Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Prenova strehe od A do Ž

Objavljeno: 10.03.2024

Prenova strehe je ključni projekt za vsakega lastnika nepremičnine, ki zagotavlja varnost, udobje in dolgoročno ohranjanje vrednosti objekta. Odločitev za prenovo ni majhna zadeva, zato je pomembno, da ste dobro informirani o vseh aspektih, od pravega časa za prenovo, razlogov za to, kako poteka proces, do cen in izbire pravega materiala.

Kdaj je čas za prenovo strehe?

Prenova strehe je pomembna naloga, ki jo je treba opraviti ob pravem času, da se zagotovi varnost in udobje doma. Obstaja več znakov in situacij, ki kažejo, da je čas za prenovo strehe:

Starost strehe: Večina strešnikov ima življenjsko dobo med 20 in 30 leti, odvisno od materiala. Če je vaša streha bližje koncu te življenjske dobe ali jo je že presegla, je čas za temeljit pregled in morebitno prenovo.

Poškodovani ali manjkajoči strešniki: Če opazite, da so strešniki poškodovani, ukrivljeni, razpokani ali celo manjkajo, je to jasen znak, da je streha potrebna popravila ali celo zamenjave.

Poškodovana streha

Puščanje: Puščanje v notranjosti hiše, še posebej po dežju, je očiten znak, da streha ne opravlja svoje funkcije. V tem primeru je treba ukrepati takoj, da se prepreči nadaljnja škoda.

Vidne sledi vode ali madeži na stropu ali stenah: To so indikacije možnih puščanj ali kondenzacije, ki lahko povzročijo plesen in propadanje.

Zamašeni ali poškodovani žlebovi: Če žlebovi ne odvajajo vode učinkovito ali če opazite nalaganje granul iz asfaltnih strešnikov v njih, lahko to kaže na obrabo strešnikov.

Rast mahovine ali alg: Čeprav to ni vedno neposreden znak za potrebo po prenovi, lahko prekomerna rast mahovine ali alg na strehi povzroči zadrževanje vlage in posledično škodo na strešnikih.

 Prenova strehe

 

Prenova strehe

 

Zakaj je pomembna obnova strehe?

Obnova strehe je ključnega pomena za vzdrževanje celovitosti in varnosti vašega doma, saj ima streha vitalno vlogo pri zaščiti pred vremenskimi vplivi in zagotavljanju udobja za stanovalce. Pravočasna in ustrezno izvedena obnova strehe zagotavlja več pomembnih prednosti:

Zaščita pred vremenskimi vplivi: Streha je prva obrambna linija vašega doma proti vremenskim nevšečnostim, kot so dež, sneg, veter in sonce. Z leti se materiali, iz katerih je streha izdelana, naravno obrabijo. Obnova strehe zagotavlja, da so ti materiali v optimalnem stanju, da lahko učinkovito ščitijo vaš dom pred vremenskimi vplivi.

Izboljšanje energetske učinkovitosti: Poškodovana ali zastarela streha lahko povzroči, da toplota uhaja iz vašega doma pozimi in vstopa poleti, kar povečuje potrebo po ogrevanju ali hlajenju in s tem vaše stroške za energijo. Obnovljena streha z dobro izolacijo lahko znatno izboljša energetsko učinkovitost vašega doma, kar vodi do nižjih računov za energijo.

Preprečevanje vodnih poškodb: Voda, ki pronica skozi poškodovane dele strehe, lahko povzroči obsežno škodo na konstrukciji vašega doma, vključno s stropom, stenami in celo temelji. Lahko povzroči tudi razvoj plesni in glivic, ki so škodljive za zdravje. Obnova strehe pomaga preprečiti te težave s tem, da zagotavlja neprekinjeno zaščitno plast med vašim domom in elementi.

Vrednost objekta

Povečanje vrednosti nepremičnine: Dobro vzdrževana streha je pomemben dejavnik pri ocenjevanju vrednosti nepremičnine. Obnova strehe ne samo da izboljša estetski videz vašega doma, ampak tudi signalizira potencialnim kupcem, da je nepremičnina dobro vzdrževana, kar lahko poveča njeno tržno vrednost.

Zagotavljanje miru in varnosti: Nazadnje, vednost, da je vaša streha v dobrem stanju, prinaša mir in varnost. Nič ni bolj pomirjujočega kot vedeti, da je vaš dom varno zavetje, ki vas in vašo družino ščiti pred neugodnimi vremenskimi razmerami in drugimi zunanjimi vplivi.

Zato je obnova strehe bistvena naloga, ki ne le da ščiti vaš dom in izboljšuje njegovo funkcionalnost, ampak tudi povečuje njegovo estetsko privlačnost in tržno vrednost. Pravočasno ukrepanje in vlaganje v obnovo strehe lahko prepreči veliko večje stroške, ki bi nastali zaradi zanemarjanja in omogoči dolgoročno varnost in udobje vašega doma.

