Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Kako izbrati najboljši računalnik za otroka?

Objavljeno: 26.03.2024

V današnjem tehnološko naprednem svetu postaja izbira pravega računalnika za otroka vse pomembnejša. Računalnik ni le orodje za učenje in razvoj veščin, ampak tudi okno v svet ustvarjalnosti, raziskovanja in interakcije. Z naborom možnosti, ki segajo od prenosnikov do namiznih računalnikov, in različnimi specifikacijami, se starši pogosto znajdejo pred izzivom, kako izbrati najboljši računalnik, ki bo zadovoljil potrebe njihovega otroka.

Prenosnik ali namizni računalnik

Pri odločanju med prenosnikom in namiznim računalnikom za otroka, ki potrebuje računalnik za šolske namene, je pomembno upoštevati različne vidike vsake izbire. Ta odločitev bo močno vplivala na otrokovo učno izkušnjo, zato je ključno razmisliti o prednostih in slabostih obeh možnosti.

Učenje z računalnikom

Prenosniki so zaradi svoje prenosljivosti izjemno priljubljeni za šolsko rabo. Otroci in mladostniki potrebujejo napravo, ki jo lahko brez težav prenašajo med domom in šolo ter uporabljajo na različnih lokacijah, kot so knjižnice, kavarne in skupinske študijske seanse. Prenosljivost omogoča fleksibilnost in prilagodljivost, kar je še posebej pomembno v dinamičnem šolskem okolju.

Prednosti prenosnikov

1. Prenosljivost: Lahko jih nosite kamorkoli, kar omogoča učenje na različnih mestih.

2. Vsestranskost: Primerni so za pisanje poročil, raziskovanje na spletu, ustvarjanje predstavitev in celo za sodelovanje v spletnih učilnicah.

3. Enostavna uporaba: Prenosniki so pripravljeni za uporabo takoj, ko jih vklopite, brez potrebe po dodatnih monitorjih, tipkovnicah ali miškah.

Gamerski računalnik

Namizni računalniki so sicer lahko močnejši in pogosto ponujajo boljšo vrednost za enako ceno, ko gre za moč procesorja, kapaciteto shranjevanja in možnosti nadgradnje. So odlična izbira za zahtevnejše naloge, kot so napredna grafična oblikovanja, video produkcija in igranje iger. Vendar pa njihova neprenosljivost omejuje njihovo uporabnost v šolskem okolju, kjer je fleksibilnost ključnega pomena.

Prednosti namiznih računalnikov

1. Večja zmogljivost: Za enako ceno običajno nudijo večjo procesorsko moč, več pomnilnika in boljše grafične zmogljivosti.

2. Enostavna nadgradnja: Komponente namiznih računalnikov lahko enostavno zamenjate ali nadgradite, kar omogoča daljšo življenjsko dobo in prilagodljivost prihodnjim potrebam.

3. Boljše hlajenje: Večja ohišja namiznih računalnikov omogočajo bolj učinkovito hlajenje, kar je pomembno pri zahtevnejših operacijah.

Izbira med prenosnikom in namiznim računalnikom za otroka bo odvisna od več dejavnikov, vključno z otrokovimi specifičnimi potrebami, proračunom in načinom uporabe. Kljub temu se zdi, da so za večino šolskih potreb in glede na sodobne trende izobraževanja prenosniki bolj prilagodljiva in praktična izbira.

Računalnik za šolo

 

Nakup računalnika

 

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu računalnika za šolsko rabo?

Zmogljivost - Procesor in RAM

Zmogljivost je eden ključnih dejavnikov pri izbiri računalnika za šolske namene. Procesor, srce računalnika, vpliva na to, kako hitro lahko naprava obdela podatke, kar je bistveno za nemoteno delovanje šolskih aplikacij, brskanje po spletu in opravljanje večih aplikacij brez zatikanja. Boljši procesor pomeni boljšo splošno odzivnost sistema in sposobnost izvajanja kompleksnejših nalog, kot je urejanje videa ali nemoteno delovanje izobraževalnih programov.

