Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Najpogostejše napake pri iskanju nove službe

Objavljeno: 11.04.2023

Iskanje službe je predvsem v previdnosti. Bodite previdni, kaj napišete, bodite previdni kaj rečete in previdni v tem, kako svoje kvalifikacije predstavite delodajalcu. Če vse naredite prav, vam bo to pomagalo pri iskanju službe.

1. Prošnja in življenjepis, ki lahko romata le v smeti

Slabo napisana prošnja in življenjepis delodajalca ne bosta pritegnili. Kot prvo morata biti slovnično neoporečna, poleg tega pa ne smete preveč na dolgo in široko pisati o tem, kaj ste že storili v preteklosti in zraven tega povsem pozabiti poudariti, kaj lahko storite za podjetje in kaj boste doprinesli delovnemu mestu.

Kratek nasvet: Ko prošnjo pišete, morate imeti v mislih, da prodajate svoje znanje in sposobnosti, ki jih podjetje potrebuje.

2. Prijavljate se na vsa razpisana delovna mesta brez načrta

Predvsem, ko nimate službe imate občutek, da boste s prijavo čisto na vsako razpisano delovno mesto imeli več možnosti, da najdete službo, ki vam je všeč. Strokovnjaki menijo, da ima prijavljanje na vsa delovna mesta ravno nasproten učinek, saj nas to lahko odvrne od tega, da bi se resnično potrudili in usmerili vso energijo v to, da dobimo službo, ki jo resnično želimo. Poskusite izdelati načrt in se usmeriti v to, kar ste v preteklosti že počeli poleg tega pa razmislite, kaj bi radi počeli v prihodnje ter začnite usmerjeno iskati delovna mesta, ki ustrezajo temu kriteriju. 

Poleg tega pa je dobro, da pošljete prošnje tudi na NERAZPISANA delovna mesta. V primeru, da je delovno mesto razpisano se znajdete v košu z drugimi iskalci zaposlitve in tako obstaja manjša možnost, da boste delovno mesto dobili. Če pa prošnjo pošljete v podjetje, kjer vas bi delo zanimalo obstaja možnost, da boste ustrezali profilu delavca, ki ga bodo v kratkem potrebovali in vas bodo poklicali na razgovor pred razpisom.

3. Na razgovor pridete nepripravljeni

Na razgovor moraš vsekakor priti pripravljen in sproščen, saj tresoč glas in umikajoč pogled, ne naredita ravno najboljšega prvega vtisa. Moraš biti samozavesten in odločen, zavedati se moraš, da je konkurenca močna , zato moraš dati vse od sebe in izstopati iz povprečja. 

Nasvet: Pred razgovorom temeljito razišči podjetje in njegovo delovanje, njegove vizije in strategije ter morebitne izzive s katerimi so se že soočali. 

4. Počistite svoje spletne profile

Veliko ljudi se zaveda, da potencialni delodajalec kandidate preveri na socialnih omrežjih in vse bolj pogosto se zgodi, da službe ljudje ne dobijo zaradi informacij, ki jih potencialni delodajalec dobi preko spleta. Strokovnjaki tukaj opozarjajo, da ne gre le za neprimerno vsebino, temveč največkrat zaradi slabih komunikacijskih sposobnosti in deljenja informacij o prejšnjih delodajalcih. Zato je dobro iz socialnih omrežji počistiti vse informacije, ki bi vas spravile v slabo luč. 

5. Ne podcenjujte svojega znanja in sposobnosti

Ne zadovolji si se z manj, kot si zaslužiš. Poizvedi o podobnih položajih, kjer so pogoji in plača boljša ter se prijavi tudi na razgovor za te položaje. Strokovnjaki menijo, da se prevečkrat zgodi, da se posameznik zadovolji z manj, kot si zasluži. To lahko povzroči nezadovoljstvo in posledično neproduktivnost pri delu in nazadovanje posameznikovih sposobnosti.

6. Na razgovoru nikoli ne govorite slabo o prejšnjih delodajalcih

Zlato pravilo obnašanja na razgovorih je, da nikoli ne smemo govoriti slabo o prejšnjih delodajalcih in sodelavcih. Prva stvar, ki jo bo delodajalec pri katerem ste na razgovoru pomisli bo, le kako bo govoril o našem podjetju, ko bo zapustil podjetje.