Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Zavarovanje za tujino - Ga že imate?

Objavljeno: 02.07.2024

Poletje je tukaj in z njim čas počitnic ter dopustov. Vsi komaj čakamo, da se odpravimo na zaslužen oddih, vendar ne smemo pozabiti na eno ključnih stvari - zavarovanje za tujino. Tujina je lahko draga in karkoli se lahko zgodi, zato je pomembno, da se ustrezno zavarujemo pred nepričakovanimi dogodki.

 

Zakaj potrebujemo zavarovanje za tujino?

 

Ko potujemo v tujino, se lahko srečamo z različnimi neprijetnostmi, kot so bolezni, poškodbe ali celo izguba prtljage. V takih primerih so stroški lahko izjemno visoki, še posebej če potrebujemo zdravniško pomoč. Zato je zavarovanje za tujino ključnega pomena, saj nam omogoča brezskrbno uživanje v počitnicah, ne glede na to, kam se odpravimo. Poleg tega pa zavarovanje pogosto vključuje tudi kritje stroškov reševanja in prevoza, kar je lahko ključno v primerih, ko se znajdemo v oddaljenih ali težko dostopnih krajih.

 

(prostor za sliko)

 

Zavarovanje nam lahko nudi tudi pomoč pri pravnih težavah v tujini ter kritje odgovornosti, če bi slučajno povzročili škodo tretjim osebam. Poleg tega, zavarovanje za tujino običajno vključuje tudi kritje stroškov v primeru preklica ali skrajšanja potovanja, kar je še posebej pomembno v času negotovosti zaradi globalnih dogodkov, kot so pandemije ali naravne nesreče. Tako nam zavarovanje za tujino ne nudi le finančne varnosti, ampak tudi mirnost in zaupanje, da bomo v primeru nepredvidenih dogodkov deležni ustrezne pomoči in podpore.

 

Ureditev zavarovanja

 

 

Kako urediti zavarovanje za tujino?

 

Ureditev zavarovanja za tujino je preprosta. Najprej moramo izbrati ustrezno zavarovalnico in paket, ki ustreza našim potrebam. Na trgu je veliko ponudnikov, ki ponujajo različne vrste zavarovanj, zato je pametno primerjati različne možnosti. Običajno lahko zavarovanje uredimo prek spleta ali pa obiščemo poslovalnico zavarovalnice. Pomembno je, da pred sklenitvijo zavarovanja preverimo, kaj vse je vključeno v paket in kakšni so pogoji zavarovanja.

 

Na primer, ena izmed vodilnih zavarovalnic v Sloveniji, Zavarovalnica Triglav, ponuja različne pakete zavarovanj za tujino. Eden izmed priljubljenih paketov je "Turistično zavarovanje", ki vključuje naslednje ugodnosti:

 

 1. Zdravstveno zavarovanje v tujini: krije stroške nujne medicinske oskrbe, hospitalizacije, zdravila, prevoza do bolnišnice in nujne zobozdravstvene storitve.

 

 1. Zavarovanje prtljage: krije izgubo, krajo ali poškodbo prtljage.

 

 1. Zavarovanje odgovornosti: krije škodo, ki jo nenamerno povzročimo tretjim osebam.

 

 1. Zavarovanje preklica ali skrajšanja potovanja: krije stroške, ki nastanejo zaradi odpovedi ali prekinitve potovanja iz zdravstvenih ali drugih nepredvidenih razlogov.

 

Pogoji za sklenitev zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav so naslednji:

 

 • Starost zavarovanca: Zavarovanje lahko sklenejo osebe vseh starosti, vendar se premije lahko razlikujejo glede na starostno skupino.
 • Trajanje zavarovanja: Zavarovanje se lahko sklene za obdobje od nekaj dni do več mesecev, odvisno od dolžine potovanja.
 • Geografska pokritost: Paketi pokrivajo različne regije, od Evrope do celega sveta, kar je potrebno preveriti pred sklenitvijo.

 

Za sklenitev zavarovanja potrebujete osebne podatke, podatke o potovanju (trajanje in destinacija) ter morebitne posebne potrebe ali zahteve, kot so dodatna kritja. Postopek je hiter in enostaven, še posebej če ga urejate prek spleta, kjer lahko v nekaj korakih izpolnite obrazec, izberete ustrezen paket in opravite plačilo.

 

Za iskanje zavarovalnic in primerjavo ponudb lahko obiščete spletno stran Moja Dejavnost, kjer je na voljo seznam zavarovalnic v Sloveniji. Na tej strani lahko tudi pošljete povpraševanje več zavarovalnicam hkrati, kar vam omogoča enostavno primerjavo različnih ponudb in izbiro najboljše možnosti za vaše potrebe.

 

 

Seznam ponudnikov

 

 

Kaj narediti, če potrebujemo zdravnika v tujini?