RAM (Random Access Memory) ali delovni pomnilnik, je prav tako pomemben, saj vpliva na število aplikacij, ki jih lahko računalnik izvaja hkrati brez upočasnitve. Več RAM-a omogoča, da ima sistem odprtih več zavihkov brskalnika in aplikacij hkrati, kar je ključno v šolskem okolju, kjer učenci pogosto preklapljajo med različnimi viri in orodji.

Vzdržljivost

Otroci in mladostniki so lahko precej nepazljivi pri uporabi svojih naprav, zato je izbira računalnika, ki lahko prenese vsakodnevno uporabo in morebitne nezgode, bistvena. Vzdržljivi računalniki so običajno opremljeni z robustnimi ohišji, odpornimi na udarce, praske in celo manjše izlitje tekočin.

Prenosnik za otroke

Nekateri modeli so posebej zasnovani za šolsko rabo in vključujejo dodatne zaščitne funkcije, kot so ojačani vogali, vodoodporne tipkovnice in zaščitni zasloni, ki prenesejo padce in udarce.

Baterija

Dolga življenjska doba baterije je ključna za šolski računalnik, saj mora zdržati celoten šolski dan brez potrebe po polnjenju. Iščite naprave, ki ponujajo vzdržijo vsaj 8-10 ur pri tipični uporabi, kar bi moralo zadostovati za večino šolskih dni. To je še posebej pomembno za prenosnike, ki se uporabljajo na različnih lokacijah, kjer morda ni enostavno dostopati do električnih vtičnic.

Cena

Določite si realističen proračun in ga poskusite maksimalno izkoristiti. Razmislite o nakupu obnovljenih modelov, ki lahko ponudijo odlično vrednost za vaš denar. Obnovljeni računalniki so bili preverjeni, popravljeni in certificirani za ponovno prodajo, pogosto pa so na voljo z garancijo, ki nudi dodatno varnost. Pri nakupu obnovljenega računalnika lahko dobite večjo zmogljivost in boljše funkcije za nižjo ceno v primerjavi z nakupom novega računalnika z enakimi specifikacijami.

 

Seznam ponudnikov

 

Kateri so najboljši računalniki za otroke?

Izbira najboljšega računalnika za otroka je odvisna od več dejavnikov, kot so starost otroka, njegove potrebe in kako namerava uporabljati računalnik. Nekateri računalniki so bolj primerni za mlajše otroke zaradi njihove vzdržljivosti in enostavnosti uporabe, medtem ko so drugi bolj primerni za starejše otroke, ki potrebujejo več zmogljivosti za šolske projekte ali celo začetno programiranje.

Prenosni računalnik

HP Elitebook, Lenovo ThinkPad in Dell Latitude so tri serije prenosnikov, ki izstopajo zaradi svoje zanesljivosti, trpežnosti in zmogljivosti, zaradi česar so odlična izbira ne samo za poslovneže, ampak tudi za šolarje, dijake in študente.

HP Elitebook 840 G3 je super izbira za otroke vseh starosti. Z Intel Core i5 procesorjem, 8GB delovnega spomina in možnostjo razširitve, ta prenosnik ponuja dovolj moči za šolske projekte in spletno učenje. Zaslon je prijeten za oči, kar pomeni, da lahko otroci delajo dlje časa brez utrujenosti. 

Lenovo ThinkPad T460s je idealen za otroke, ki veliko pišejo. S procesorjem i7, 8 GB RAM-a, ki se lahko razširi na 20 GB, in 256 GB SSD diska, je ta prenosnik dovolj zmogljiv za večino šolskih nalog. Znan je tudi po svoji trpežnosti in eni izmed najboljših tipkovnic na trgu.

Dell Latitude 7389 je prenosnik 2 v 1, ki se z dodatnim pisalom Dell Active Pen spremeni v pravo orodje za učenje. Z i5 procesorjem sedme generacije in 8 GB delovnega spomina ter zaslonom, ki deluje na dotik, je ta prenosnik popoln za interaktivne šolske dejavnosti. Njegova prilagodljivost omogoča otrokom, da napravo uporabljajo kot tablični računalnik ali prenosnik, odvisno od potrebe.

