Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Zidana hiša – Od izbire materiala do izvajalca

Objavljeno: 18.03.2024

V sodobnem času, ko se odločamo za gradnjo lastnega doma, je izbira med zidano in montažno hišo pogosta dilema. Kljub temu, da so montažne hiše pogosto oglaševane kot hitrejša in v nekaterih primerih celo cenejša možnost gradnje, se mnogi še vedno odločajo za tradicionalno zidano hišo.

Prednosti zidane hiše

Stabilnost in trdnost: Zidane hiše so cenjene zaradi njihove robustnosti, ki omogoča odpornost proti potresom in drugim naravnim nesrečam. Njihova masivnost prinaša tudi izboljšano zvočno izolacijo, kar zagotavlja tišje bivalno okolje.

Prilagodljivost: Pri zidanih hišah lahko med gradnjo lažje spreminjate načrte, kar omogoča boljše prilagajanje nepredvidenim zahtevam ali željam. Ta fleksibilnost omogoča, da vaš dom raste in se spreminja skupaj z vašimi potrebami.

Življenjska doba: Zidane hiše se ponašajo z izjemno dolgo življenjsko dobo, ki lahko presega celo stoletje. Ta dolgotrajnost zagotavlja stabilnost doma za prihodnje generacije, ter lahko tudi zmanjša potrebo po dragih obnovah.

Energijska učinkovitost: Gradnja z opeko in uporaba sistemov brez toplotnih mostov lahko zidane hiše uvrsti v najvišje energijske razrede. To ne pomeni le prihrankov pri stroških ogrevanja in hlajenja, temveč tudi manjši vpliv na okolje.

Zidane hiše združujejo tradicionalne gradbene tehnike z modernimi tehnologijami, kar jim omogoča, da izpolnjujejo današnje visoke standarde bivanja. Njihova gradnja je sicer lahko dražja in časovno bolj zahtevna v primerjavi z montažnimi hišami, vendar dolgoročno zagotavljajo vrednost, ki presega začetno investicijo.

Polaganje opek

 

 

Kateri material izbrati?

Pri gradnji hiše je izbira pravega materiala za zidanje ključnega pomena, saj ima vsak material svoje prednosti in slabosti, ki lahko vplivajo na dolgoročno vzdrževanje, trajnost in celo energetsko učinkovitost vašega doma. Osnovni materiali za zidanje vključujejo opeko, betonske bloke in kamen.

Opeka je znana po svoji dolgi življenjski dobi, nizkem vzdrževanju in dobrih izolacijskih lastnostih, kar lahko pripomore k zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja. Prav tako je ognjevarna, kar povečuje varnost vašega doma. Kljub temu pa je gradnja z opeko lahko dražja zaradi stroškov materiala in dela ter težje, kar zahteva močnejše temelje. Omejitve pri oblikovanju so prisotne tudi zaradi standardiziranih velikosti in oblik opek.

Položene opeke

Betonski bloki ponujajo moč, vzdržljivost in cenovno ugodni, hkrati pa zagotavljajo dobro toplotno in zvočno izolacijo. Njihova večja velikost omogoča hitrejšo gradnjo. Vendar morda niso tako estetsko privlačni kot opeka ali kamen in lahko za optimalno energetsko učinkovitost potrebujejo dodatno izolacijo. Poleg tega lahko absorbirajo vlago, kar zahteva dodatno zaščito proti vlagi.

Kamen kot gradbeni material prinaša edinstven, naravni videz in je izjemno trpežen ter odporen proti vremenskim vplivom. Kamen zahteva malo vzdrževanja, a je gradnja s kamnom lahko ena izmed najdražjih možnosti zaradi visokih stroškov materiala in dela. Teža kamna prav tako zahteva močnejše temelje in konstrukcijske elemente, omejena izbira in dostopnost različnih vrst kamna pa lahko omeji možnosti oblikovanja.

Pri izbiri gradbenega materiala za vaš dom je ključnega pomena, da upoštevate tako začetne investicije kot dolgoročne stroške in koristi, vključno z vzdrževanjem in energetsko učinkovitostjo.

Cena zidane hiše

Cene gradnje hiš v Sloveniji za leto 2024 se lahko znatno razlikujejo in so odvisne od več dejavnikov, kot so velikost objekta, uporabljeni materiali in kompleksnost gradbenega projekta. Pri gradnji manjših hiš so lahko cene na kvadratni meter višje, in sicer se gibljejo med 1.540 in 1.870 EUR na kvadratni meter neto površine. Višje cene so pogosto posledica manjšega zanimanja gradbenih podjetij za majhne projekte in dražjih gradbenih elementov.

