Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Kako prihraniti denar pri avtoservisu?

Objavljeno: 12.12.2023

Avtomobil je za mnoge nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, saj nam omogoča mobilnost in neodvisnost. Vendar pa je ena od neprijetnih strani lastništva avtomobila, da se stroški vzdrževanja in servisiranja avtomobila lahko hitro kopičijo.

V današnjem svetu, kjer je vsak cent pomemben, lahko prihranek pri avtoservisu naredi veliko razliko, zato je pametno iskati načine, kako prihraniti denar pri avtoservisu, hkrati pa ohraniti varnost in učinkovitost svojega vozila.

Mali in veliki avtoservis avta

Mali ali »hitri« servis je namenjen rednemu vzdrževanju avtomobila in se osredotoča na tiste dele vozila, ki se običajno obrabljajo in zahtevajo zamenjavo. Običajno se izvaja na vsakih 15.000 km, vendar je to odvisno od znamke, modela in tipa vozila.

Medtem, ko se v okviru malega servisa izvede menjava motornega olja in oljnega filtra, se preveri in po potrebi zamenja tudi druge filtre (zračni filter, kabinski filter, filter trdnih delcev). Poleg tega se izvede tudi računalniška diagnostika vozila, ki lahko odkrije morebitne skrite težave in napake v avtomobilu.

Avtomehanik pregleduje avtomobil

Veliki servis je tisti, ki se ga običajno vsi izogibajo, saj je veliko bolj obsežen. Poleg tega, kar je vključeno v mali servis, veliki avtoservis vključuje tudi menjavo zobatega jermena, napenjalcev jermena, vodne črpalke, mikro jermena, sveč in menjavo olja menjalnika.

Pri tem avtoservisu se natančno preverijo tudi zavorni sistem, krmilni sistem, podvozje, hladilni in izpušni sistem. V nekaterih primerih je potrebna tudi menjava sklopke ali drugo obsežnejše popravilo. Veliki servis je zahtevnejši in traja dlje časa kot mali servis. Kljub temu pa se velikega servisa ne smete izogibati le zaradi morebitnih višjih stroškov, saj je nujen za dolgo življenjsko dobo in učinkovitost vašega vozila.

6 nasvetov za cenejši avtoservis

1. Redni avtoservis

Redni avtoservis za voznike avtomobilov predstavlja kar velik stroškov. Zagotovo ste že koga slišali, da ni potrebe, da hodiš na servis, dokler je z avtomobilom vse v redu. A največkrat tak način razmišljanja privede do večje okvare vozila, ki lastnika na koncu zelo drago stane. 

Strošek avtoservisa lahko sami v prvi vrsti zmanjšate tako, da sproti, z rednimi servisi odpravljate napake na vozilu.

Včasih napake niso vidne očem, saj se z uporabo avtomobila obrabljajo mehanski deli in tekočine. S rednimi pregledi se tako izognete okvaram, ki se lahko pojavijo zaradi obrabe. Redni pregledi novega vozila so tudi pogoj za priznanje garancije.

2. Preverite nivo motornega olja vsaj 1x na mesec

Motorno olje je ključnega pomena za delovanje avtomobilskega motorja. Zato je menjava olja ena od najbolj pomembnih vzdrževalnih del na avtomobilu, saj omogoča brezhibno delovanje motorja.

Motorno olje namreč »maže« in čisti notranje dele motorja, preprečuje pregrevanje motorja, korozijo in zmanjšuje trenje in obrabo notranjih delov motorja. Olje čez določen čas postane »nečisto« in je posledično manj učinkovito pri opravljanju svojega dela. Takšno olje lahko zmanjša moč motorja in poveča porabo goriva, sčasoma pa lahko povzroči tudi okvaro na motorju.

Popravilo motorja

Zato svetujemo, da stanje olja olja preverite enkrat mesečno oz. na 2000 km, definitivno pa pred vsakim daljšim potovanjem. Kdaj pa je priporočljivo zamenjati olje?

Menjavo olja priporočamo na 10.000 – 15.000 prevoženih km, odvisno pa je tudi od načina vožnje in starosti motorja. Ob menjavi olja je priporočljivo zamenjati tudi oljni filter, bencinski oz. naftni filter, filter za klimo in filter zraka.