Kje kupiti računalnik?

Ko iščete, kje kupiti računalnik, je ena izmed najboljših možnosti, da obiščete platformo Moja Dejavnost, kjer lahko najdete seznam računalniških trgovin v Sloveniji. Platforma omogoča, da pošljete povpraševanje več trgovinam hkrati, kar vam lahko prihrani čas in morda prinese boljše ponudbe.

Družinski računalnik

Na strani Moja Dejavnost boste našli različne ponudnike, od specializiranih računalniških trgovin, ki ponujajo nove in obnovljene prenosnike ter namizne računalnike, do trgovin z elektroniko, ki imajo širšo ponudbo izdelkov, vključno z računalniško opremo. Ta platforma je koristna tudi za primerjavo cen in storitev, kot so garancijski pogoji, možnost dodatne opreme ali razširitev garancije.

Ko izbirate, kje kupiti računalnik, razmislite o naslednjem:

  • Ponudba in zaloge: Preverite, ali imajo trgovine aktualne modele, ki ustrezajo vašim potrebam.
  • Cene in popusti: Izkoristite morebitne akcije, popuste za študente ali posebne ponudbe.
  • Servis in podpora: Pomembno je, da izberete trgovino, ki nudi zanesljiv servis in podporo po nakupu.
  • Možnost povračila denarja ali zamenjave: Preverite politiko vračila izdelkov, če računalnik ne bi izpolnil vaših pričakovanj.

Ne pozabite preveriti mnenj in ocen drugih kupcev, saj lahko ti podatki nudijo dodatne informacije o zanesljivosti in kakovosti storitve posameznih ponudnikov.

 

 

Ali je za otroka bolje izbrati prenosnik ali namizni računalnik?

Izbira med prenosnikom in namiznim računalnikom je odvisna od potreb vašega otroka in načina uporabe. Prenosniki ponujajo fleksibilnost in mobilnost, kar je idealno za učenje na različnih mestih, medtem ko namizni računalniki zagotavljajo večjo zmogljivost in nadgradljivost, kar je primerno za zahtevnejše uporabnike.

Kaj pomeni RAM in kako veliko RAM-a potrebuje moj otrok?

RAM (Random Access Memory) ali delovni pomnilnik je pomemben za večopravilnost in hitrost računalnika. Količina RAM-a, ki jo vaš otrok potrebuje, je odvisna od njegovih aktivnosti. Za osnovne šolske naloge in spletno brskanje je 4-8 GB RAM-a običajno dovolj, za zahtevnejše naloge, kot je urejanje videoposnetkov ali naprednejše igre, pa je priporočljivo 16 GB ali več.

Kako pomembna je življenjska doba baterije pri izbiri prenosnika za otroka?

Življenjska doba baterije je še posebej pomembna, če bo prenosnik uporabljan v šoli ali na poti, saj omogoča celodnevno učenje brez potrebe po polnjenju. Iščite prenosnike z življenjsko dobo baterije 8 ur ali več, da zagotovite, da bo naprava delovala skozi cel šolski dan.

Ali so obnovljeni računalniki dobra izbira za otroke?

Da, obnovljeni računalniki so lahko odlična in cenovno ugodna možnost. Ponavadi so to naprave, ki so bile vrnjene iz različnih razlogov in so nato preverjene, popravljene in certificirane za ponovno prodajo. Pri nakupu obnovljenega računalnika se prepričajte, da ima garancijo in da je bil obnovljen s strani zaupanja vrednega prodajalca.

Kje lahko najdem računalniške trgovine, ki ponujajo ugodne cene in kvalitetne računalnike za otroke?

Ena izmed najboljših možnosti za iskanje računalniških trgovin je obisk platforme "Moja dejavnost", kjer lahko najdete seznam trgovin in pošljete povpraševanje. Ta platforma vam omogoča primerjavo ponudb in iskanje najboljših možnosti glede na vaš proračun in potrebe vašega otroka.

Seznam ponudnikov