Kako poteka prenova strehe?

Prenova strehe je kompleksen projekt, ki zahteva natančno načrtovanje in izvedbo. Proces običajno vključuje več korakov, od začetne ocene stanja strehe do končne namestitve strešne kritine in, če je potrebno, postavitev ali popravilo ostrešja.

Ocena stanja strehe

Pred začetkom del je treba natančno oceniti stanje strehe. To vključuje pregled strešne kritine, ostrešja, žlebov, strešnih oken in drugih elementov strehe. Pregled razkrije, ali so potrebna le manjša popravila, zamenjava posameznih delov ali celovita prenova.

Načrtovanje

Na podlagi ocene se pripravi načrt prenove, ki vključuje izbiro materialov, določitev obsega del, oceno stroškov in časovni načrt izvedbe. Pri tem je pomembno upoštevati lokalne gradbene predpise in morebitne zahteve za ohranjanje značaja stavbe, če gre za zgodovinsko ali arhitekturno pomembno objekt.

Strešne kritine

Demontaža stare strehe

Stara strešna kritina in po potrebi tudi deli ostrešja se skrbno odstranijo. V tej fazi se lahko odkrije dodatna poškodovana območja, ki jih prejšnji pregled ni razkril.

Postavitev ali popravilo ostrešja

Če je ocena pokazala, da je ostrešje poškodovano ali neustrezno za novi tip strešne kritine, sledi njegova popravila ali celo popolna postavitev novega ostrešja. To vključuje izdelavo in montažo lesenih ali kovinskih nosilcev, ki tvorijo osnovno strukturo strehe. Pri tem je ključnega pomena zagotoviti pravilno geometrijo ostrešja in ustrezno nosilnost.

Izolacija in hidroizolacija

Pred namestitvijo nove strešne kritine je treba poskrbeti za ustrezno izolacijo in hidroizolacijo, da se zagotovi toplotna učinkovitost in zaščita pred vodo. To vključuje namestitev parne zapore, toplotne izolacije in sekundarne kritine ali folije za zaščito pred vodo.

 

Seznam ponudnikov

 

Montaža nove strešne kritine

Na pripravljeno ostrešje se namesti nova strešna kritina, ki je lahko iz različnih materialov, kot so opečni ali betonski strešniki, kovinske plošče, bitumenske skodle itd. Izvede se tudi montaža vseh dodatnih elementov, kot so strešna okna, prezračevalni sistemi, žlebovi in snegolovi.

Polaganje strešne kritine

Prenova strehe je zahteven projekt, ki zahteva strokovno znanje in izkušnje. Pomembno je, da se za takšna dela izberejo usposobljeni strokovnjaki, ki bodo zagotovili kakovostno izvedbo in dolgoročno vzdržnost vaše strehe.

Na platformi Moja Dejavnost lahko najdete seznam kvalificiranih izvajalcev, specializiranih za različne vrste strešnih del. Ko izberete potencialne izvajalce, lahko preko strani Moja dejavnost enostavno pošljete povpraševanje, v katerem navedete podrobnosti o svojem projektu in kakšne vrste storitve potrebujete. To je učinkovit način, da pridobite predhodne ocene stroškov, razpoložljivost in dodatne informacije, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.

 

 

Kdaj je pravi čas za prenovo strehe?

Pravi čas za prenovo strehe je, ko opazite znake obrabe, kot so poškodovane, manjkajoče ali ukrivljene strešnike, uhajanje vode ali vidne poškodbe na strešni konstrukciji. Prav tako je priporočljivo razmisliti o prenovi, če je vaša streha stara več kot 20 let.

Zakaj je prenova strehe pomembna?

Prenova strehe je ključna za ohranjanje strukturne integritete vašega doma, izboljšanje toplotne učinkovitosti in zagotavljanje zaščite pred vremenskimi vplivi. Poleg tega lahko nova streha poveča vizualno privlačnost vašega doma in njegovo tržno vrednost.

Kako izbrati prave materiale za prenovo strehe?

Izbira pravih materialov zahteva razmislek o vaši klimi, slogu doma, proračunu in želeni vzdržljivosti. Razmislite o posvetovanju s strokovnjakom, ki vam lahko pomaga izbrati materiale, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam in pričakovanjem.

Ali je možno prenoviti streho samostojno ali je priporočljivo najeti strokovnjake?

Čeprav so nekateri DIY projekti mogoči za izkušene lastnike domov, je zaradi kompleksnosti in potrebnih veščin priporočljivo najeti strokovnjake za prenovo strehe. Strokovnjaki zagotavljajo, da bo delo opravljeno varno, učinkovito in v skladu z lokalnimi gradbenimi predpisi.

Seznam ponudnikov