Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Zakaj so vozniški izpiti vedno dražji?

Objavljeno: 20.12.2023

V zadnjih nekaj desetletjih smo opazili, da so se poti do pridobitve vozniškega dovoljenja precej spremenile. Včasih je bil postopek precej preprost, sestavljen iz nekaj teoretičnih vprašanj, nekaj ur vožnje in morda hitrega testa na poligonu. Danes je pridobitev vozniškega dovoljenja postala mnogo bolj zapletena in zahtevna naloga. Različni dejavniki so prispevali k temu naraščanju cen in zahtevnosti pridobivanja vozniškega izpita.

(Strma) pot do vozniškega izpita

Pot do vozniškega izpita je sestavljena iz osmih korakov: izpit iz prve pomoči, zdravniški pregled, tečaj iz cestnoprometnih predpisov (CPP), teoretični del vozniškega izpita, praktično usposabljanje, izpitna vožnja, status voznika začetnika in varna vožnja.

1. Izpit iz prve pomoči

Za pridobitev izpita iz prve pomoči, se lahko udeležite deseturnega tečaja, ki ga izvajajo na eni izmed 56 enot Rdečega križa Slovenije. Pomembno je omeniti, da tečaj ni obvezen predpogoj za prijavo na izpit, kar omogoča kandidatom, da se neposredno prijavijo na izpit.

Predavanja prve pomoči

Vozniški izpit

Cena deseturnega tečaja znaša 33,63 evra, medtem, ko je potrebno za izpit iz prve pomoči odšteti 65,83 evra. Skupni stroški za pridobitev tega izpita znašajo torej nekoliko manj kot 100 evrov.

2. Zdravniško spričevalo

Zdravniško spričevalo velja tri leta, stroški pregleda pa se gibljejo v razponu med 50 in 80 evri, odvisno od izvajalca. Nekateri izvajalci so v začetku letošnjega leta zvišali cene za približno 30 %, kar je odraz rasti cen v zadnjem času. Tako boste po tej podražitvi za zdravniški pregled pri nekaterih izvajalcih odšteli 60 evrov. Pomembno je, da se pred opravljanjem pregleda posvetujete o cenah pri izbranem izvajalcu in se prepričate, da je cena v skladu z vašimi pričakovanji.

3. Tečaj cestnoprometnih predpisov (CPP)

Cena CPP tečaja je odvisna je različna od avtošole do avtošole, saj vsaka določi svojo ceno. Običajno traja tečaj najmanj 20 šolskih ur, pri čemer so cene lahko precej različne. Stroški se gibljejo v razponu med 100 in 130 evri, vendar je treba opozoriti, da začetna cena pogosto ne vključuje izdaje evidenčnega kartona vožnje.

Teoretični del vozniškega izpita

Za pridobitev le tega boste morda morali k začetni ceni dodati še 30 evrov, odvisno od izbrane avtošole. Pri izbiri avtošole je zato priporočljivo preveriti celoten cenik in kaj je vključeno v ceno CPP tečaja, da se izgonete morebitnim presenečenjem.

4. Teoretični del vozniškega izpita

Po uspešno zaključenem tečaju, se mora bodoči voznik prijaviti na teoretični del vozniškega izpita. Strošek za teoretični izpit znaša 24 evrov, ob tem pa je potrebno upoštevati tudi upravno takso, ki se zaračuna za prvo prijavo na izpit in sicer 42,10 evrov.

5. Praktično usposabljanje

Učne ure vožnje običajno predstavljajo največji finančni izdatek med pridobivanjem vozniškega izpita. Minimalno število ur vožnje, ki jih je treba opraviti, znaša 20 ur. 

Ure vožnje

Pri postavljanju cen za praktični del usposabljanja imajo avtošole popolno avtonomijo. V večini primerov se bodoči vozniki za prihranitev denarja odločijo za pakete. 

Cena najosnovnejšega paketa, ki ga ponuja večina avtošol, vključuje tečaj CPP, evidenčni karton in 20 ur vožnje. Cene tega paketa pa se začnejo pri vrtoglavih 900 evrih.

6. Pridobitev vozniškega dovoljenja

Ko uspešno prestanete izpitno vožnjo, se morda zdi, da so vsi stroški končani, vendar še ni čisto tako. Novopečeni voznik se mora namreč odpraviti na upravno enoto, kjer bo za 25,85 evra prejel vozniško dovoljenje z oznako voznika začetnika. To dovoljenje ostane veljavno do dopolnjenega 21. leta starosti ali dve leti po pridobitvi prvega vozniškega dovoljenja.

7. Varna vožnja

Seveda pa tudi tukaj, stroškov še ni konec. Voznik začetnik mora opraviti še program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, ki ga bolj poznamo pod imenom »varna vožnja«. Ta program vključuje eno uro teoretičnega dela in šest ur praktičnega usposabljanja na poligonu. Cena za ta program znaša 125 evrov.

