Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Triki za nakup rabljenega vozila

Objavljeno: 20.12.2023

Ali ste kdaj razmišljali o nakupu rabljenega vozila? Danes je nakup rabljenih vozil vedno bolj popularna možnost, saj so rabljeni avtomobili z nekaj prevoženimi kilometri v osnovi cenejši kot nakup novega avtomobila. Novi avtomobili namreč hitro izgubijo vrednost, medtem, ko se vrednost rabljenega vozila ne zmanjšuje tako hitro, kar pomeni, da izgubite manj denarja skozi čas.

Poleg tega je na trgu rabljenih vozil na voljo širok izbor modelov, znamk in letnikov, kar omogoča večjo prilagodljivost pri izbiri vozila. Vendar pa je pomembno omeniti, da pri nakupu rabljenega vozila obstaja tudi veliko pasti, na katere morate biti pozorni.

Rabljeno vozilo naprodaj

 

Nakup rabljenega vozila

 

Ceneje ni vedno boljša izbira

Običajno je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na nakupno odločitev, cena vozila. Čeprav bi si vsi želeli, da je strošek nakupa čim nižji, vas ne sme zavesti bolj ugodna cena. Pri tej odločitvi je tako nujno, da premišljeno ocenite vse vidike nakupa.

Ena izmed zmotnih predstav je, da so cene rabljenih vozil v tujini občutno nižje, kot v Sloveniji. Resnica je, da se cene dobro ohranjenih vozil ne razlikujejo bistveno glede na državo. Seveda obstajajo situacije, ko je vozilo lahko cenejše, a to vključuje svoje tveganje.

Nekateri rabljeni avtomobili so »poceni« zaradi različnih razlogov. Običajno gre za vozila, ki so bila poškodovana in kasneje popravljena, pri čemer števec prevoženih kilometrov ne odraža realnega stanja. Prav tako lahko naletite na primere, kjer vozilo nima urejene dokumentacije. Zato je pametno, da izdelate svoj pregled stroškov, ki vključuje več kot samo nakupno ceno vozila.

Predaja ključev

V tem pregledu upoštevajte tudi letne stroške vzdrževanja vozila, v katere spadajo registracija, zavarovanje vozila, nakup pnevmatik, redni servisi in potencialna popravila.

Razmislite tudi o tem, zakaj je določeno rabljeno vozilo dražje od drugih. To lahko vključuje dobro vzdrževano notranjost in zunanjost, malo prevoženih kilometrov, dejstvo, da je last prvega lastnika in redno servisiranje. Po drugi strani pa se lahko cena zniža tudi zaradi prodajalčevega hitrega interesa za prodajo vozila, velikega števila prevoženih kilometrov, slabše ohranjenosti vozila ali celo vidnih poškodb.

Pri nakupu rabljenega vozila je tako ključnega pomena, da se podrobno pozanimate o zgodovini in stanju vozila ter natančno pretehtate vse faktorje, ki vplivajo na končno ceno. Le tako boste lahko prepričani, da ste naredili pametno in premišljeno odločitev.

Dejavniki, na morate biti pozorni pri nakupu rabljenega vozila

Potrebno je biti pozoren na več dejavnikov in na koncu presoditi celoto, da zagotovite, da je vaša odločitev za nakup rabljenega vozila dobro premišljena in da boste z njim zadovoljni v prihodnosti.

1. Poreklo avtomobila

Lahko bi rekli, da je eden izmed najpomembnejših dejavnikov poreklo avtomobila. Na slovenskem trgu je namreč veliko vozil, ki so uvožena iz Italije, Španije in Francije, kar ni idealno. V teh državah so namreč »znani« po tem, da manj skrbijo za svoje avte, tako, da je možnost, da kupite »dober« oz. predvsem dobro ohranjen avtomobil precej manjša. Posledično so cene avtomobilov v teh državah nižje, dobiček za prodajalca pa večji.

Podpis pogodbe

Velikokrat se zgodi, da se v procesu »izgubi« tudi servisna zgodovina, kar pomeni, da je tudi število prevoženih kilometrov verjetno lažno. Najbolj idealno je, da je vozilo uvoženo iz Nemčije, ima uradno servisno zgodovino, ter je v reprezentativno stanje.

2. Pregled zgodovine vozila

Preverjanje zgodovine vozila je ključen korak pri nakupu rabljenega avtomobila, saj vam omogoča, da pridobite dragocene informacije o njegovi preteklosti. Uporaba VIN (Vehicle Identification Number) oz. številka šasije je nepogrešljiva, saj vam omogoča dostop do podatkov, ki bi jih prodajalec ne bi želel deliti.

VIN je edinstvena identifikacijska številka, ki jo vsako vozilo dobi ob proizvodnji. To številko lahko najdete na več mestih po vozilu, vključno z vrati, armaturno ploščo, motorjem in številnimi drugimi. Ko pridobite VIN, ga vnesite v specializirane spletne storitve, kot sta Carfax ali AutoCheck, ki se osredotočata na preverjanje zgodovine vozil.

