilo svoje omejitve, vključno s kapaciteto obremenitve. Preobremenitev vozila je tako eden izmed glavnih dejavnikov, ki lahko pospešijo obrabo pnevmatik.

Kaj se zgodi, ko je vaše vozilo preobremenjeno? Posledično so pnevmatike pod večjim pritiskom zaradi dodatne teže, kar povzroči neenakomerno obrabo in povečano trenje med pnevmatikami in cesto. To lahko hitro vodi do zmanjšane življenjske dobre pnevmatik.

Počena pnevmatika

Poleg preobremenitve vozila lahko tudi agresivna vožnja poveča obrabo pnevmatik. Hitro pospeševanje, ostro zaviranje, vožnja po neenakomernem terenu in vožnja s previsoko hitrostjo lahko povzročijo neenakomerno obrabo tekalne plasti in povečajo tveganje za predrte pnevmatike.

S temi preprostimi ukrepi boste znatno podaljšali življenjsko dobo svojih pnevmatik, zmanjšali obrabo in tveganje za poškodbe ter zagotovili, da boste varno potovali na cesti. Poleg tega boste prihranili denar, saj boste manj pogosto morali zamenjati pnevmatike in boste izboljšali gorivo učinkovitost vozila.

Ne pozabite na sezonsko menjavo pnevmatik

Sezonska menjava pnevmatik zagotavlja večjo varnost na cesti in podaljša življenjsko dobo vaših pnevmatik. 

Pozimi, ko se temperature znižajo, postanejo ceste bolj spolzke zaradi dežja, snega in poledice. Zimske pnevmatike so zasnovane z namenom, da se bolje spopadajo s takšnimi razmerami. Imajo posebno gumo, ki ostane prožna tudi pri nizkih temperaturah, ter globoke kanale, ki zagotavljajo boljši oprijem na spolzkem cestišču.

Montaža zimskih pnevmatik

Poleg tega pa sezonska menjava pnevmatik pomaga preprečiti prezgodnjo obrabo pnevmatik. Ko uporabljate pnevmatike, ki so primerne za trenutno sezono, zmanjšate obrabo vsakega kompleta pnevmatik. Zimske pnevmatike so tako namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do 7 °C, od 7 °C navzgor pa so letne pnevmatike zmogljivejše.

To je tudi razlog, zakaj se odsvetuje vožnjo z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto. Pnevmatike namreč ob višjih temperaturah postajajo mehkejše, posledično je njihova obraba precej večja, saj je njihova zgradba prilagojena nizkim temperaturam.

Zimske pnevmatike

V primeru, da pnevmatik ne zamenjate pravočasno oz. v zimskih razmerah vozite brez zimske opreme, vas lahko policija kaznuje z globo v višini 40 evrov. V primeru, da pa zaradi pomanjkljive ali neustrezne opreme ovirate promet pa lahko kazen znaša tudi do 500 evrov in 5 kazenskih točk.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti vozila z zimsko opremo opremljena med 15. novembrom in 15. marcem. Zato poskrbite za pravočasno menjavo pnevmatik in se izgonite nevšečnostim na cesti.

 

Seznam ponudnikov

 

Kdaj je čas za menjavo pnevmatik?

Ko gre za pnevmatike, vaša varnost na cesti neposredno zavisi od njihove kakovosti in stanja. Čeprav se lahko zdi, da vaše pnevmatike zdržijo več sezon, je pomembno razumeti, kdaj je čas, da jih zamenjate.

Če se z istimi pnevmatikami vozite že štiri leta, je čas, da temeljito razmislite o njihovi menjavi. Pnevmatike sicer lahko varno služijo do šest let od datuma izdelave, vendar to velja le, če so bile ustrezno vzdrževane in če njihov profil ni pretirano obrabljen. Tudi če so videti v dobrem stanju s tremi ali celo štirimi milimetri preostalega profila, ne smemo prezreti dejstva, da s časom izgubljajo svoje optimalne lastnosti.

Menjava pnevmatik

Ko prepoznate, da je čas za menjavo pnevmatik, se obrnite na lokalno vulkanizerstvo, kjer bodo strokovnjaki pregledali vaše pnevmatike in vam svetovali pri izbiri novih. Ponudbe in storitve vulkanizerjev lahko preverite tudi na spletnih platformah, kot je Moja Dejavnost, kjer boste našli različne ponudnike in ocene njihovih storitev, prav tako pa lahko oddate povpraševanje in iskanje najboljših vulkanizerstev v vaši okolici prepustite nam. Ne pozabite, da je pravilna skrb za pnevmatike ključna za vašo varnost in udobje na cesti, zato ne odlašajte z menjavo, ko je to potrebno.

 

 

Zakaj je pomemben pravilen tlak v pnevmatikah?

Pravilen tlak v pnevmatikah je ključen, saj zagotavlja, da pnevmatika ohranja svojo obliko in optimalno prožnost. To vpliva na indeks nosilnosti in simbol hitrosti, ki sta veljavna le ob pravilnem tlaku, ter na ustrezno naležno površino, ki je bistvena za oprijem in obrabo tekalne plasti.

Kako pogosto naj preverjam tlak v pnevmatikah?

Tlak v pnevmatikah je priporočljivo preverjati vsaj enkrat na teden, idealno pa pred vsako daljšo vožnjo. Redno vzdrževanje tlaka ohranja varnost na cesti in podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik.

Kako redni pregledi in rotacija pnevmatik prispevajo k dolži življenjski dobi?

Redni pregledi omogočajo zgodnje odkrivanje poškodb in nepravilnosti na pnevmatikah, kar preprečuje resne težave na cesti. Rotacija pnevmatik pa enakomerno obrablja vse štiri pnevmatike, kar podaljšuje njihovo življenjsko dobo in izboljšuje stabilnost vozila.

Kakšna je vloga prevoza težkih bremen in agresivne vožnje pri obrabi pnevmatik?

Preobremenitev vozila in agresivna vožnja povzročata hitrejšo obrabo pnevmatik, saj povečata pritisk na pnevmatike in ustvarjata neenakomerno obrabo tekalne plasti. Umirjena vožnja in preprečevanje preobremenitve podaljšujeta življenjsko dobo pnevmatik.

Zakaj je sezonska menjava pnevmatik ključna za varnost in dolgo življenjsko dobo?

Sezonska menjava pnevmatik omogoča boljši oprijem in varnost na cesti, saj zimske pnevmatike bolje delujejo v hladnih razmerah. Prav tako preprečuje prezgodnjo obrabo pnevmatik, saj jih prilagodi trenutnim vremenskim razmeram.

Kdaj je čas za menjavo pnevmatik in kje najti strokovno pomoč? 

Če se z istimi pnevmatikami vozite že štiri leta, je čas, da razmislite o menjavi. Pnevmatike sicer lahko varno služijo do šest let od datuma izdelave, vendar je odvisno od vzdrževanja in obrabe. Strokovno pomoč in menjavo pnevmatik lahko poiščete pri lokalnih vulkanizerjih, ponudbe in storitve pa najdete tudi na spletnih platformah, kot je Moja Dejavnost. Pravilna skrb za pnevmatike je ključna za varno in udobno vožnjo, zato ne odlašajte z menjavo, ko je to potrebno.

Seznam ponudnikov