Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Po vinjeto na bencinsko črpalko

Objavljeno: 03.01.2024

S prihodom novega leta se odpre sezona nakupa novih vinjet za uporabo avtocest v Sloveniji. V tem obdobju postane to pomemben korak za lastnike vozil, saj omogoča zakonito vožnjo po avtocestah. Eno najbolj priročnih mest za nakup vinjete je bencinska črpalka, kjer je postopek hiter in enostaven.

Poleg tega lahko na portalu Moja Dejavnost preprosto najdete najbližjo bencinsko črpalko v bližini, kar vam še dodatno olajša nakup vinjete in urejanje potrebne dokumentacije

Zakaj je nakup na bencinski črpalki priročen?

Nakup vinjete na bencinski črpalki je izjemno priročen postopek iz več razlogov. Bencinske črpalke so razširjene po vsej Sloveniji in se nahajajo na poti večine voznikov.  To pomeni, da je enostavno najti črpalko, ne glede na to, ali se nahajate v mestu ali potujete po avtocesti.

Nakup vinjete na bencinski črpalki je tudi izredno hiter postopek. To je še posebej koristno za tiste, ki se jim mudi ali tiste, ki nujno potrebujejo vinjeto. Ni potrebe po dolgotrajnih čakanjih ali obiskih dodatnih uradov, kar zagotavlja nemoteno potovanje.

Bencinska črpalka

Bencinski servis

Poleg tega bencinske črpalke ponujajo številne dodatne storitve, ki so voznikom na voljo ob nakupu vinjete. Poleg vinjete lahko enostavno napolnite svoj rezervoar z gorivom, kupite prigrizke, pijačo ali celo avtomobilske pripomočke. To omogoča voznikom, da opravijo več opravkov na enem mestu in prihranijo čas.

Zaradi teh prednosti je nakup vinjete na bencinski črpalki priljubljen in praktičen način za voznike, ki želijo enostavno in hitro pridobiti potrebno dokumentacijo za uporabo avtocest. Poleg tega omogoča časovno učinkovito potovanje in ponuja dodatne možnosti za udobje in oskrbo na poti.

Kako poteka nakup e-vinjete?

Na vseh bencinskih črpalkah lahko pridobite e-vinjeto, digitalno vinjeto, ki je povezana z registrsko številko vašega vozila. Na voljo so letne, polletne, tedenske in mesečne e-vinjete, pri čemer lahko sami izberete datum, od katerega bo vaša vinjeta veljavna.

Postopek nakupa elektronske vinjete na bencinski črpalki je preprost:

  1. Stopite v stik s prodajalcem na bencinski postaji in mu sporočite cestninski razred svojega vozila ter vrsto elektronske vinjete, ki jo želite pridobiti.
  2. Določite datum začetka veljavnosti svoje nove e-vinjete, pri čemer pazite, da ta datum ni več kot 30 dni vnaprej.
  3. Prodajalcu zaupajte še državo registracije in registrsko številko vašega vozila.
  4. Prodajalec bo nato te podatke vnesel v sistem elektronske vinjete, kjer bo vaša e-vinjeta prejela svojo edinstveno ID-oznako.
  5. Na koncu boste prejeli natisnjeno potrdilo o nakupu e-vinjete, ki vam bo služilo kot dokaz o veljavnosti vinjete med potovanjem po avtocestah in hitrih cestah.

S tem enostavnim postopkom lahko hitro in brez težav pridobite elektronsko vinjeto na katerikoli bencinski črpalki, kar vam bo omogočilo zakonito in nemoteno vožnjo po slovenskih cestah.

Cena vinjet v Sloveniji za osebna vozila

Cene vinjet v Sloveniji za osebna vozila so določene glede na različne časovne obdobje in potrebe voznikov. Za večino voznikov je letna vinjeta najbolj običajna izbira, saj omogoča neomejen dostop do slovenskih avtocest skozi celotno leto. Cena letne vinjete znaša 117,5 evra. Ta vinjeta je zlasti primerna za tiste, ki pogosto potujejo po avtocestah in želijo zmanjšati stroške.

Mesečna vinjeta je dobra možnost za tiste, ki potrebujejo dostop do avtocest le za krajše obdobje, na primer med počitnicami ali službenimi potmi. Cena mesečne vinjete znaša 32 evrov. To je priročna možnost za tiste, ki niso redni uporabniki avtocest, vendar potrebujejo dostop za določen čas.