Parkirani rabljeni avtomobili

S temi storitvami boste lahko pridobili informacije o vozilu, kot so zgodovina nesreč, število preteklih lastnikov, pregled prevoženih kilometrov ter status vozila. Ko prejmete podatke o zgodovini vozila, jih podrobno preglejte in se posvetujte s strokovnjakom, če opazite kakršne koli pomembne nepravilnosti ali neskladnosti. To vam bo pomagalo narediti bolj informirano odločitev in se izogniti morebitnim neprijetnim presenečenjem po nakupu rabljenega avtomobila.

3. Pregled zunanjosti in notranjosti

Ena od ključnih faz pri nakupu rabljenega avtomobila, ki je pogosto spregledana, je temeljit mehanični pregled vozila. To je izjemno pomemben korak, saj vam omogoča vpogled v stanje motorja, menjalnika, podvozja in drugih vitalnih komponent vozila, ki bi lahko kasneje povzročale težave.

Vrsta rabljenih avtomobilov

Zato se, preden podpišete pogodbo o nakupu, dogovorite za mehanični pregled s strani neodvisnega mehanika. Izberite zaupanja vredno avtomobilsko delavnico, ki nima nobenega interesa, ali se vozilo proda ali ne. S tem boste zagotovili, da bo mehanik temeljito preveril vozilo in vas obvestil o morebitnih težavah ali potencialnih popravilih, ki bi jih bilo treba opraviti v prihodnosti.

4. Preverite dokumentacijo

Preverjanje dokumentacije je ključno pri nakupu rabljenega vozila. Zagotavlja zakonitost in pravilno lastništvo ter preprečuje morebitne težave v prihodnosti. Pomembni dokumenti vključujejo pogodbo o prodaji, potrdilo o lastništvu, servisno knjižico, dokumentacijo o emisijah, preverjanje dolgov in morebitno carinsko dokumentacijo pri nakupu iz tujine.

Tudi preverjanje, ali vozilo ni ukradeno, je ključnega pomena. Pravilna dokumentacija zagotavlja, da je nakup zakonit in brezhiben. Pri morebitnih dvomih se posvetujte z lokalnimi organi za registracijo vozil ali pravnim strokovnjakom.

 

Seznam ponudnikov

 

Ne pozabite preveriti prodajalca rabljenega vozila

Pri nakupu rabljenega vozila je ključno, da ste zelo previdni, saj se lahko rabljena vozila prodajajo tako preko fizičnih kot pravnih oseb. Mnogi preprodajalci rabljenih vozil v svojih oglasih obljubljajo stvari, ki v realnosti ne držijo.

Da bi se izognili morebitnim težavam in neprijetnim presenečenjem, je priporočljivo izvesti nekaj preprostih korakov, med katerimi je ena od možnosti tudi uporaba spletnega portala, kot je Moja Dejavnost, kjer lahko najdete različne ponudnike, specializirane za prodajo rabljenih vozil.

Na takšnih portalih imate možnost preveriti ocene in mnenja drugih strank, ki so že kupile vozilo pri določenem prodajalcu. To vam omogoča, da dobite vpogled v izkušnje drugih kupcev in ocenite zanesljivost prodajalca. Poleg tega je priporočljivo, da se pozanimate o prodajalcu tudi na drugih spletnih platformah ali forumih, kjer lahko najdete dodatne informacije o njihovi reputaciji in preteklih transakcijah.

Prav tako se je pametno posvetovati s strokovnjaki ali osebami, ki imajo izkušnje pri nakupu rabljenih vozil. Lahko vam svetujejo, na kaj morate biti še posebej pozorni pri izbiri prodajalca in pri pregledu vozila. Skrbno preverjanje prodajalca je ključnega pomena, saj vam lahko pomaga izbrati zanesljivega partnerja in zmanjša tveganje za morebitne težave pri nakupu rabljenega vozila.

Na portalu Moja Dejavnost si lahko ogledate ocene in komentarje uporabnikov, ki so s ponudniki na portalu že sodelovali, lahko pa nam posredujete svoje povpraševanje, ki ga bomo poslali najboljšim ponudnikom v vaši bližini.

 

 

Zakaj bi moral preveriti zgodovino vozila?

Preverjanje zgodovine vozila vam omogoča, da pridobite informacije o nesrečah, številu preteklih lastnikov, prevoženih kilometrih in drugih pomembnih podatkih. To vam pomaga narediti bolj informirano odločitev o nakupu.

Kako najdem neodvisnega mehanika za pregled vozila?

Izberite zaupanja vredno avtomobilsko delavnico, ki nima interesa, ali se vozilo proda ali ne. Posvetujte se s prijatelji, družino ali preglejte lokalne ocene mehanikov.

Katera dokumentacija je potrebna pri nakupu rabljenega vozila?

Pomembna dokumentacija vključuje pogodbo o prodaji, potrdilo o lastništvu, servisno knjižico, dokumentacijo o emisijah, preverjanje dolgov in carinsko dokumentacijo pri nakupu iz tujine. Pravilna dokumentacija zagotavlja zakonit nakup vozila.

Seznam ponudnikov