Kaj je povzročilo rast cen?

Višji stroški voznih ur v avtošolah so posledica splošnega dviga cen, ki je prizadel tudi to panogo. V zadnjem letu so se cene inštrukcij dvignile za 15 do 20 odstotkov, medtem ko so se cene avtomobilov povečale za 25 do 30 odstotkov," pravi direktor ene od ljubljanskih avtošol.

Poleg tega so v zadnjih letih populacije večje, kar pomeni, da je večje tudi povpraševanje. Po drugi strani pa so tudi stroški, ki so vezani na usposabljanje večji.

Opravljanje vozniškega izpita

Tudi stanje na trgu ni ravno rožnato. Novi avtomobili so vedno dražji, starejši pa se vedno bolj kvarijo. Kombinacija teh dejavnikov je prisilila avtošole, da se prilagodijo in dvignejo cene svojih storitev, kar pa žal vpliva na denarnico tistih, ki si prizadevajo postati samostojni vozniki.

Zato je dobro, da bodoči vozniki pred izbiro avtošole preverijo različne ponudnike in primerjajo cene preden se odločijo za opravljanje vozniškega izpita. Ponudnike lahko najdejo tudi na strani Moja Dejavnost.

Seznam ponudnikov

Vozniški izpit zahteva povprečno neto plačo

Vozniški izpit je postopek, ki zahteva precejšnje finančne vložke, in v mnogih primerih se ti stroški približajo povprečni mesečni neto plači. Na začetku leta je povprečna mesečna neto plača v Sloveniji znašala 1.399,03 evra. Če seštejemo vse korake, ki jih je treba opraviti za pridobitev vozniškega dovoljenja, ugotovimo, da smo precej blizu temu znesku.

Vendar pa moramo upoštevati, da smo pri izračunu uporabili scenarij idealnega voznika, ki uspešno opravi vse korake v prvem poskusu in potrebuje le 20 ur vožnje. V realnosti večina voznikov potrebuje med 20 in 30 urami vožnje, pri tem pa se izkaže, da je potrebno izpit večkrat ponavljati, preden ga končno uspešno opravijo. To pomeni, da so dejanski stroški lahko še višji od zgoraj navedenega zneska.

Avtomobil na kovancih

Vozniški izpit je torej pomembna naložba, ki lahko vpliva na denarnico mnogih, še posebej za mlajše posameznike, ki se šele vstopajo na trg dela in se spopadajo z drugimi finančnimi obveznostmi. Zato je pametno načrtovati ta korak in se zavedati vseh stroškov, ki jih prinaša pridobitev vozniškega dovoljenja.

Da bo vaše iskanje najbolj ugodnih šol vožnje čim krajše, nam pošljite svoje povpraševanje, mi pa ga bomo posredovali šolam vožnje v vaši bližini, ki ustrezajo vašim kriterijem.

Koliko stane izpit iz prve pomoči in zakaj se cene zdravniških pregledov razlikujejo?

Izpit iz prve pomoči stane okoli 100 evrov, vključno s tečajem in izpitom. Cene zdravniških pregledov se razlikujejo glede na izvajalca in so v zadnjem času nekoliko zvišale.

Kako se oblikuje cena CPP tečaja (tečaj iz cestnoprometnih predpisov) v avtošolah?

Cena CPP tečaja je odvisna od posamezne avtošole. Prav tako ni vključena izdaja evidenčnega kartona vožnje, kar lahko dodatno poveča stroške.

Kako se oblikuje cena teoretičnega dela vozniškega izpita?

Cena teoretičnega dela vozniškega izpita je enaka za vse kategorije in znaša 24 evrov, poleg tega pa je potrebno plačati tudi upravno takso.

Kaj je varna vožnja in koliko stane?

Varna vožnja je program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, ki vključuje eno uro teoretičnega dela in šest ur praktičnega usposabljanja na poligonu. Cena za to usposabljanje znaša 125 evrov, če kandidat uporablja lastno vozilo, ali 195 evrov, če najame vozilo.

Kateri dejavniki so prispevali k naraščanju cen pri pridobivanju vozniškega dovoljenja?

Naraščanje cen je posledica več dejavnikov, vključno s splošnim dvigom cen v družbi, večjim povpraševanjem, večjimi stroški za izvajanje usposabljanja in višjimi cenami avtomobilov.

Kako dolgo traja povprečen postopek pridobitve vozniškega dovoljenja in koliko stane?

Čas pridobitve vozniškega dovoljenja se razlikuje, vendar običajno traja od nekaj mesecev do enega leta. Stroški se gibljejo okoli povprečne mesečne neto plače v Sloveniji.

Seznam ponudnikov