Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Sklenite ustrezna zavarovanja, da boste potovali mirno in brezskrbno!

Objavljeno: 11.04.2023

Dopusti, ki se jih tako zelo veselimo, se nezadržno bližajo. Da pa bi bili pripravljeni na prav vse situacije in nevšečnosti, ki se nam lahko zgodijo, vam v nadaljevanju predstavljamo, zakaj je pametno skleniti turistično zavarovanje in zavarovanje odpovedi potovanja. Le tako boste med potovanjem popolnoma mirni in brezskrbni, dodajamo pa še nekaj praktičnih nasvetov ter namigov!

Prihaja čas dopustov in že se veselimo razburljivih doživetij, morja, ogledov znamenitosti in novih prijateljstev. Med potovanji pa se seveda lahko zgodi marsikaj nepredvidenega in da bi bili dobro pripravljeni prav na vse ter da bi potovali bolj brezskrbno, nam lahko s svojimi raznovrstnimi produkti pomagajo zavarovalnice in njihovi posredniki, pri čemer vam s pestro ponudbo v kategoriji priskočimo na pomoč na portalu Moja dejavnost. V nadaljevanju pa vam predstavljamo le nekatere izmed situacij, v katerih se lahko znajdemo med potovanjem, da bo sklepanje zavarovanj lažje…

Turizem

Zakaj skleniti dobro turistično zavarovanje?

Zdravstvene težave imamo običajno takrat, ko jih najmanj pričakujemo in tudi med dopustom nas lahko doletijo. Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije si lahko brezplačno priskrbite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero boste lahko v državah članicah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji ter Srbiji koristili zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

A v številnih državah javni zdravstveni sistemi ne ponujajo takšnega obsega storitev, kot v Sloveniji, pogosta so visoka doplačila že pri osnovnih storitvah in draga zdravila, zato je pametno skleniti dobro turistično zavarovanje z asistenco. V primeru težjih bolezni ali hudih nesreč in dolgotrajnejših zdravljenj se lahko stroški hitro povzpnejo na več 100 tisoč evrov. Zavarovalne police bodo pogosto vključevale tudi storitev asistence, v okviru česar vam bodo zavarovalnice pomagale pri poravnavanju morebitnih stroškov… 

Poleg bolezni pa nas lahko v tujini doletijo tudi druge nevšečnosti in prepričajte se, da vaša polica turističnega zavarovanja vključuje tudi druge primere, kot so zavarovanje odgovornosti, izgube dokumentov, kraje denarja ali zlorabe plačilnih kartic. 

Pri sklepanju turističnih zavarovanj moramo v vsakem primeru vzeti v obzir tudi morebitno potrebo po karanteni v primeru tesnega stika z okuženo osebo ali pa to, da se med potovanjem okužimo sami. Odvisno od pravil na destinaciji, lahko dolgotrajna karantena predstavlja velike stroške, ponovno urejanje prevoza za povratek in podobne druge stroške.

Zdravstveni dom

Kaj, če nam nepredvideni dogodki prekrižajo načrte še pred potovanjem? 

Potovanja pa lahko stanejo več tisoč evrov in nepredvideni dogodki nam že doma lahko prekrižajo načrte v zvezi s potovanjem. V tem primeru je dobro biti zavarovan tudi za primer odpovedi turističnih potovanj, ki krije naše obveznosti do ponudnikov storitev, ki jih ne bomo mogli koristiti. Najenostavneje je celoten aranžma z zavarovalno polico pokriti že kar pri turistični agenciji.

Lahko pa seveda zavarujemo tudi posamične elemente potovanja, kot je na primer bivanje v hotelu, letalski prevoz, trajektna, železniška ali avtobusna vozovnica, dogodki, najemi vozil… Preverite, kakšne razloge za odpoved potovanja krije vaša polica. Med razlogi so lahko smrt bližnjih, bolezen ali poškodba. Nekatere police vključujejo tudi odpoved zaradi

  • izgube zaposlitve,
  • prenehanja razloga za potovanje,
  • udeležbe v prometni nesreči,
  • sanacije škode na domu …

Pogosto teroristični napadi, naravne nesreče, politična nestabilnost ali drugi dogodki na destinaciji v tolikšni meri spremenijo razmere, da potovanje tja ne bi bilo več varno ali smiselno. Nekatera zavarovanja predvidijo tudi takšne scenarije.

Pri sklepanju zavarovanja odpovedi potovanja moramo biti pozorni, da to sklenemo pravočasno, zavarovalnice namreč v večini primerov zahtevajo določeno obdobje med predvidenim začetkom potovanja in samo sklenitvijo zavarovanja. 

Poln prtljažnik avtomobila

Izognite se nevšečnostim na cesti in sklenite dobro avto zavarovanje

Če se na daljšo pot podajate s svojim jeklenim konjičkom, najprej preverite, da imate ves čas veljavno avtomobilsko zavarovanje odgovornosti, po potrebi kasko zavarovanje in da vam morda ne poteče registracija. Obvezno preverite tudi profil svojih pnevmatik in v primeru, da so te že obrabljene, obiščite najbližje vulkanizerstvo. Poleg tega je obisk avtoservisov pred daljšo potjo vedno dobra ideja, da se pregleda nivo motornega olja, hladilne tekočine in tekočine za stekla ter stanje klimatske naprave, brez katere v vročih mesecih enostavno ne gre. Pot načrtujte vnaprej in se prepričajte, kje so na voljo bencinske črpalke, kjer boste dotočilo gorivo, se okrepčali in si odpočili. 

Če pa kljub vsemu ostanete na cesti je dobro skleniti zavarovanje asistence. To ponujajo zavarovalnice, avto moto zveze, v primeru nakupa novega vozila pa določen čas asistenco v okviru garancije zagotovijo tudi avtohiše. Obstajajo različne asistence, pogosto se v okviru pomoči na cesti napaka odpravi že na lokaciji, sicer pa se zagotovijo prevoz oseb, taksi prevozi, vozilo pa se odpelje v avtomehanično delavnico. 

Turist z zemljevidom, kavo in mobilnim telefonom

Ne pozabite agenta povprašati tudi o možnosti drugih zavarovanj…

Medtem, ko vas ne bo doma, boste nedvomno bolj brezskrbno potovali, če bosta vaša hiša ali stanovanje dobro zavarovana

Nikoli pa ni napačen čas niti za sklenitev življenjskega zavarovanja, s katerim v primeru svoje smrti zagotovite varnost za svoje najbližje. Pozanimajte se tudi o prednosti naložbenih življenjskih zavarovanj.

Drago pa je seveda tudi zdravljenje hišnih ljubljenčkov, ki nas neredko spremljajo na potovanjih. Ob sklepanju drugih zavarovanj ne pozabite svojega agenta povprašati tudi o možnosti zavarovanja malih živali.

Nikakor pa ne pozabite svojega agenta oz. zastopnika povprašati o morebitnih paketih zavarovalnih produktov oz. popustih, v primeru, da pri isti zavarovalni hiši sklenete več zavarovanj!

Svojo izbrano zavarovalnico lahko poiščete na portalu Moja Dejavnost, iskanje pa lahko prepustite nam, in sicer tako, da preprosto oddate svoje povpraševanje, v katerem navedete svoje želje in potrebe.