Bencinska črpalka ponoči

Tedenska vinjeta pa je namenjena voznikom, ki potrebujejo vinjeto le za zelo kratek čas, na primer za vikend izlet ali kratko potovanje. Cena tedenske vinjete znaša 16 evrov. Ta možnost omogoča enostavno prilagoditev potrebam voznikov in je cenovno ugodna za kratkotrajno uporabo avtocest.

Ne glede na izbiro vinjete je pomembno, da vozniki upoštevajo cestnoprometne predpise in pravila glede uporabe vinjet. Neupoštevanje teh predpisov lahko privede do visokih kazni, zato je pomembno, da se vsak voznik seznanja z veljavnimi pravili in se drži zakonodaje. Vse to prispeva k boljši varnosti in urejenosti cestnega prometa v Sloveniji.

Seznam ponudnikov

Bo tudi Slovenija uvedla dnevno vinjeto?

V Avstriji so 1. decembra uvedli dnevne vinjete za vožnjo po avtocestah. Tako lahko zdaj namesto desetdnevne vinjete vozniki kupijo dnevno vinjeto, ki za osebna vozila stane 8,6 evra, za enosledna motorna vozila pa 3,40 evra. Kaj pa Slovenija?

V Sloveniji se že nekaj časa razpravlja o uvedbi dnevnih vinjet za vožnjo po avtocestah, vendar še ni bilo konkretnih korakov v to smer. Uvedba dnevnih vinjet bi lahko prinesla večjo prilagodljivost za voznike, ki se odločijo za krajše poti ali potujejo samo občasno.

Vinjeta na steklu vozila

Kar zadeva ceno dnevnih vinjet, ta bi verjetno morala biti sorazmerna s ceno desetdnevnih vinjet, vendar nekoliko nižja, da bi bila privlačna za voznike, ki potrebujejo vinjeto le za en dan. Končna cena bi se lahko določila glede na dejanske potrebe in proračun za vzdrževanje avtocest.

Enodnevne vinjete bi bile še posebej priročne za tranzitne potnike, ki potujejo skozi Slovenijo na poti proti drugim ciljem, saj bi jim omogočile plačilo samo za tisti dan, ko uporabljajo avtocesto. To bi lahko zmanjšalo stroške potovanja za tiste, ki niso redni uporabniki slovenskih avtocest.

Vas zanima, katere so najboljše bencinske črpalke v vaši bližini? Poiščite jih na portalu Moja Dejavnost ali nam pošljite povpraševanje, da jih za vas poiščemo mi.

Pesnica pri Mariboru

Kje lahko kupim vinjeto na bencinski črpalki?

Vinjete so na voljo na večini bencinskih črpalk po vsej Sloveniji, vključno s črpalkami v mestih in ob avtocestah.

Katere vrste vinjet so na voljo za nakup na bencinskih črpalkah?

Na bencinskih črpalkah lahko kupite letne, mesečne, tedenske in elektronske vinjete.

Kako poteka nakup elektronske vinjete na bencinski črpalki?

Stopite v stik s prodajalcem na bencinski postaji, navedite cestninski razred svojega vozila in izberite vrsto elektronske vinjete (letna, polletna, mesečna ali tedenska). Določite datum začetka veljavnosti, nato prodajalcu zaupajte državo registracije in registrsko številko vozila. Prodajalec bo vnesel te podatke v sistem, kjer bo vaša e-vinjeta prejela svojo edinstveno ID-oznako. Prejeli boste natisnjeno potrdilo o nakupu.

Kakšne so cene vinjet v Sloveniji za osebna vozila?

Cena vinjete v Sloveniji za osebna vozila se razlikuje glede na vrsto in časovno obdobje. Letna vinjeta stane 117,5 evra, mesečna 32 evrov, tedenska pa 16 evrov.

Bo prišlo do uvedbe dnevnih vinjet v Sloveniji?

V Sloveniji se že nekaj časa razpravlja o uvedbi dnevnih vinjet, vendar še ni bilo konkretnih korakov v to smer. Morebitna uvedba dnevnih vinjet bi omogočila večjo prilagodljivost za voznike, vendar podrobnosti o cenah in datumih še niso določene.

Seznam ponudnikov