Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Zakaj se odločiti za postavitev sončne elektrarne?

Objavljeno: 07.06.2024

Sončne elektrarne se v Sloveniji vse bolj uveljavljajo kot priljubljena in učinkovita možnost za pridobivanje čiste energije. Slovenija, kot del Evropske unije, aktivno sledi zeleni agendi, ki spodbuja prehod na obnovljive vire energije in postavlja ambiciozne cilje za zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv. V luči aktualnih energetskih, okoljskih in ekonomskih razmer v letu 2024 obstaja več pomembnih razlogov, zakaj razmisliti o investiciji v sončno energijo. Sončna energija namreč ponuja večplastne prednosti, ki so pomembne tako za posameznike kot tudi za podjetja.

 

Zakaj razmisliti o sončni elektrarni?

 

1.      Zmanjšanje stroškov električne energije

 

Investicija v sončno elektrarno omogoča dolgoročne prihranke pri računih za električno energijo. Sončne celice pretvarjajo sončno svetlobo neposredno v elektriko, kar pomeni, da se bistveno zmanjšajo mesečni stroški za energijo.

 

(prostor za sliko)

 

V primeru, da sončno elektrarno povežete s toplotno črpalko, pa postane energetski sistem še bolj učinkovit. Čez dan sončne celice proizvajajo električno energijo, ki ne samo da pokriva trenutne potrebe po energiji v gospodinjstvu, ampak lahko tudi napaja toplotno črpalko za ogrevanje ali hlajenje prostorov. Presežek električne energije se lahko shrani v baterijskih sistemih za kasnejšo uporabo ali vrne v omrežje.

 

Sončna elektrarna

 

2.      Izboljšanje energetske neodvisnosti

 

S postavitvijo lastne sončne elektrarne lahko posamezniki in podjetja zmanjšajo svojo odvisnost od nacionalne energetske mreže in tržnih nihanj. To ne samo da poveča energetsko varnost, temveč tudi omogoča večji nadzor nad lastnimi energetskimi viri. V primeru izpadov električne energije ali drugih motenj v omrežju so objekti z lastnimi sončnimi elektrarnami manj prizadeti.

 

3.      Zmanjšanje okoljskega odtisa

 

Sončna energija je eden izmed ključnih stebrov trajnostnega razvoja in igra bistveno vlogo v globalnih prizadevanjih za zmanjšanje okoljskega odtisa. V času, ko svet sooča z vedno večjimi izzivi, kot so klimatske spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in onesnaževanje, sončne elektrarne predstavljajo čisto, obnovljivo in učinkovito alternativo tradicionalnim fosilnim gorivom.

 

(prostor za sliko)

 

Za razliko od fosilnih goriv, ki zahtevajo stalno rudarjenje in ekstrakcijo, sončna energija izkorišča naravno, neomejeno in brezplačno razpoložljivost sončne svetlobe. To zmanjšuje potrebo po izkoriščanju naravnih virov in s tem povezane okoljske škode, kot so uničevanje habitatov, vodna in zračna onesnaženja ter druge ekološke in socialne posledice.

 

4.      Ugodne subvencije

 

V okviru prizadevanj za povečanje samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov je Borzen, slovenski operater trga z električno energijo, objavil nov javni poziv, ki je namenjen finančni podpori lastnikov sončnih elektrarn. Razpoložljiva sredstva v višini 14 milijonov evrov so namenjena spodbujanju projektov samooskrbnih sončnih elektrarn po sistemu NET metering za fizične osebe.

 

(prostor za sliko)

 

Javni poziv se osredotoča na dve vrsti naprav: tiste z baterijskim hranilnikom in tiste brez. Za naprave, ki vključujejo baterijski hranilnik, je na voljo nepovratna finančna spodbuda v višini 500 € za vsak kW inštalirane nazivne električne moči, pri čemer subvencija ne sme presegati 25 % upravičenih stroškov naložbe. Za naprave brez baterijskega hranilnika pa je subvencija nižja, znaša 50 € za vsak kW inštalirane nazivne električne moči, tudi v tem primeru pa ne presega 25 % upravičenih stroškov.

 

5.      Dolgoročna investicija, ki se splača

 

Investicija v sončne elektrarne predstavlja pomembno dolgoročno naložbo, ki lahko prinese občutne ekonomske prihranke in poveča vrednost nepremičnin. V času naraščajočih cen energije in vedno strožjih okoljskih zahtev, postavitev sončne elektrarne ne samo da zmanjšuje odvisnost od javnega omrežja in nestabilnosti cen energentov, temveč tudi zagotavlja stabilen vir čiste energije za desetletja.

 

(prostor za sliko)

 

S pomočjo subvencij, ki znižujejo začetne stroške, se čas povračila investicije občutno skrajša, medtem ko dolgoročni prihranki pri stroških energije nadaljujejo s prinašanjem koristi skozi celotno življenjsko dobo sistema. Ta aspekt naredi sončne elektrarne ne le ekološko odgovorno, temveč tudi finančno privlačno izbiro za vsakogar, ki želi zmanjšati svoj ekološki odtis.

