Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Vse kar morate vedeti o izbiri zaves

Objavljeno: 27.03.2024

Ko se odločate za novo opremo oken v vašem domu, so zavese ena izmed ključnih komponent, ki prinašajo tako estetsko kot funkcionalno vrednost v vsak prostor. Izbira pravih zaves ni vedno enostavna. S širokim naborom materialov, stilov, velikosti in funkcionalnosti lahko postane izbira pravih zaves precej zapletena naloga.

Kupiti končane zavese ali naročiti zavese po meri?

Pri odločitvi za nakup zaves za vaš dom se morda sprašujete, ali bi bilo bolje izbrati že izdelane zavese ali pa naročiti zavese po meri. Ta izbira je odvisna od številnih dejavnikov, med katerimi so proračun, časovne omejitve, specifične zahteve vašega prostora in želena stopnja prilagodljivosti. Vsaka od teh možnosti prinaša določene prednosti in slabosti, ki jih je potrebno skrbno pretehtati.

Moderne zavese

Že izdelane zavese predstavljajo cenovno ugodno in nemudoma dostopno rešitev za vaše potrebe. Na trgu so na voljo v različnih stilih, barvah in vzorcih, kar omogoča lažje usklajevanje z obstoječim dekorjem vašega doma. Takšne zavese so že pripravljene na uporabo in jih je možno brez čakalnega roka kupiti ter namestiti. Vendar je treba upoštevati, da so že izdelane zavese pogosto na voljo zgolj v standardnih dimenzijah, kar lahko predstavlja težavo pri neobičajnih velikostih ali oblikah oken.

Zavese po meri na drugi strani ponujajo možnost popolne prilagoditve in zagotavljajo natančno prileganje vašim oknom. Zahvaljujoč široki izbiri tkanin, barv in stilov lahko ustvarite edinstven videz, ki popolnoma dopolnjuje vaš dom. Zavese, izdelane posebej za vaše potrebe, so običajno izdelane iz visokokakovostnih materialov z veliko mero pozornosti do detajlov, kar prispeva k njihovi vzdržljivosti in estetski vrednosti

Ko se odločate med že izdelanimi zavesami in zavesami po meri, premislite, kaj je za vas bolj pomembno. Če iščete hitro in ekonomično rešitev in so dimenzije vaših oken standardne, potem so že izdelane zavese odlična izbira. Če pa si želite zavese, ki bodo popolnoma prilagojene vašemu prostoru, in ste pripravljeni investirati več v njihovo prilagoditev in kakovost, potem so zavese po meri verjetno boljša izbira za vas. 

Zavese na palici

 

Nakup zaves

 

Kako široke in dolge naj bodo zavese?

Pri izboru pravih dimenzij zaves za vaš dom je ključnega pomena upoštevati nekaj osnovnih načel, ki bodo zagotovila, da bodo zavese estetsko dopolnile vaš prostor ter hkrati izpolnjevale funkcionalne zahteve. Pravilno izbrane in obešene zavese lahko dodajo prostoru občutek višine, globine in elegance.

Določitev širine

Za doseganje polnega in bogatega izgleda naj bo skupna širina zaves vsaj dva kratnik širine okna ali zavesne palice. To bo zagotovilo, da bodo zavese izgledale goste in bodo delovale razkošno, tudi ko so zaprte.

Oranžne zavese

Če želite, da zavese ob odprtju omogočajo čim večji vstop svetlobe in ne zakrivajo stekla, razmislite o dodatni širini. Tako bodo zavese elegantno padale ob strani okna.

Izbira dolžine zaves

Dolžina zaves ključno vpliva na estetski vtis prostora. Oglejmo si nekaj možnosti:

  • Do tal: Za večino situacij je dolžina zaves do tal najprimernejša. Priporočljivo je, da se zavese rahlo dotikajo tal ali pa se končajo približno 1 do 2 cm nad tlemi, kar omogoča lažje vzdrževanje in čiščenje.
  • Plavajoče zavese: Za doseganje sodobnega in urejenega izgleda naj zavese lebdijo približno 1 cm nad tlemi. Ta izbira je idealna za prostore z minimalističnim dekorjem.
  • Višji občutek prostora: Zavese obesite višje od zgornjega roba okna, približno 10 do 20 cm nad njim, kar bo prostoru dalo občutek večje višine.
  • Krajše zavese: V določenih primerih, kot so kuhinje ali kopalnice, so primernejše krajše zavese, ki se končajo na ali nekoliko pod okensko polico.

Kako pravilno izmeriti dolžino zaves? Za merjenje dolžine zaves začnite meriti od vrha zavesne palice ali tirnice do tal, če želite zavese, ki segajo od stropa do tal, ali od vrha okvirja okna do želene dolžine za krajše zavese. Ne pozabite upoštevati dodatne višine za obešanje zaves, ki se na zavesno palico ali tirnico pritrdijo s obročki ali kljukami.

 

Seznam ponudnikov

 

Zavese - Kateri material izbrati?

Material zaves je ključnega pomena za njihov videz, funkcionalnost in vzdržljivost. Različne vrste tkanin ponujajo raznolike estetske in praktične lastnosti, ki se lahko prilagajajo specifičnim potrebam in željam.

Bombaž

Bombaž je izjemno priljubljena izbira za zavese zaradi svoje vsestranskosti, naravnega videza in enostavnega vzdrževanja. Ta naravni material je znan po svoji zračnosti, kar pomeni, da omogoča dobro kroženje zraka, medtem ko učinkovito filtrira naravno svetlobo.

