Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Novo šolsko leto – čas za nove obšolske dejavnosti

Objavljeno: 01.09.2023

September je mesec novih začetkov, seveda pa to najbolj velja za šolarje, ki s 1. septembrom vstopajo v novo šolsko leto. Čas je za nova znanja, nove zvezke, nove domače naloge … Seveda pa se življenje šolarja ne odvija le v šolskih klopeh, pač pa je za njihov telesni in duševni razvoj pomemben tudi čas po šoli.

Da bi ga preživeli kar najbolj kvalitetno, na varnem in v družbi svojih vrstnikov, jih vpišite v obšolske aktivnosti v različnih klubih in društvih, ki pogosto z vpisom in novim programom začenjajo prav septembra. Že veste, kaj je na izbiro v vaši okolici?

Dečki igrajo nogomet

Športni klubi in športne šole

Za vse ljudi, predvsem pa otroke v razvoju je zelo pomembno, da se vsaj nekajkrat na teden udeležijo športnih aktivnosti. Načeloma imajo otroci v šoli športno vzgojo, vendar si mnogi želijo še več rekreacije, ki je zelo zdrava za pravilen razvoj mišic in kosti, prav tako pa pozitivno vpliva tudi na splošno počutje.

Športni klubi in društva imajo programe za različne starosti, pod okriljem mnogih pa delujejo športne šole, kot na primer:

  • šola nogometa,
  • šola košarke,
  • šola rokometa …

Načeloma se jim otroci lahko pridružijo kadar koli, vendar se pogosto vpisi začnejo septembra, ko se novi člani športne šole tudi prvič spoznajo. Treningi trajajo skozi vse leto, zato bo vaš otrok imel enkrat ali večkrat tedensko organizirano športno dejavnost izven šole.

Seveda obstajajo tudi programi, kjer je dobro začeti skupaj z ostalimi, kot so plesne šole in treningi borilnih veščin (karate, judo, taekwando, boks itd.), obstajajo pa tudi sezonski športni tečaji, kot je tečaj smučanja ali bordanja in tečaj plavanja.

Deček se uči igrati na kitaro

Glasbene šole

Oblika šole, ki zahteva pravočasen vpis z začetkom šolskega leta in zamudnike načeloma sprejema le do določenega datuma, je glasbena šola. Raziskave so pokazale, da ima igranje na inštrument zelo pozitiven vpliv na razvoj in zdravje možganov, poleg tega pa hkrati tudi umirja in uravnava srčni ritem in zavira stres.

Ker je šolsko okolje lahko za otroke zelo stresno, je igranje inštrumenta odličen način, da se otrok po šoli umiri, hkrati pa z glasbenim ustvarjanjem lahko izraža in sprošča svoja čustva v obdobju, ko so le-ta najbolj močna in se najhitreje spreminjajo.

Če ste vpis otroka v glasbeno šolo zamudili, je na voljo veliko zasebnih učiteljev, ki se vašemu otroku lahko individualno posvetijo, vaš otrok pa bo zato lahko hitreje napredoval in ustvarjal glasbo, ki mu je blizu.

Otroci z zastavami na licih

Jezikovne šole za otroke

Še ena vrsta šole, v katero je dobro otroka vpisati pravočasno, je jezikovna šola. Tudi učenje in znanje več jezikov dokazano pozitivno vpliva na možgane oziroma spomin, prav tako pa je dandanes znanje različnih jezikov tudi velika prednost pri iskanju zaposlitve in napredovanje v karieri.

Ker so naši možgani naravnani tako, da se novih jezikov veliko lažje naučimo v mladosti, nikar ne zamudite te odlične priložnosti, da svojemu otroku zagotovite kar najboljše možnosti, ko bo zapustil šolske klopi.

Otroci prebirajo knjigo

Kulturne dejavnosti za najmlajše

Ponudba kulturnih dejavnosti za vaše otroke pa se pri glasbenih in jezikovnih šolah še ne konča. Mladi umetniki lahko obiskujejo likovne tečaje, tečaje kiparstva in oblikovanja iz gline, tisti, ki glasbo raje ustvarjajo v skupini, pa se lahko pridružijo glasbenim skupinam in otroškim zborom.

Pester program za otroke med šolskim letom organizirajo tudi knjižnice, ki vodijo bralne krožke in pravljične urice, na katerih pravljičarji otrokom prebirajo poučne zgodbe in otroke vzpodbujajo, da se o prebranih zgodbah na koncu tudi pogovorijo o vsebini.

Ne gre pozabiti tudi na razne zbirateljske krožke, otroška gledališča in gledališke krožke, zanimive programe za starejše otroke in najstnike pa ponujajo tudi mladinski centri.

Otroci, ki se ukvarjajo s športom

Kvalitetno preživljanje prostega časa

Obšolske dejavnosti, pa naj gre za športne ali kulturne aktivnosti, so pomembne pri razvoju otroka, in sicer ne le telesni in duševni, pač pa tudi socialni razvoj, saj se na tak način lahko družijo z vrstniki, ki jih zanimajo podobne dejavnosti, sklepajo nova prijateljstva, se učijo sodelovati z drugimi, sklepati kompromise …

Za vaše otroke v tem času poskrbijo izkušeni in strokovno usposobljeni pedagogi, ki dobro poznajo otroško nepredvidljivost in najstniške muhe, ki jih znajo spretno usmeriti v odkrivanje novih talentov in urjenje novih veščin.

Pestro ponudbo raznolikih obšolskih dejavnosti, ki jih ponujajo lokalna društva, klubi in druge javne ustanove, lahko v svoji bližini najdete na portalu Moja Dejavnost, iskanje pa si z oddajo povpraševanja lahko olajšate, saj najboljše ponudbe za vas poiščemo mi. Pohitite z vpisom in poskrbite, da bo vaš otrok tudi po šoli kvalitetno preživljal svoj čas.