 

 

Seznam ponudnikov

 

 

Kakšni so pogoji za sončno elektrarno?

 

Če razmišljate o namestitvi sončne elektrarne, je pomembno, da najprej preverite nekaj ključnih pogojev, ki vplivajo na učinkovitost in smiselnost takšne investicije. Prvi in najpomembnejši pogoj je ustrezna sončna izpostavljenost vaše lokacije. Streha vašega doma ali drug izbran prostor za namestitev sončnih panelov bi moral biti izpostavljen zadostni količini sončne svetlobe skozi večji del dneva, brez sence od dreves, bližnjih stavb ali drugih ovir. Poleg tega je pomembno, da je streha v dobrem stanju, brez potrebe po bližnji obnovi.

 

(prostor za sliko)

 

Drugi ključni dejavnik je naklon in orientacija strehe. Idealno je, da so sončni paneli nameščeni na strehi, ki je obrnjena proti jugu, saj to zagotavlja največjo možno količino sončne energije čez dan. Naklon strehe bi moral biti prilagojen za maksimalno učinkovitost, običajno med 30 do 40 stopinj.

 

(prostor za sliko)

 

Prav tako je pomembno preveriti lokalne gradbene predpise in morebitne omejitve, ki bi lahko vplivale na postavitev sončne elektrarne. V nekaterih območjih so lahko zahteve glede vizualnega vpliva sončnih panelov ali potrebna posebna dovoljenja.

 

(prostor za sliko)

 

Zadnji, a nič manj pomemben pogoj, je ekonomska analiza, ki vključuje oceno stroškov inštalacije, pričakovanih prihrankov ter subvencij ali finančnih spodbud, ki so na voljo na vaši lokaciji. Ta analiza vam bo pomagala ugotoviti, koliko časa bo trajalo, da se investicija povrne, in oceniti dolgoročno finančno upravičenost postavitve sončne elektrarne.

 

Izberite zanesljivega ponudnika sončnih elektrarn

 

Ko se odločate za postavitev sončne elektrarne, je izjemno pomembno, da izberete zanesljivega in profesionalnega ponudnika. Pravi ponudnik ne bo samo zagotovil kakovostne opreme in strokovne montaže, ampak bo poskrbel tudi za vso potrebno dokumentacijo in svetovanje glede najboljše možne izrabe vaše investicije.

 

(prostor za sliko)

 

Ena od platform, ki vam lahko pomaga pri iskanju in izbiri pravega ponudnika, je Moja Dejavnost. Ta platforma ponuja obsežen seznam preverjenih ponudnikov sončnih elektrarn po vsej Sloveniji. Na strani Moja Dejavnost lahko enostavno pošljete povpraševanje, prejmete ponudbe in primerjate različne ponudnike, kar vam omogoča, da naredite informirano odločitev. Z izbiro profesionalnega ponudnika boste tako vi in vaš dom v varnih rokah, vaša naložba pa bo dolgoročno zaščitena.

 

 

Kakšni so finančni prihranki z namestitvijo sončne elektrarne?

Investicija v sončno elektrarno vam omogoča zmanjšanje mesečnih stroškov električne energije. Dolgoročno lahko prihranite znatne zneske, saj sončne celice pretvarjajo sončno svetlobo neposredno v elektriko, kar zmanjšuje vašo odvisnost od komercialnih energetskih omrežij.

Kako sončne elektrarne izboljšujejo energetsko neodvisnost?

Z lastno sončno elektrarno postanete manj odvisni od lokalnega energetskega omrežja in tržnih nihanj cen energije. V primeru izpadov ali motenj v omrežju ste lahko manj prizadeti, saj imate svoj vir energije.

Kakšen vpliv ima sončna elektrarna na okolje?

Sončne elektrarne ne proizvajajo emisij CO2 ali drugih škodljivih plinov, kar bistveno zmanjša vaš okoljski odtis. To je še posebej pomembno v času globalnih klimatskih sprememb in povečanega poudarka na okoljski trajnosti.

Kateri so glavni pogoji za postavitev sončne elektrarne?

Glavni pogoji vključujejo ustrezno sončno izpostavljenost, naklon in orientacijo strehe proti jugu, stanje strehe brez potrebe po bližnji obnovi in lokalne gradbene predpise. Prav tako je pomembna ekonomska analiza, ki oceni stroške inštalacije in pričakovane prihranke.

Kje lahko najdem zanesljivega ponudnika za postavitev sončne elektrarne?

Platforma Moja Dejavnost ponuja seznam preverjenih ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. Tam lahko enostavno pošljete povpraševanje, primerjate ponudnike in prejmete konkurenčne ponudbe, kar vam pomaga pri izbiri najboljšega ponudnika za vaše potrebe.

 

 

 

 

Seznam ponudnikov