3. Za manjša popravila lahko poskrbite sami

Ni treba, da postanete strokovnjak za avtomobile, a osnovno razumevanje vašega vozila in njegovega delovanja lahko zagotovo pomaga. Preberite navodila za uporabo in spoznajte osnovne dele avtomobila. To vam bo pomagalo razumeti, kaj serviser počne in hkrati pomagalo preprečiti nepotrebne popravke.

Menjava oljnega filtra

Nato lahko razmislite o samopopravilih npr. zamenjavi zračnega filtra, svečk ali olja. A kljub temu bodite previdni in se zavedajte svojih sposobnosti in omejitev.

4. Preverjajte zračni tlak v pnevmatikah

Kolikokrat na leto preverite zračni tlak v pnevmatikah? Prepričani smo, da ne dovolj pogosto. Ste vedeli, da lahko neustrezen tlak v pnevmatikah povzroči težave z upravljanjem volana, večjo porabo goriva in daljšo zavorno pot? V najslabšem primeru pa lahko pride tudi do neenakomerne obrabe ali celo eksplozije pnevmatike.

Zato priporočamo, da v knjižici vašega avtomobila (običajno pa je zapisano tudi na voznikovih vratih avtomobila) preverite kolikšen zračni tlak ustreza vašim pnevmatikam. Zračni tlak v pnevmatikah naj bi preverjali 1x na mesec, zagotovo pa če se odpravljate na daljše potovanje ali če je obremenjeno s težkim tovorom.

Avtomehanik popravlja avtomobil

To je predvsem pomembno pozimi, saj se z nižanjem temperature zniža tudi tlak v pnevmatikah. Zapomnite si, da morate tlak meriti v »hladnih« pnevmatikah (potem, ko ste prevozili manj kot 3 km).

5. Primerjajte ponudbe na trgu

Preden se odločite za večja popravila ali vzdrževalna dela, pridobite več ponudb od različnih servisov. Tako boste lažje ocenili, kje boste dobili najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

Pogovorite se s serviserji in jih vprašajte za podrobne razlage stroškov in postopkov. Bolj kot boste informirani, lažje boste sprejeli odločitev o izbiri servisa. Ugodne ponudbe avtoservisov lahko najdete tudi na spletni strani Moja dejavnost.

Avtodiagnostika

Pozanimajte se tudi o strokovnosti in ugledu delavnice. Pogosto lahko že samo iskanje alternativnega servisa prihrani kakšen euro ali dva. Za mnenje vprašajte tudi prijatelje in družino, da izveste njihove izkušnje in priporočila glede servisiranja avtomobila.

Seznam ponudnikov

6. Razmislite o uporabi analognih avto delov

Pri manj kritičnih komponentah vozila lahko razmislite o uporabi neoriginalnih (analognih) nadomestnih delov. Ti deli so običajno cenejši od originalnih, a vseeno kakovostni. Kljub temu bodite pozorni na kakovost in združljivost z vašim avtom. Analogne avtomobilske dele lahko najdete v večini avtomobilskih trgovin ali v spletnih trgovinah z avtomobilsko opremo.

Avtomehanik izvaja avtoservis

S temi nasveti lahko prihranite denar pri avtoservisu, hkrati pa ohranite varnost in podaljšate življenjsko dobo vašega vozila. Poiščite dober in zanesljiv avtoservis v svoji okolici ali iskanje z oddajo povpraševanja prepustite nam.

Kako pogosto naj izvajam redni avtoservis?

Priporočamo, da redni avtoservis izvajate vsaj enkrat letno ali vsakih 15.000 kilometrov, odvisno od znamke in modela vašega avtomobila. Redni pregledi so ključni za ohranjanje zanesljivosti in varnosti vozila.

Ali so neoriginalni avto deli enakovredni originalnim delom?

Neoriginalni (analogni) avto deli so lahko kakovostni in cenejši od originalnih delov, vendar je pomembno, da preverite njihovo kakovost in združljivost z vašim vozilom. Za manj kritične komponente vozila so pogosto odlična izbira.

Ali je vredno plačati za redne servisne preglede?

Da, redni servisni pregledi so vredni stroška, saj lahko preprečijo nastanek večjih težav in zmanjšajo stroške popravil na dolgi rok.

Kako pogosto naj izvajam preventivno vzdrževanje vozila?

Preventivno vzdrževanje je priporočljivo izvajati vsaj enkrat letno ali po priporočilu proizvajalca vozila. Vendar pa je odvisno od starosti in kilometrine vašega avtomobila.

Seznam ponudnikov