Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o vpisu otroka v vrtec

Objavljeno: 18.06.2024

Priprava na vpis v vrtec zahteva od staršev nekaj načrtovanja in pozornosti, zlasti v smislu sledenja vpisnim rokom in pripravi potrebne dokumentacije. Prav tako je pomembno, da starši razmislijo o svojih pričakovanjih in potrebah otroka, da izberejo vrtec, ki najbolje ustreza njihovim željam in zahtevam. Vrtci ponujajo različne programe in metode vzgoje, zato je koristno, da se starši seznanijo z različnimi možnostmi, obiščejo vrtce in se posvetujejo z vzgojitelji, da zagotovijo najboljšo možno izkušnjo za svojega otroka.

 

Pogoji za vpis otroka v vrtec

 

Vpis v vrtec v Sloveniji je namenjen otrokom, katerih starši so že zaključili porodniški dopust, pa vse do vstopa v osnovno šolo. Starši lahko prijavo oddajo kadarkoli tekom leta, vendar se zaradi lažje organizacije in načrtovanje kapacitet večina vrtcev odloča za centralizirane vpisne roke, ki so običajno v spomladanskih mesecih, pred začetkom novega šolskega leta v septembru.

 

(prostor za sliko)

 

Kako oddati prijavo? Za vpis otroka v vrtec je potrebno izpolniti uradno vlogo, ki je na voljo na spletni strani izbranega vrtca ali v tiskani obliki, ki jo dobite neposredno na vrtcu. Vloga običajno vključuje osnovne podatke o otroku in starših, kot so ime, priimek, datum rojstva otroka, stalni naslov, kontaktni podatki, ter morebitne posebne zahteve ali potrebe otroka.

 

(prostor za sliko)

 

Kdaj oddati prijavo? Čeprav je mogoče vlogo oddati kadarkoli, je priporočljivo, da starši sledijo uradnim vpisnim rokom, ki jih objavljajo vrtci. Ti roki so običajno razpisani nekaj mesecev pred začetkom novega vrtčevskega leta, kar omogoča ustrezen čas za obravnavo vseh prijav in organizacijo skupin. Oddaja vloge v tem obdobju poveča možnosti za pridobitev prostega mesta v želenem vrtcu.

 

Vpis v vrtec

 

Kakšne so cene vrtcev v Sloveniji?

 

Cena vrtca se lahko precej razlikuje glede na več dejavnikov, kot so lokacija, vrsta vrtca (javen ali zaseben), program (polni ali skrajšani delovni čas), in dodatne storitve.

 

Cene za javne vrtce določajo posamezne občine, zato se lahko stroški razlikujejo od ene občine do druge. Pogosto je cena odvisna od programa, ki ga otrok obiskuje in od dohodka družine. Občine subvencionirajo del stroška vrtca, zato starši plačajo samo določen delež, ki se izračuna na podlagi dohodninskega razreda.

 

(prostor za sliko)

 

Na splošno lahko pričakujete naslednje povprečne mesečne stroške za polni delovni čas:

 

  • Za prvo starostno skupino (do 3 let) so cene običajno višje in se gibljejo od približno 400 do 600 EUR na mesec, preden se upošteva subvencija.
  • Za drugo starostno skupino (3 leta do vstopa v šolo) so cene nekoliko nižje, od približno 300 do 500 EUR na mesec, preden se upošteva subvencija.

 

Zasebni vrtci imajo običajno višje cene, saj ne prejmejo subvencij iz občinskih ali državnih sredstev. Cene se lahko gibljejo od približno 400 EUR do več kot 700 EUR na mesec, odvisno od vrtca in programa. Nekateri zasebni vrtci ponujajo specifične vzgojne metode, kot so Montessori, Waldorf ali Reggio Emilia, ki lahko prav tako vplivajo na ceno.

 

(prostor za sliko)

 

Na srečo, je večina družin v Sloveniji je upravičena do subvencije za znižanje stroškov vrtca. Višina subvencije je odvisna od dohodkovnega razreda družine in števila otrok v družini. Subvencija se lahko giblje od delnega pokritja stroškov do popolnoma brezplačnega vrtca za družine z nižjimi dohodki.

 

Za natančne informacije o cenah in subvencijah je priporočljivo, da se obrnete na izbrani vrtec ali lokalno občino, kjer vam bodo lahko zagotovili aktualne in podrobne informacije, ki so specifične za vašo situacijo in izbrano lokacijo.

 

 

Seznam ponudnikov

 

 

 

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri vrtca?

 

Pri izbiri pravega vrtca za svojega otroka je pomembno upoštevati več ključnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na razvoj in dobro počutje otroka.

 

1.      Lokacija

 

Lokacija vrtca je eden od temeljnih dejavnikov pri odločitvi, saj lahko vpliva na logistiko dnevne rutine družine. Idealno je izbrati vrtec, ki je blizu doma ali delovnega mesta, da se zmanjša čas, ki ga otrok preživi v prevozu. Prav tako je dobro upoštevati varnost okolja, kjer se vrtec nahaja, in dostopnost infrastrukture, kot so parki, igrišča in zdravstveni domovi.