Opeke

Za izgradnjo zidane hiše "na ključ" se cene gibljejo med 900 in 1.400 EUR na kvadratni meter. Ta cena vključuje celoten proces gradnje, od priprave terena do zaključnih del, ki običajno traja okrog enega leta.

Te cene so okvirne in se lahko spremenijo glede na specifične zahteve projekta, izbranega izvajalca in trenutne tržne razmere. Pred začetkom gradnje je ključnega pomena, da pridobite več ponudb, natančno določite obseg del in materiale, ki bodo uporabljeni, da se izognete nepričakovanim stroškom.

 

Seznam ponudnikov

 

Kaj morate upoštevati pri izbiri izvajalca?

Pri izbiri izvajalca za gradnjo hiše je pomembno upoštevati več ključnih dejavnikov, da zagotovimo kakovostno izvedbo, pravočasno dokončanje projekta in stroškovno učinkovitost. Preden se odločite za sodelovanje z izvajalcem, je priporočljivo, da opravite temeljito raziskavo trga in si tako zagotovite, da boste izbrali najbolj zanesljivega in usposobljenega partnerja za vaš gradbeni projekt.

Gradbeni material

Priporočamo, da se posvetujete s prijatelji, družino ali strokovnjaki iz gradbene industrije, saj lahko tako dobite informacije iz prve roke o njihovih izkušnjah z določenimi izvajalci.

Ko boste imeli seznam potencialnih kandidatov, preverite njihove reference in pretekla dela, da vidite, če sploh ustrezajo vašim željam in potrebam.

Pri tem vam je lahko v pomoč tudi stran Moja Dejavnost, saj ponuja obsežen seznam strokovnjakov iz različnih področij, vključno z gradbeništvom. Poleg tega lahko na njen najdete ocene, reference in podrobne opise ponujenih storitev

Stran Moja Dejavnost ponuja tudi možnost pošiljanja povpraševanj izbranim izvajalcem. Tako lahko hitro pridobite različne ponudbe in dodatne informacije. Moja Dejavnost je tako odlično orodje za primerjavo različnih izvajalcev, njihovih cen in storitev, kar vam lahko pomaga pri sprejemanju informirane odločitve.

 

 

Kako dolgo traja gradnja zidane hiše?

Gradnja zidane hiše običajno traja od 12 do 18 mesecev, odvisno od velikosti hiše, kompleksnosti projekta in vremenskih razmer. Ta čas vključuje pripravo terena, samo gradnjo in zaključna dela.

Ali so zidane hiše res bolj energetsko učinkovite?

Da, zidane hiše lahko dosežejo visoko energetsko učinkovitost, še posebej, če so zgrajene z uporabo modernih gradbenih tehnologij in materialov, ki zmanjšujejo toplotne mostove in izboljšajo izolacijo.

Kakšna je povprečna življenjska doba zidane hiše?

Zidane hiše imajo lahko zelo dolgo življenjsko dobo, ki pogosto presega 100 let. Z rednim vzdrževanjem in obnovami lahko njihova življenjska doba še dodatno naraste.

Kako lahko zmanjšam stroške gradnje zidane hiše?

Stroške gradnje lahko zmanjšate z natančnim načrtovanjem, izbiro ekonomičnih gradbenih materialov, uporabo lokalno dostopnih virov in izbiro zanesljivega izvajalca, ki nudi konkurenčne cene. Prav tako je pomembno, da se izognete nepotrebnim spremembam načrta med gradnjo, saj te lahko povečajo končne stroške.

Ali je mogoče pri zidani hiši kasneje spreminjati tloris ali dodajati nove prostore?

Da, ena od prednosti zidane hiše je njena prilagodljivost. S pravilnim načrtovanjem in izvedbo je možno kasneje spreminjati tloris, dodajati nove prostore ali nadgradnje, kar omogoča, da se vaš dom prilagaja spreminjajočim se potrebam vaše družine.

Ali potrebujem posebno dovoljenje za gradnjo zidane hiše?

Za gradnjo katerekoli hiše, vključno z zidano, potrebujete gradbeno dovoljenje. 

Seznam ponudnikov