Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Vse kar morate vedeti o tehničnem pregledu vozil

Objavljeno: 20.12.2023

Tehnični pregled vozil je postopek, ki je obvezen za vse lastnike motornih vozil. Namenjen je zagotavljanju varnosti na cestah in preprečevanju prometnih nesreč, ki bi lahko bile posledica tehničnih napak na vozilih. 

Zakaj je pomembno, da opravite tehnični pregled?

Tehnični pregled vozil je ključen za zagotavljanje varnost na cestah. Med pregledom se preveri, ali je vozilo tehnično brezhibno in varno za vožnjo. Pregled vključuje preverjanje zavornega sistema, luči, pnevmatik ter drugih ključnih komponent vozila.

V primeru, da tehnični pregled ni opravljen redno in ustrezno, lahko to vodi do nesreč in ogrožanja življenj. Tehnični pregled vozil je ključen zaradi več razlogov, saj neposredno vpliva na varnost v cestnem prometu, okolje ter tudi na stroške lastnikov vozil.

 Preverjanje stanja avtomobila

 

Tehnični pregled vozil

 

Varnost v cestnem prometu je ena izmed glavnih skrbi. Tehnični pregled pomaga identificirati morebitne napake ali pomanjkljivosti na vozilu, ki bi lahko povzročile nesreče. Na primer, nepravilno delujoči zavorni sistemi ali neustrezna osvetlitev lahko povečajo tveganje za trčenja. Redni pregledi zagotavljajo, da so vsi ključni varnostni sistemi v optimalnem stanju, kar zmanjšuje možnost nesreč.

Poleg varnosti v cestnem prometu tehnični pregled prispeva tudi k ohranjanju okolja. Vozila, ki ne izpolnjujejo ekoloških standardov, lahko onesnažujejo okolje. Tehnični pregled vključuje tudi preverjanje izpustov iz vozila. Če vozilo presega dovoljene emisije, lahko to prispeva k onesnaževanju zraka in negativno vpliva na okolje ter zdravje ljudi.

Pregled luči na vozilu

Dolgoročna varčnost je še en pomemben vidik. Če zanemarimo redne tehnične preglede, se lahko majhne težave na vozilu sčasoma poslabšajo, kar vodi v dražja popravila. Redno vzdrževanje in popravila na podlagi ugotovljenih napak med tehničnim pregledom pomagajo preprečiti večje okvare in s tem zmanjšajo stroške lastnikov vozil.

Kdaj na tehnični pregled?

Niste prepričani, kdaj morate opraviti tehnični pregled? Na splošno velja, da mora biti prvi tehnični pregled osebnega vozila opravljen, ko je vozilo staro 4 leta. Nato se tehnični pregled opravlja vsako drugo leto, do 8. leta starosti vozila, nato pa vsako leto.

Tehnični pregled vozila

Točen datum tehničnega pregleda je za prvi tehnični pregled po prvi registraciji, napisan na hrbtni strani prometnega dovoljenja. Za vse nadaljnje tehnične preglede pa je datum zapisan na Potrdilu o opravljenem tehničnem pregledu.

Pregled podvozja

Kaj pričakovati med tehničnim pregledom?

Med pregledom bodo strokovnjaki preverili več ključnih vidikov vašega vozila:

 • Zavorni sistem: Preverili bodo, ali so zavore v dobrem stanju, ali delujejo pravilno in ali so zavorne ploščice obrabljene.
 • Osvetlitev: Preverili bodo, ali delujejo vsi žarometi, smerniki, zavorne luči, pozicijske luči in žarnice na vozilu.
 • Izpušni sistem: Preverili bodo izpušni sistem na puščanje izpušnih plinov in morebitne druge težave.
 • Pnevmatike in kolesa: Preverili bodo stanje pnevmatik, vključno s profilom, tlakom in obrabo. Prav tako bodo preverili kolesa in zavorni sistem.
 • Vzmetenje in podvozje: Preverili bodo, ali je podvozje v dobrem stanju, brez rje ali drugih poškodb.
 • Električni sistemi: Preverili bodo delovanje vseh električnih sistemov, vključno s stikali in varnostnimi pasovi.

Kako pripraviti vozilo na tehnični pregled?

Na tehnični pregled vozila je potrebno pripeljati vozilo ter predložiti prometno dovoljenje in dokument o skladnosti vozila ali soglasje k registraciji vozila. V primeru da je dokument o skladnosti vozila kontrolorju dosegljiv v elektronski obliki, ga ni treba predložiti.