 

Če se znajdemo v situaciji, ko potrebujemo zdravniško pomoč v tujini, je najprej treba stopiti v stik z asistenčnim centrom naše zavarovalnice. Kontakti asistenčnega centra so običajno navedeni na zavarovalni polici ali kartici. Asistenčni center nam bo pomagal poiskati najbližjo zdravstveno ustanovo in urediti potrebne formalnosti.

 

(prostor za sliko)

 

Pomembno je, da imamo vedno pri sebi kopijo zavarovalne police in kontaktne podatke asistenčnega centra. V primeru hujših zdravstvenih težav ali hospitalizacije bo asistenčni center poskrbel za vse potrebno, vključno z morebitnim prevozom nazaj v domovino. T

 

 1. Stopimo v stik z asistenčnim centrom: Pokličemo številko asistenčnega centra, ki je navedena na zavarovalni polici ali kartici.Pojasnimo situacijo in podamo vse potrebne informacije, kot so naša lokacija, narava zdravstvenega problema in kontaktne podatke.

 

 1. Sledimo navodilom asistenčnega centra: Asistenčni center nam bo svetoval, kam naj gremo po pomoč in kako ravnati v dani situaciji. Po potrebi bodo organizirali prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene ustanove.

 

 

 1. Obiščemo priporočeno zdravstveno ustanovo: Na priporočeni zdravstveni ustanovi se prepričamo, da imajo naše zavarovalne podatke in da so seznanjeni z dogovorom z asistenčnim centrom. Če gre za nujen primer, takoj poiščemo najbližjo bolnišnico ali kliniko in kasneje obvestimo asistenčni center o naši situaciji.

 

 1. Hramba dokumentacije: Zavarovalnici predložimo vse potrebne dokumente, kot so zdravniška poročila, računi za zdravstvene storitve, zdravila ipd. Pomembno je, da hranimo kopije vseh dokumentov za morebitne prihodnje zahtevke.

 

 1. V primeru hospitalizacije: Če smo hospitalizirani, bo asistenčni center v sodelovanju z zdravstveno ustanovo urejal vse formalnosti in poskrbel za morebitni prevoz nazaj v domovino, če je to potrebno. Asistenčni center lahko po potrebi kontaktira našo družino in jih obvesti o našem stanju.

 

 1. Plačilo storitev: Nekatere zavarovalnice omogočajo neposredno plačilo zdravstvenih storitev, druge pa zahtevajo, da stroške najprej plačamo sami in nato zahtevamo povračilo. Pomembno je, da se predhodno pozanimamo, kako deluje naša zavarovalna polica.

 

Zavarovanje za tujino je nepogrešljivo, še posebej v poletnih mesecih, ko se odpravljamo na počitnice in dopuste. Ne glede na to, ali potujemo z družino, prijatelji ali sami, je pomembno, da smo ustrezno zavarovani. Ne tvegajmo svojega zdravja in finančne varnosti - uredimo zavarovanje za tujino pravočasno in uživajmo brezskrbno poletje!

 

 

Kaj vključuje turistično zavarovanje?

Turistično zavarovanje običajno vključuje zdravstveno zavarovanje, zavarovanje prtljage, zavarovanje odgovornosti, in zavarovanje odpovedi ali skrajšanja potovanja.

Kako dolgo traja ureditev zavarovanja za tujino?

Ureditev zavarovanja za tujino je lahko zelo hitra. Prek spleta lahko postopek zaključite v nekaj minutah, če imate pri roki vse potrebne podatke.

Ali lahko zavarovanje za tujino sklenem zadnji trenutek?

Da, večina zavarovalnic omogoča sklenitev zavarovanja za tujino tudi tik pred odhodom, vendar je priporočljivo, da to uredite vsaj nekaj dni prej, da se izognete morebitnim težavam.

Kaj naj storim, če izgubim prtljago v tujini?

V primeru izgube prtljage najprej prijavite izgubo na letališču ali pri prevozniku. Nato stopite v stik z asistenčnim centrom zavarovalnice, ki vam bo svetoval glede nadaljnjih korakov in pomoči pri povračilu stroškov.

Kaj vključuje asistenčna storitev v tujini?

Asistenčna storitev vključuje pomoč pri iskanju zdravstvene ustanove, organizacijo prevoza, pravno pomoč, in komunikacijo z zdravstvenimi izvajalci ter lokalnimi oblastmi.

Ali zavarovanje za tujino velja v vseh državah?

Kritje je odvisno od izbranega paketa zavarovanja. Nekateri paketi pokrivajo samo Evropo, medtem ko drugi pokrivajo svetovne destinacije. Preverite geografsko pokritost pred sklenitvijo zavarovanja.

 

 

 

Seznam ponudnikov