Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Do kvalitetne prenove kopalnice z izbiro kvalitetnega mojstra

Objavljeno: 11.04.2023

Kljub temu, da kopalnica še zdaleč ni največji prostor v našem domu, je njena izvedba oziroma prenova ena najzahtevnejših in zato tudi večja investicija. Ker vsak dan začnemo in končamo v kopalnici, je pomembno tudi, da je prenova kar najhitrejša, zato je dobra organizacija izvajalcev izjemnega pomena.

V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj nasvetov o tem, na kaj morate biti pozorni, ko iščete dobrega keramičarja, ki vam bo keramičarske storitve in obnovo kopalnice uredil hitro, ugodno, všečno in funkcionalno.

Moderna kopalnica

Obnova kopalnice – cena in kvaliteta

Razlike v ceni, ko prenavljamo kopalnico, se nanašajo na zahtevnost in količino del, ki so potrebna. Lahko menjate zgolj radiator ali pohištvo, če pa bodo potrebna rušitvena dela, saniranje ali prestavljanje vodovodnih napeljav, menjava sanitarne opreme in keramičnih ploščic pa bo obnova zahtevnejša in dražja. 
 
Ob tem se je potrebno zavedati, da nižje cene velikokrat pomenijo slabšo kvaliteto materialov, lahko pa tudi slabše opravljene keramičarske storitve. Pri nakupu keramičnih ploščic v ceni upoštevajte tudi, da je potrebno kupiti nekoliko več keramike (do 10% več na m2), saj se lahko med delom ploščice poškodujejo in niso več uporabne. 
Nova kopalnica je zagotovo finančni zalogaj, a če boste investirali v kvaliteto materialov in izvajalcev, ki jih najdete na portalu Moja Dejavnost, bo imela kopalnica dolgo življenjsko dobo, vi pa nobenih dodatnih stroškov.

Iskanje najboljših ponudb lahko tudi popolnoma prepustite nam, in sicer tako, da oddate povpraševanje, v katerem navedete čim več podrobnosti glede svojih želja in zahtev.

Prenova kopalnice na ključ je najhitrejša rešitev 

Čas prenove kopalnice je odvisen od obsega del, dobavnih rokov materialov in sanitarne opreme. Če gre zgolj za delno prenovo, je lahko urejena v nekaj dneh, če ste na pomoč pri adaptaciji poklicali keramičarja, vodoinštalaterja, mojstra za elektroinštalacije in druge, ki se morajo med seboj uskladiti, pa lahko delo traja tudi nekaj tednov. 
 
Če vam je pri adaptaciji najpomembnejši prihranek časa in denarja, ne izbirajte vsakega izvajalca posebej. Svetujemo vam vam svetujemo, da poiščite podjetje, ki izvaja vse faze oziroma adaptacije na ključ, torej s svojimi podizvajalci prevzamejo izvedbo projekta od A do Ž. Na ta način se največkrat preprečijo tudi napake in posledično stroški odpravljanja, ki nastanejo, ko izvajalci med seboj ne sodelujejo dobro. 
 
Zavedati se morate, da imajo izkušeni, usposobljeni izvajalci ključno vlogo, da vi dobite kvalitetno kopalnico. Pri izbiri tako ne hitite in ponudnike keramičarskih ter drugih potrebnih storitev dobro preverite. Primerjajte njihove ponudbe, preverite njihove reference, povprašajte po priporočilih.
 
Tuš kabina

Kaj vse je še pomembno, da boste na koncu uživali v kvalitetno prenovljeni kopalnici

Mnogi se prenove kopalnice izogibajo dokler je mogoče, ko pa začnejo puščati cevi, se nabira vlaga, ploščice pa so popolnoma zastarele je čas za odločitev. Lahko menjate le posamezne elemente ali pa se prenove lotite kompletno. Strah pred adaptiranjem kopalnice je povsem nepotreben, če se boste premišljeno lotili iskanja izvajalcev, načrtovanja inštalacij ter nakupa sanitarne opreme in kopalniškega pohištva. 
 
Pri prenovi kopalnice je cena v veliki meri odvisna od vaših želja. Želite kad ali tuš kabino ali oboje? Enojni ali dvojni umivalnik? Podometni kotliček? Mozaik ali keramiko XXL? Se bodo premikale napeljave?
 
