Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Vse, kar morate vedeti o pogrebnih storitvah

Objavljeno: 27.03.2024

Pogreb je pomemben dogodek, ki označuje slovo od ljubljene osebe. Proces je lahko čustven in zahteven, vendar je razumevanje osnovnih informacij o pogrebnih storitvah ključnega pomena, da se ta težka faza življenja olajša.

Kaj so pogrebne storitve?

Pogrebne storitve obsegajo različne dejavnosti in postopke, ki so potrebni za dostojno in spoštljivo poslovitev od pokojnika. Te storitve lahko vključujejo, a niso omejene na:

 1. Svetovanje in organizacija - Pogrebni zavodi nudijo svetovanje glede načrtovanja pogreba, vključno z izbiro med pokopom in upepelitvijo, izbiro lokacije za slovesnost in pokopališča ali krematorija. Pomagajo tudi pri odločitvah o vrsti slovesnosti, ki najbolje odraža želje pokojnika in njegove družine.
 2. Priprava telesa - To lahko vključuje balzamiranje, higienično pripravo, oblačenje in ličenje telesa, da je primerno za javno ogledovanje ali zasebno slovo. Storitve priprave telesa so pomembne za zagotavljanje dostojnega videza pokojnika in lahko pomagajo žalujočim v procesu slovesa.

Pogreb

Pogrebne storitve
 1. Pogrebna slovesnost - Organizacija in izvedba pogrebne slovesnosti, ki lahko vključuje verske, civilne ali personalizirane elemente, kot so govori, molitve, glasbene izbire in druge rituale. Te slovesnosti zagotavljajo priložnost za izražanje ljubezni, spoštovanja in spominov na življenje pokojnika.
 2. Krsta ali urna - Izbor in zagotovitev krste, urne ali drugega pogrebnega artikla za pokop ali shranjevanje pepela. Ponudba se razlikuje od preprostih do razkošnih možnosti, ki lahko zadovoljijo osebne želje in proračunske omejitve.
 3. Prevoz - Organizacija prevoza telesa in žalujočih med različnimi lokacijami, kot so od doma ali bolnišnice do pogrebnega zavoda, od pogrebnega zavoda do mesta slovesnosti in končno do pokopališča ali krematorija. Ta storitev zagotavlja spoštljivo in varno prevozno rešitev v času žalovanja.
 4. Pokop ali upepelitev - Koordinacija postopkov za pokop v grobu ali upepelitev v krematoriju, vključno z vsemi potrebnimi dovoljenji. Ta korak zajema tudi izbiro lokacije za pokop ali hrambo pepela, kar je ključnega pomena za izpolnitev zadnjih želja pokojnika in njegove družine.
 5. Pogrebni izdelki - Ponudba izdelkov, povezanih s pogrebom, kot so spominski listi, zahvalne kartice, cvetje, spominski nakit ali druge osebne spominke. Ti izdelki omogočajo družinam, da ustvarijo edinstven in oseben spomin na svoje ljubljene.
 6. Administrativna podpora - Pomoč pri urejanju in pridobivanju potrebne dokumentacije, kot so smrtni list in dovoljenja za pokop ali upepelitev, kot tudi svetovanje glede pogrebnih subvencij ali pokojninskih ugodnosti. To je ključnega pomena za zmanjšanje birokratskih bremen na družino v težkih časih.
 7. Podpora žalujočim - Nekateri pogrebni zavodi nudijo ali priporočajo storitve za podporo žalujočim, kot so skupine za samopomoč ali svetovanje po izgubi. Te storitve so namenjene nudenju podpore in svetovanja družinam ter posameznikom skozi proces žalovanja in okrevanja po izgubi ljubljene osebe. Pomagajo pri soočanju z bolečino, izražanju čustev in iskanju poti naprej po izgubi.

Pogrebne storitve torej ne zajemajo le praktičnih aspektov slovesa od pokojnika, temveč tudi čustveno podporo in pomoč žalujočim, da lažje prebrodijo ta težka čustvena obdobja.

Pogrebna procesija

Ponudniki pogrebnih storitev se zavedajo pomembnosti spoštljivega in dostojanstvenega slovesa, hkrati pa priznavajo pomen podpore žalujočim, kar se odraža v širokem spektru storitev, ki jih nudijo. Vsaka od teh storitev je zasnovana tako, da olajša organizacijske in čustvene izzive, povezane s pogrebom, ter zagotovi, da so želje pokojnika in njegove družine izpolnjene s spoštovanjem in dostojanstvom.

Seznam ponudnikov

Potrebna dokumentacija

Za organizacijo pogreba je potrebna določena dokumentacija:

 • Uradni dokument, ki potrjuje smrt (smrtni list). Ta dokument je ključen za uradno potrditev smrti in je osnova za vse nadaljnje postopke povezane s pogrebom.
 • Dokumentacija za pokopališče ali krematorij. To vključuje vse potrebne obrazce in dovoljenja za pokop ali upepelitev, kot tudi izbiro in rezervacijo grobnega mesta ali prostora za shranjevanje urne.
 • Morebitna dovoljenja, potrebna za prevoz telesa. V nekaterih primerih, ko je potreben prevoz telesa čez občinske meje ali iz države v državo, so potrebna posebna dovoljenja.
 • Dokumentacija, potrebna za izvedbo verskih ali kulturnih obredov. To lahko vključuje dovoljenja za posebne obrede ali uporabo določenih lokacij, kot so verski objekti.

