Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Naj vaše podjetje izstopi s profesionalno izdelanim logotipom

Logotip je del vizualne podobe podjetja oziroma njegove blagovne znamke. Gre za znak, simbol, napis ali kombinacijo grafike in besedila, s katerim podjetje doseže večjo prepoznavnost med (potencialnimi) strankami, partnerji, konkurenco.

Izdelava logotipa

Logotip je prva informacija o vašem poslu in pomembno pripomore k prvemu vtisu pri strankah. Pri ustvarjanju identitete podjetja igra pomembna vlogo, ta pa je ključna za uspešnost na trgu.

Naloga logotipa je, da je viden, prepoznaven oziroma zapomnljiv.

Lahko je izjemno močno trženjsko orodje, ki v kombinacijami z drugimi aktivnostmi pomembno prispeva k boljši končni prodaji.

Da bi to dosegli, moramo imeti unikaten logotip. Če ni oblikovan premišljeno, če vključuje preveč informacij ali je preveč podoben nečemu, kar stranke že poznajo, ne bo želenega učinka. 

Kakšen je dober logotip

Logotip ne sme vključevati preveč informacij. Za predstavitev celotne vizije, načina dela, izdelkov ali storitev, je prostor drugje. 

Dobro oblikovan logotip nagovarja brez razlage. Možno ga je uporabiti na različnih mestih od spletnih do klasičnih medijev, če imate končni izdelek seveda v ustreznem formatu. 

Zato najboljša rešitev nikakor ni nakup "generiranih" logotipov na spletu. Sliši se odlično, da za nekaj 10 evrov in v le nekaj minutah s spletnega programa snamete svoj novi logotip, a ta denar raje investirajte drugam. Dolgoročno ne gre za pravo rešitev, ker: 

  1. Program lahko zelo podoben logotip ustvari za vsakega, tako da je prepoznavnost veliko težje doseči oziroma boste nekje drugje vlagali denar, da vam bo to uspelo.
  2. Prenesene datoteke so običajno v rastrskem zapisu, kar pomeni, da boste slej ko prej naleteli na situacijo, v kateri logotipa ne bo možno uporabiti, saj se bo slika s povečevanjem ali pomanjševanjem uničila. Ko vam logotip izdela grafični oblikovalec, vam omogoči izdelavo vektorskega zapisa logotipa. Kljub različnim resolucijam ekranom in različnim velikostim tiskovin (od vizitke do plakatov) se kvaliteta logotipa ne izgubi.

Grafično oblikovanje

Kako poteka izdelava logotipa

Izdelava logotipa poteka v več fazah. Ko grafični oblikovalec prejme naročilo, najprej zbere različne informacije o podjetju, ki logotip potrebuje. Pri oblikovanju ideje že upošteva tudi morebitne želje naročnika, če je že povedal svoje preference, recimo glede barve ali napisa.

Nato sledi faza, v kateri podjetje prejme predogled izdelanega logotipa. Ne gre za končni izdelek, lahko pa to postane, saj se nemalokrat zgodi, da je že prvi logotip tisti, ki je naročniku tudi najbolj všeč.

Vsekakor pa ima v fazi predogleda naročnik možnost predlagati ideje, želje, spremembe. Pri tem je pomembno, da vas kot naročnika logotipa ne “premamijo“ aktualni trendi. Ti se zelo hitro spreminjajo, logotip pa podjetje običajno oblikuje enkrat ali dvakrat v življenju, zato grafični oblikovalec išče rešitve, ki bodo aktualne dolgo. 

Seveda pa je cilj, da dobite logotip izdelan po vaših željah, zato bo grafični oblikovalec le te vedno postavil na prvo mesto in vam omogočil dovolj popravkov, da boste na koncu VI popolnoma zadovoljni. 

Ko dizajn logotipa potrdite, ga pripravimo v vektorski obliki, da ga boste brez težav uporabljali kjerkoli in v kakršnikoli velikosti. S tem je izdelava logotipa zaključena. 

Kakšna je cena logotipa

Cena izdelave logotipov se razlikuje od ponudnika do ponudnika. Obstajajo celo brezplačna orodja, v katerih si logotip izdelate sami, lahko za za nekaj 10 evrov prenesete s spletnih programov, sicer pa se cene izdelave logotipov za podjetja gibljejo med nekaj 100 do 1000 evrov. 

Najugodnejše rešitve so velikokrat dražje kot mislite. Na spletu "generirani" in za najnižje cene kupljeni logotipi niso prilagojeni za različne namene uporabe. Tej težavi se raje izognite takoj in se odločite za profesionalno izdelavo logotipa, ki jo opravi grafični oblikovalec. Temu lahko zaupate vse svoje želje, zamisli, pomisleke in znal jih bo vključiti v končni dizajn logotipa, ki bo edinstven.

Poiščete ga lahko na portalu Moja Dejavnost, lahko pa v svojem povpraševanju navedete, kakšnega ponudnika iščete, mi pa za vas poiščemo najboljše ponudbe v vaši bližini.