Avtodiagnostika

Pomembno je, da je vozilo do tehničnega pregleda redno vzdrževano, nepoškodovano in očiščeno. Redno vzdrževanje vozila je seveda delo profesionalnega mehanika. Ta naj pred tehničnim pregledom opravi pregled:

 • luči (zasenčene, dolge, zavorne),
 • osvetlitev registrske tablice,
 • smernikov,
 • pnevmatik,
 • delovanje zvočnega signala,
 • stanje akumulatorja,
 • količine tekočin,
 • brisalcev,
 • vzvratnih ogledal,
 • varnostnih pasov,
 • prisotnost obvezne opreme.

Na vas pa je, da preverite, če imate urejeno vso potrebno dokumentacijo in sicer prometno dovoljenje, osebno izkaznico, vozniško dovoljenje, potrdilo o skladnosti in zadnjo zavarovalno polico za podaljšanje registracije.

 Avtomehanik opravlja tehnični pregled

 

Seznam ponudnikov

 

Registracijo vozila morate opraviti vsako leto

Registracijo vozila morate opraviti vsako leto, ko vam poteče veljavnost prometnega dovoljenja. Natančen datum registracije vozila je označen na hrbtni strani prometnega dovoljenja.

Registracija vozila

Prav tako je registracijo vozila potrebno opraviti ob nakupu novega ali rabljenega vozila, ko preteče stara registracija, ko se spremeni lastništvo vozila oz., ko se spremeni lastništvo neregistriranega vozila. To pravilo velja tako za osebna in tovorna vozila, kot tudi za motorna kolesa, avtobuse, traktorje in priklopna vozila.

Kaj vse potrebujete za registracijo vozila?

Pri registraciji vozila je treba zbrati in pripraviti določene dokumente ter izpolniti predpisane pogoje. Vse to je ključno za zakonito vožnjo na cestah.

 • Potrebujete dokazilo o istovetnosti, torej osebno izkaznico ali potni list.
 • Prometno dovoljenje je ključni dokument, ki potrjuje vašo lastniško pravico nad vozilom. Vsebuje podatke o vozilu, vključno s številko šasije, registrsko številko in tehničnimi specifikacijami vozila.
 • Zavarovalna polica.
 • Letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, če je potrebno.

Kje opraviti tehnični pregled in registracijo vozila?

Na portalu Moja dejavnost vam ponujamo enostaven način za najdbo tehničnih preglednih centrov, ki skrbijo za varnost in zakonito ustreznost vozil. Ti centri bodo preverili, ali je vaše vozilo v tehnično brezhibnem stanju in ali izpolnjuje vse varnostne standarde.

Za vas smo združili najboljše ponudnike tehničnih pregledov in registracij v Sloveniji na enem mestu. Na našem portalu lahko uporabite iskalnik in filtre za iskanje, da najdete najboljše in najugodnejše storitve. S primerjavo ponudb lahko enostavno opravite obvezen tehnični pregled vozila ter registracijo na najbližji lokaciji, brez nepotrebnega truda.

Da pa vam vaše iskanje še bolj olajšamo, pa lahko pošljete tudi svoje povpraševanje, mi pa ga bomo posredovali ponudnikom, ki najbolj ustrezajo vam.

 

 

Zakaj je pomembno, da opravite tehnični pregled?

Tehnični pregled je ključen za zagotavljanje varnosti na cestah. Med pregledom se preveri, ali je vozilo tehnično brezhibno in varno za vožnjo, kar zmanjšuje možnost nesreč.

Kdaj moram opraviti tehnični pregled?

Prvi tehnični pregled osebnega vozila se opravi, ko je vozilo staro 4 leta, nato pa vsako drugo leto do 8 leta starosti vozila, nato pa vsako leto. Točen datum je naveden na prometnem dovoljenju.

Kaj pričakovati med tehničnim pregledom?

Med pregledom bodo strokovnjaki preverili zavorni sistem, osvetlitev, izpušni sistem, pnevmatike, kolesa, vzmetenje, podvozje, električne sisteme in druge ključne vidike vozila.

Kako pripraviti vozilo na tehnični pregled?

Vozilo mora biti redno vzdrževano, nepoškodovano in očiščeno. Pomembno je, da preverite vse ključne komponente, kot so luči, zavore, pnevmatike in električni sistemi.

Kaj potrebujem za registracijo vozila?

Potrebujete dokazilo o istovetnosti, prometno dovoljenje, zavarovalno polico in letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, če je to potrebno.

Seznam ponudnikov