Dodatno, družine se lahko soočijo s potrebo po pridobitvi dodatnih dokumentov, kot so zavarovalne police ali dokumentacija za uveljavljanje pokojninskih ali drugih ugodnosti, ki lahko pomagajo pokriti stroške pogreba. Prav tako je pomembno, da družine preverijo s pogrebnim zavodom, ali potrebujejo kakršno koli specifično dokumentacijo, ki ni standardno zahtevana, da bi se izognili morebitnim zamudam ali težavam v procesu organizacije pogreba.

Cena pogrebnih storitev

Cene pogrebnih storitev v Sloveniji se lahko močno razlikujejo glede na vrsto storitve, lokacijo, izbiro krste ali urne, in dodatne želje, kot so cvetje, spominski listi ali pogostitev. Na splošno, lahko stroški za osnovni pogreb začnejo od približno 1,500 EUR in se lahko povzpnejo do več tisoč evrov za obsežnejše pogrebne slovesnosti.

Osnovni paketi pogosto vključujejo pripravo in prevoz telesa, krsto, osnovno pogrebno slovesnost in pokop. Upepelitev je običajno cenejša kot tradicionalni pokop, vendar dodatni stroški, kot so najem prostora za slovesnost, pogostitev in spominski predmeti, hitro povečajo skupne stroške.

Prevoz pokojnika

Za točne cene je najbolje, da se neposredno obrnete na lokalne pogrebne zavode ali pregledate njihove cenike, ki so pogosto objavljeni na njihovih spletnih straneh. Pri tem vam je lahko v pomoč stran Moja Dejavnost, kjer lahko najdete različne ponudnike pogrebnih storitev, ter jim v primeru dodatnih vprašanj pošljete povpraševanje.

Kako izberem pravi pogrebni zavod?

Pri izbiri pogrebnega zavoda je pomembno upoštevati njegov ugled, storitve, ki jih ponuja, njihove cene in kako dobro lahko ustrežejo vašim posebnim željam in potrebam. Priporočljivo je obiskati več zavodov, postaviti vprašanja in primerjati ponudbe.

Ali je upepelitev cenejša od tradicionalnega pokopa?

Upepelitev je pogosto cenejša možnost v primerjavi s tradicionalnim pokopom, predvsem zaradi nižjih stroškov za krsto in grobno mesto. Vendar končni stroški odvisijo od dodatnih storitev, kot so slovesnost, urna in shranjevanje pepela.

Kaj storiti, če si ne morem privoščiti stroškov pogreba?

Če si ne morete privoščiti stroškov pogreba, raziskujte možnosti financiranja, ki jih ponujajo pogrebni zavodi, kot so plačilni načrti. Nekatere lokalne oblasti in dobrodelne organizacije nudijo finančno pomoč ali subvencije za družine z nizkimi dohodki.

Ali moram pri pogrebu upoštevati določene verske ali kulturne običaje?

Da, če je to v skladu z željami pokojnika ali družine. Večina pogrebnih zavodov je opremljena in izkušena pri izvajanju pogrebov, ki spoštujejo različne verske, kulturne in osebne želje.

Kako dolgo traja, da se organizira pogreb?

Čas potreben za organizacijo pogreba se lahko razlikuje, odvisno od različnih dejavnikov, kot so izbira pogrebnih storitev, dostopnost želene lokacije slovesnosti in pokopališča ali krematorija. V povprečju lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov.

Kaj vključuje osnovni paket pogrebnih storitev?

Osnovni paket pogrebnih storitev običajno vključuje pripravo in prevoz telesa, osnovno krsto, izvedbo pogrebne slovesnosti in pokop ali upepelitev. Točne storitve se lahko razlikujejo med pogrebnimi zavodi.

Je možno prilagoditi pogrebne storitve?

Da, večina pogrebnih zavodov omogoča prilagajanje pogrebnih storitev, da ustrezajo posebnim željam in potrebam družine. To vključuje izbiro krste ali urne, lokacijo in vrsto slovesnosti, glasbo, cvetje in druge osebne detajle.

Kako poteka proces upepelitve?

Proces upepelitve vključuje postavitev telesa v upepeljevalno peč, kjer se telo pri visoki temperaturi pretvori v pepel. Pepel se nato shrani v urno, ki jo lahko družina hrani ali raztrosi na izbranem mestu.

Kako lahko zagotovim, da bodo moje želje upoštevane po moji smrti?

Za zagotovitev, da bodo vaše želje glede pogreba upoštevane, je pomembno, da svoje želje dokumentirate v pisni obliki, kot so oporoka ali pogrebno navodilo, in o tem obvestite svojo družino ali zakonitega zastopnika.

Seznam ponudnikov