Bombažne zavese

Bombažne zavese so primerne za različne dekorativne sloge, od sproščenega podeželskega do bolj formalnega urbanega videza. Poleg tega so bombažne zavese na voljo v širokem razponu barv, vzorcev in tež, kar omogoča enostavno usklajevanje z obstoječim dekorjem.

Svila in saten

Svila in saten sta materiala, ki  prostoru dodata eleganco ter sta idealna izbira za dnevne sobe in spalnice. Svila je naravno beljakovinsko vlakno in je znana po svojem sijaju in gladkosti, medtem ko saten, ki je lahko izdelan tako iz naravnih kot sintetičnih vlaken, ponuja podoben sijoč zaključek. 

Oba materiala ustvarjata lepo padajoče zavese, ki lahko elegantno drsijo po tleh. Vendar pa svilene in satenaste zavese zahtevajo nekoliko več pozornosti pri vzdrževanju, vključno s potrebo po profesionalnem čiščenju, da ohranijo svoj izgled.

Poliester

Poliester je izjemno priljubljen zaradi svoje praktičnosti, dostopnosti in enostavnega vzdrževanja. Sintetične zavese iz poliestra so odporne na gubanje, bledenje in krčenje, kar jih naredi odlično izbiro za vsakdanjo uporabo

Čeprav morda niso tako zračne kot naravne tkanine, so poliesterske zavese na voljo v različnih težah in končnih obdelavah, vključno z možnostmi za zatemnitev, ki lahko učinkovito blokirajo svetlobo. Poleg tega so te zavese idealne za alergike, saj ne privlačijo prahu in pršic tako kot nekatere naravne tkanine.

Lan

Lan je še en naravni material, ki je izjemno priljubljen za izdelavo zaves. Znan je po svoji trpežnosti, zračnosti in naravnem, rahlo rustikalnem videzu

Lanene zavese lahko delujejo tudi kot »naravni izolator« kar pomeni, da lahko poleti pomagajo blokirati vročino in ohranjati prostor hladnejši, pozimi pa zadrževati toploto v prostoru.

Kje kupiti zavese?

Pri iskanju idealnih zaves za vaš dom imate na voljo več možnosti, od fizičnih trgovin do spletnih platform. Ena od spletnih strani, ki vam je lahko v pomoč pri nakupu zaves ali iskanju storitev po meri, je stran Moja Dejavnost. Ta platforma deluje kot poslovni imenik, kjer lahko najdete seznam ponudnikov, ki se ukvarjajo s prodajo in izdelavo zaves po meri.

Luksuzne zavese

Če imate posebne želje ali potrebujete zavese po meri, vam Moja Dejavnost omogoča, da oddate povpraševanje. To lahko storite tako, da izpolnite obrazec s podrobnostmi vašega projekta, kot so mere, želeni materiali in druge specifične zahteve. Vaše povpraševanje bo nato posredovano ustreznim ponudnikom, ki vam lahko ponudijo svoje storitve.

Preden se odločite za nakup, je priporočljivo, da se posvetujete z več ponudniki, primerjate cene in storitve ter preverite reference in mnenja prejšnjih strank. To vam bo pomagalo najti ponudnika, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu. Ne pozabite, da so zavese pomemben element vašega doma, zato je vredno vložiti dodaten trud v iskanje pravega ponudnika.

 

 

Ali so boljše zavese izdelane po meri ali že izdelane zavese?

Izbira med zavesami po meri in že izdelanimi zavesami je odvisna od vaših specifičnih potreb, proračuna in časovnih omejitev. Zavese po meri omogočajo popolno prilagajanje vašim oknom in dekorju, vendar so lahko dražje in zahtevajo več časa za izdelavo. Že izdelane zavese so cenovno ugodnejša in takojšnja rešitev, vendar so možnosti prilagajanja omejene.

Kako izmerim okna za zavese?

Za merjenje okna za zavese izmerite širino okenskega okvirja ali zavesne palice in dodajte dodatno širino (običajno se priporoča vsaj dvakratnik širine okna) za polnost zaves. Dolžino zaves merite od vrha zavesne palice do tal ali do želene dolžine zaves. Ne pozabite upoštevati dodatne višine za obešanje, če bodo zavese obešene s kljukami ali obročki.

Kateri material zaves je najboljši za moj prostor?

Izbira materiala zaves je odvisna od želenega videza, potrebe po zasebnosti in svetlobi ter enostavnosti vzdrževanja. Bombaž in lan nudita naraven videz in sta enostavna za vzdrževanje, svila in saten dodajata občutek luksuza, poliester pa je trpežen in enostaven za čiščenje. 

Kje lahko kupim zavese?

Zavese lahko kupite v fizičnih trgovinah z domačimi izdelki, specializiranih trgovinah z zavesami ali preko spleta. Spletne platforme, kot je Moja Dejavnost, vam omogočajo, da preiščete širok nabor ponudnikov, primerjate cene in storitve ter celo oddate povpraševanje za zavese po meri.

Ali so temne ali svetle zavese boljše za spalnico?

Izbira med temnimi in svetlimi zavesami za spalnico je odvisna od vaših osebnih preferenc in potrebe po zatemnitvi prostora. Temne zavese lahko bolje blokirajo svetlobo, kar je idealno za ljudi, ki si želijo temnejšega prostora za spanje. Svetle zavese pa lahko prostor naredijo svetlejši in zračnejši. 

Seznam ponudnikov