Vsekakor pred izvedbo premislite o razpoložljivem proračunu za kopalnico, se posvetujte z izvajalci in bodite pripravljeni tudi na kakšen kompromis. Posebno manjše kopalnice v stanovanjih velikokrat ne morejo uresničiti prav vseh vaših želja (se jim bo pa dober mojster zagotovo znal v največji možni meri približati), saj je potrebno upoštevati glavno vodovodno vertikalo in še kaj. 
 
Veliko lahko prihranite, če se odločite, da inštalacij ne boste premikali. Tako je potreben le priklop nove sanitarne opreme, v nasprotnem primeru pa zahtevna izvedba elektro, vodovodnih in odtočne inštalacije. Nekaj dodatnega prihranka vam omogočijo izvajalci, ki nudijo tudi nakup materiala saj tako plačate nižjo stopnjo DDV. 
 
Če vas najbolj skrbi odstranjevanje keramičnih ploščic, so na trgu prav tako že hitrejše in relativno ugodne rešitve. To so: 
 
1) Keramične ploščice lahko položite od tal do stropa ali le do določene višine
V kopalnicah z dobrim prezračevanjem in manjšo stopnjo vlage, polaganje ploščic do stropa ni nujna. Potrebujete torej manj materiala in polaganja, kar je zagotovo finančno ugodnejše. Če s keramiko do stropa obložite le določene stene oziroma elemente, lahko dosežete tudi zanimive vizualne učinke v prostoru. 
 
2) Polaganje ploščic na obstoječe keramične ploščice
Številni keramičarji vam uredijo polaganje ploščic na obstoječe. Ta način ima svoje prednosti in slabosti, med prednosti zagotovo sodi velik prihranek časa, ki je potreben za odstranjevanje stare keramike. 
 
3) Epoksi in drugi premazi
Obstoječe ploščice je možno prekriti tudi z epoksijem oziroma drugimi vodoodpornimi premazi. Izvajalci poskrbijo za različne teksture in barve, razbiranje keramičnih ploščic pa tako ni potrebno. 
 
Pri načrtovanju nove kopalnice vsekakor ne pozabite na udobje in uporabnost. Seveda izberite armature in ostale kopalniške elemente po svojem okusu, a ti naj bodo tudi kar najbolj enostavni za čiščenje 
 
Če si izgleda svoje nove kopalnice ne morete predstavljati, vam številna podjetja naredijo 3D izris. Tako dobite vpogled, kako bo izgledala prenovljena kopalnica in še pravočasno spremenite bodisi izbiro barv, velikosti ploščic, obliko in velikost umivalnika ter ostale sanitarne keramike. Ko dobite 3D izris, izberete ploščice in kopalniške elemente in izvajalce pa je na vrsti realizacija. 
 
Vsekakor obnavljanje kopalnice ni delo, ki bi se ga lotili sami, brez izkušenj, ustreznih materialov, orodij. Raje se obrnite na profesionalce in prihranite svoj dragoceni čas, da boste na koncu 100 % zadovoljni tako s ceno, časovno realizacijo, kvaliteto kot videzom prenovljene kopalnice. 
 
Potrebovali boste torej dobro keramičarstvo in ostale mojstre, ki poskrbijo za storitve, kot so:
  • rušitvena dela,
  • demontaža kopalniških elementov,
  • odstranjevanje starih ploščic,
  • odstranjevanje starih vodovodnih inštalacij,
  • prezračevanje,
  • električne inštalacije,
  • vodovodne in odtočne inštalacije,
  • izravnava tal, sten, pozidava,
  • polaganje ploščic in fugiranje,
  • fina montaža kopalniške opreme,
  • odvoz materiala na deponijo.
Med različnimi izvajalci, ki se ukvarjajo s prenovami kopalnic, pobrskajte na portalu Moja Dejavnost v kategoriji prenova kopalnice. Mojstri so zbrani na enem mestu, iskanje po dejavnostih, lokacijah ali imenih podjetij, če jih že poznate ter potrebujete zgolj kontakt, pa povsem enostavno in brezplačno.
 
Pridobite ponudbe, primerjajte storitve in cene, preverite mnenja drugih uporabnikov in reference za dobro odločitev in najboljšo prenovo kopalnice po vaši meri. 
 
Prenova kopalnice