Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Kako izbrati pravo catering storitev?

Objavljeno: 03.04.2024

Organizacija dogodka je vedno poseben izziv, poln odločitev, ki jih je treba sprejeti, da vse poteka kot po maslu. Med najpomembnejšimi od teh odločitev je izbira prave catering storitve. Tako kot pravi modni dodatek doda piko na i vašemu izgledu, tako pravilno izbrana hrana obogati celotno izkušnjo dogodka.

Poznavanje gostov in njihovih prehranskih navad

Razumevanje kdo so vaši gostje in kaj radi jedo je temelj za vsak dogodek, kjer igra hrana pomembno vlogo. Vedeti, od kod prihajajo vaši gostje, kakšne so njihove kulturne navade in kaj običajno jedo, lahko močno vpliva na to, kako boste sestavili meni. To je pomembno zaradi več razlogov:

  • Kdo so vaši gostje? Različni dogodki zahtevajo različne vrste hrane. Na poslovnem srečanju boste morda želeli postreči nekaj bolj uradnega, medtem ko bi za druženje s prijatelji izbrali bolj sproščene obroke.
  • Kakšne so bile prejšnje izkušnje vaših gostov? Če vaši gostje pogosto obiskujejo podobne dogodke, imajo verjetno že določena pričakovanja glede hrane. Dobro je te izkušnje upoštevati in jih morda celo preseči.
  • Od kod prihajajo vaši gostje? Gosti z obale imajo morda raje morske jedi, medtem ko tisti iz notranjosti države preferirajo mesne ali zelenjavne obroke. Lokacija vaših gostov lahko veliko pove o njihovih prehranskih navadah.
  • Kulturno ozadje je še en ključen element. Vključevanje jedi, ki odražajo kulturno raznolikost vaših gostov, ne samo da zadovolji njihove okuse, ampak tudi obogati vaš dogodek z edinstvenimi in zanimivimi okusi.

Ne pozabite tudi na morebitne alergije ali prehranske omejitve, kot so vegetarijanstvo, veganstvo ali brezglutenska dieta.

Prigrizki

Skrbno izbran meni, ki upošteva vse te dejavnike, ne bo le zadovoljil brbončic vaših gostov, ampak bo tudi pokazal, kako pomembno vam je, da se vsi na vašem dogodku počutijo cenjene. To je tisto, kar naredi dogodek resnično nepozaben.

Raznolika ponudba

Zamislite si organizacijo dogodka kot izbiro jedilnika za veliko družinsko večerjo, kjer ima vsak svoje posebne želje. Da bi se vsi počutili dobrodošli in zadovoljni, je ključno, da je na voljo pestra izbira jedi. 

Nekdo morda išče veganske specialitete, drugi želi brezglutenske možnosti, tretji pa sanjari o eksotičnih jedeh, ki jih ni še nikoli poskusil. S ponudbo raznolikega menija na vašem dogodku lahko zagotovite, da bo prav vsak našel nekaj, kar mu je všeč. To ne bo dodalo samo čara vašemu dogodku, ampak bo tudi pokazalo, kako zelo cenite svoje goste.

Catering jedi

Ponudba različnih menijev, kot so vegetarijanski, veganski ali brezglutenski, zagotavlja, da se nihče od gostov ne bo počutil zapostavljen. Ponudba različnih menijev je še posebej pomembna v današnji družbi, kjer so ljudje vse bolj pozorni na svoje prehranske izbire.

Seznam ponudnikov

Cena cateringa

Cena cateringa v Sloveniji se razlikuje glede na vrsto hrane, ki jo izberete, in obseg storitev. Za klasične catering plošče, ki so idealne za rojstne dneve ali manjše pogostitve, se cene gibljejo od 7 do 17 evrov na osebo. Te cene so odvisne predvsem od vrste hrane; na primer, veganske plošče so običajno dražje. Povprečna cena za catering ploščo brez pijače je približno 11 evrov na osebo​​.