 

2.      Pedagoški pristop

 

V Sloveniji so na voljo vrtci, ki sledijo različnim pedagoškim usmeritvam. Med najbolj priljubljene spadajo:

 

  • Montessori pristop, ki spodbuja samostojnost in individualni razvoj otroka skozi praktične dejavnosti.
  • Waldorf vzgoja, ki poudarja umetniški razvoj, domišljijo in ritmično ponavljanje dnevnih aktivnosti.
  • Reggio Emilia, ki izhaja iz ideje, da otrok razvija znanje skozi interakcijo z okoljem in poudarja projektne dejavnosti.

 

Izbor pristopa je odvisen od vrednot in vzgojnih ciljev družine, zato je pomembno, da starši razumejo osnove teh metod in kako se le-te skladijo z njihovimi pričakovanji.

 

3.      Velikost skupin

 

Velikost skupine v vrtcu je pomembna, saj manjše skupine omogočajo bolj individualiziran pristop in večjo pozornost vzgojiteljev posameznemu otroku. V Sloveniji zakonodaja predpisuje maksimalno število otrok v skupini, odvisno od starosti otrok, vendar je dobro preveriti, kako to izgleda v praksi v posameznih vrtcih.

 

4.      Razpoložljivost mest

 

Priljubljeni vrtci lahko hitro zapolnijo svoje kapacitete, zato je pomembno, da se starši pravočasno pozanimajo o možnostih za vpis in čakalnih seznamih. Včasih je morda potrebno razmisliti o alternativnih opcijah ali celo očakati, da se sprosti mesto v želenem vrtcu.

 

5.      Obisk vrtca in interakcija z osebjem

 

Priporočljivo je, da starši obiščejo potencialne vrtce, se pogovorijo z vzgojitelji in ravnateljem ter si ogledajo prostore. To omogoča boljši vpogled v dnevne rutine, vzgojne metode in splošno atmosfero vrtca. Takšni obiski lahko prav tako pomagajo staršem razumeti, kako vrtec obravnava varnost, prehrano, zdravstveno nego in druge pomembne aspekte varstva otrok.

 

Iskanje vrtca preko spletne platforme Moja Dejavnost

 

Če iščete primeren vrtec v Sloveniji, je ena izmed uporabnih možnosti spletna platforma Moja Dejavnost. Ta platforma omogoča enostavno iskanje vrtcev po različnih kriterijih, vključno z lokacijo in vrsto pedagoškega pristopa. Na tej strani lahko najdete seznam vrtcev, njihove kontakte in opise programov. Poleg tega platforma omogoča, da pošljete povpraševanje direktno vrtcem, kar vam lahko olajša proces izbire in vpisa.

 

 

Kdaj naj začnem iskati vrtec za svojega otroka?

Priporočljivo je, da začnete iskati vrtec vsaj šest mesecev pred načrtovanim vpisom. Glavni vpisni roki so običajno spomladi, zato je dobro, da začnete raziskovati možnosti in oddajati vloge pravočasno.

Kakšne dokumente potrebujem za vpis otroka v vrtec?

Za vpis otroka v vrtec boste potrebovali izpolnjeno prijavnico, kopijo otrokovega rojstnega lista, dokazila o zaposlitvi staršev, potrdila o dohodkih družine in morebitna zdravstvena potrdila ali priporočila, če ima otrok posebne potrebe.

Ali lahko izbiram med različnimi pedagoškimi pristopi?

Da, v Sloveniji so na voljo vrtci z različnimi pedagoškimi usmeritvami, kot so Montessori, Waldorf in Reggio Emilia. Pred izbiro je priporočljivo, da se seznanite z osnovami teh pristopov in obiščete vrtce, ki jih ponujajo, da vidite, kateri najbolj ustreza vašemu otroku.

Kako se izračuna subvencija za vrtec?

Višina subvencije se izračuna na podlagi dohodkovnega razreda družine in števila otrok v družini. Vlogo za subvencijo oddate na Centru za socialno delo, kjer preverijo vašo upravičenost in določijo višino subvencije.

Ali lahko otrok začne obiskovati vrtec sredi šolskega leta?

Da, otroka lahko vpišete v vrtec tudi sredi šolskega leta, če so v vrtcu na voljo prosta mesta. Vendar je lažje zagotoviti mesto, če vlogo oddate med uradnimi vpisnimi roki.

Kaj naj naredim, če v izbranem vrtcu ni prostih mest?

Če v izbranem vrtcu ni prostih mest, se lahko postavite na čakalno listo ali poiščete alternativne vrtce v vaši bližini. Prav tako je priporočljivo, da se pozanimate o možnostih v drugih javnih ali zasebnih vrtcih.

Kako poteka prilagoditveno obdobje za otroka v vrtcu?

Prilagoditveno obdobje običajno poteka postopoma. Otrok najprej preživi nekaj ur v vrtcu, nato pa se čas postopoma podaljšuje. Ta proces pomaga otroku, da se navadi na novo okolje, vzgojitelje in vrstnike. Starši so pogosto povabljeni, da v tem obdobju ostanejo z otrokom v vrtcu, če je to potrebno.

 

 

 

Seznam ponudnikov