Za klasični hladno-topli bife catering, ki ne vključuje pijače, se cene gibljejo med 7 in 17 evri na osebo. Če želite catering, ki vključuje tudi pijačo, se cena na osebo poveča in znaša med 20 in 50 evri. Povprečne cene za klasični bife brez pijače so okrog 12 evrov na osebo​​. Cena poročnega cateringa brez pijače in torte znaša med 28 in 48 evri na osebo. Te cene so odvisne od dogovora z catering servisom in vrste hrane, ki jo naročite​​.

Mini burgerji

Pri izbiri cateringa je pomembno upoštevati, da so končne cene odvisne od specifičnih zahtev in dogovora z izbranim ponudnikom. Različni dogodki in posebne želje lahko privedejo do prilagoditev v ceniku.

Izbira ponudnika catering storitev

Kje  najti pravega ponudnika cateringa, ki bo zmožen uresničiti vse te želje? Stran Moja Dejavnost je odlično mesto za začetek. Tam lahko brskate med številnimi ponudniki catering storitev, ki ponujajo različne vrste menijev, od tradicionalnih do eksotičnih, in od veganskih do brezglutenskih opcij. Vsak ponudnik ima svoj profil, kjer si lahko preberete več o njihovih ponudbah, pogledate slike preteklih dogodkov in preverite ocene zadovoljnih strank.

Catering ponudba

Ko najdete nekaj ponudnikov, ki vam zdijo obetavni, lahko preko Moje Dejavnosti enostavno pošljete povpraševanje. Napišete, kaj iščete, za kakšen dogodek gre, in kakšne so vaše posebne želje. Ponudniki se bodo nato odzvali z njihovimi predlogi in ponudbami. To je preprost in učinkovit način, da najdete pravo catering storitev, ki bo vaš dogodek naredila nepozaben in poskrbela, da bo hrana odražala raznolikost in bogastvo okusov, ki si jih želite.

Kako določim pravo količino hrane za moj dogodek?

Pravilo je, da načrtujete vsaj en poln krožnik na osebo za glavne obroke in dodatne porcije za predjedi in prigrizke. Seveda je to odvisno od vrste dogodka.

Ali lahko catering storitev prilagodi meni posebnim prehranskim zahtevam?

Da, večina catering ponudnikov je zelo prilagodljiva glede prehranskih omejitev in alergij. Pomembno je, da o vseh posebnih zahtevah vnaprej obvestite ponudnika.

Kakšen je običajen rok za rezervacijo catering storitve?

Priporočljivo je, da catering storitev rezervirate vsaj nekaj mesecev vnaprej, še posebej, če načrtujete dogodek v sezoni porok ali praznikov, ko so ponudniki bolj zasedeni.

Kako catering storitve zaračunavajo svoje storitve?

Večina catering storitev zaračunava na osebo, pri čemer se cena lahko razlikuje glede na izbran meni, število gostov in dodatne storitve, kot so strežba ali posebna oprema. Vedno zahtevajte podroben predračun, da se izognete nepričakovanim stroškom.

Ali moram plačati napitnino za catering osebje?

Praksa glede napitnin se razlikuje od ponudnika do ponudnika. Nekateri vključijo strošek postrežbe v končno ceno, drugi pa pričakujejo, da boste napitnino dali ločeno. Vedno preverite to vnaprej.

Kako izberem pravega ponudnika cateringa za svoj dogodek?

Začnite z raziskovanjem in branjem ocen prejšnjih strank. Uporabite platforme, kot je Moja Dejavnost, za primerjavo ponudb in povratnih informacij. Pomembno je tudi, da se osebno srečate s ponudniki, da ocenite njihovo profesionalnost in se pogovorite o podrobnostih vašega dogodka.

Kaj storiti, če imam omejen proračun za catering?

Obvestite svojega catering ponudnika o svojem proračunu, da lahko skupaj poiščete rešitve, ki bodo ustrezale tako vašim finančnim omejitvam kot željam glede menija. Morda boste morali prilagoditi število jedi ali izbrati cenejše sestavine, a kreativni pristop lahko še vedno zagotovi odlično izkušnjo.

Seznam ponudnikov