Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Pravila, ki jih morate upoštevati pri naročanju taksija

Objavljeno: 08.01.2024

Taksiji so danes postali nepogrešljiv del mestnega življenja in eno izmed najbolj priljubljenih prevoznih sredstev, ki nam omogoča hitro, udobno ter zanesljivo potovanje od točke A do točke B. Še posebej v trenutkih, ko se nam mudi, ko se želimo izogniti iskanju parkirnega prostora ali pa se srečujemo z nepremagljivo mestno gnečo, se obrnemo na storitve taksijev. Vendar pa, čeprav je naročanje taksija precej enostavno, obstajajo določena pravila in smernice, ki jih moramo upoštevati, da bi izkoristili to prevozno možnost v največji možni meri.

Taksi naročite preko aplikacije ali po telefonu

Naročanje taksija je v današnjem digitalnem svetu preprostejše kot kdaj koli prej, saj imate na voljo več možnosti. Najpogostejši način za naročanje taksija je preko aplikacije ali telefona.

Večina taksijev ponuja aplikacijo, preko katere lahko enostavno in hitro naročite prevoz. Po prenosu in namestitvi aplikacije na svojem pametnem telefonu se običajno registrirate, vnesete svoje podatke in povežete svojo plačilno metodo. Ko imate aplikacijo pripravljeno, samo odprite in izberite svojo trenutno lokacijo ter cilj.

Taksi aplikacija

 

Taksi prevozi

 

Aplikacija vam nato prikaže ocenjen čas prihoda taksija in ceno poti. Po potrditvi naročila boste prejeli podatke o vozniku, vključno s fotografijo in registrsko številko vozila, ter lahko spremljate njegov prihod v realnem času. V primeru, da nimate aplikacije pa preprosto pokličite na številko taksija, sporočite svojo trenutno lokacijo, cilj in želeni čas prevzema. Operator vam bo nato posredoval informacije o vozilu in vozniku, ki vas bo pobral.

Ne samo, da sta ta dva načina najbolj preprosta ter zanesljiva, temveč sta običajno tudi cenejša, kot če se odločite za vožnjo s taksijem, ki »čaka« na postaji.

Obvezno preverite ceno vožnje

Pred izbiro taksi ponudnika se vedno prepričajte o ceni prevoza. To je ključnega pomena, saj vam omogoča, da se izognete neprijetnim presenečenjem na koncu potovanja. Cenik taksijev se lahko razlikuje med različnimi prevozniki in mestnimi območji, zato je pomembno, da se dobro informirate. Cena prevoza s taksijem je običajno sestavljena iz treh glavnih postavk – štartnine, cene za kilometer ter cene za čakalno uro.

Taksimeter

Štartnina je fiksni znesek, ki ga plačate ob vkrcanju v taksi, ne glede na razdaljo, ki jo boste »prepotovali«. Štartnina pokriva osnovne stroške vožnje, kot so začetni kilometri in čas, ki ga voznik porabi za prihod na vašo lokacijo. Trenutna okvirna cena štartnine za taksi v Sloveniji je približno 1,50 evra.

Cena na prevožen kilometer pa se običajno razlikuje med različnimi taksiji in mestnimi območji, prav tako pa je odvisna od prevoženih kilometrov med vašo izhodiščno ter ciljno točko. Da bi preverili ceno, lahko uporabite spletne aplikacije ali spletne strani, ki omogočajo oceno stroškov potovanja s taksijem. Prav tako lahko med naročanjem taksija preko telefona vprašate operaterja za podatke o cenah.

V primeru, da potujete z otroki preverite, če imajo potrebno opremo

Če ste na poti z otrokom ali vnukom in načrtujete uporabo taksija, je ključnega pomena, da se predhodno prepričate, ali je na voljo ustrezen otroški avtomobilski sedež. Otroška varnost v prometu je izredno pomembna, in ko se odločite za taksijev prevoz z mladim potnikom, je nujno, da zagotovite ustrezne varnostne pogoje.

Par maha taksistu

Vendar pa je pomembno vedeti, da ne vsi taksisti imajo otroške avtomobilske sedeže vedno pri roki. Pravzaprav jih ima le nekaj, saj so ti sedeži običajno prilagojeni različnim starostim in velikostim otrok. Zato je priporočljivo, da ob naročilu taksija izrecno navedete, da potujete z vnukom in potrebujete otroški avtomobilski sedež.

Taksi podjetja, ki skrbijo za varnost potnikov, običajno ponujajo možnost naročila taksija s priloženim otroškim avtomobilskim sedežem. Ko naročate taksija, ne pozabite izraziti svoje zahteve in pojasniti starost ter telesne mere vnuka, da vam lahko zagotovijo pravilno prilagojen sedež za varno potovanje.

 

Seznam ponudnikov

 

Izberite zanesljivega ponudnika

Izbira zanesljivega ponudnika taksija ni le vprašanje udobja, temveč tudi varnosti in zaupanja. Ko se odločate za prevoz s taksijem, se pogosto znajdete v neznanem okolju, zato je ključnega pomena, da se počutite varno in zaupate vozniku ter prevozniku.

Ena izmed odličnih virov za preverjanje zanesljivosti ponudnikov taksija in pregledovanje njihovih storitev je portal Moja Dejavnost. Tukaj lahko najdete informacije o različnih ponudnikih storitev, vključno s taksiji, ki so ocenjeni in ocenjeni s strani uporabnikov. S tem si lahko pridobite dragocene vpoglede iz prve roke in se lažje odločite, kateri prevoznik je pravi za vas.

Taksi si lahko izberete sami, lahko pa iskanje najbolj ugodnega in zanesljivega z oddajo povpraševanja prepustite nam.

 

 

Kako naročiti taksija preko aplikacije?

Prenesite in namestite aplikacijo prevoznika taksija na svoj pametni telefon. Nato odprite aplikacijo in se registrirajte z vašimi podatki ter plačilnimi informacijami. Vnesite svojo trenutno lokacijo in cilj ter preverite ocenjeni čas prihoda in ceno potovanja. Na koncu potrdite naročilo in počakajte na prihod taksija. 

Ali lahko naročim taksija preko telefona?

Da, lahko naročite taksija tudi preko telefona. Pokličite na njihovo klicno številko, jim sporočite vašo trenutno lokacijo, cilj in želeni čas prevzema.

Kako lahko preverim ceno vožnje s taksijem?

Cena vožnje s taksijem je običajno sestavljena iz štartnine, cene za kilometer ter cene za čakalno uro. Uporabite lahko spletne aplikacije ali spletne strani za oceno stroškov potovanja s taksijem. Prav tako lahko med naročanjem taksija preko telefona vprašate operaterja za informacije o cenah.

Ali so otroški avtomobilski sedeži vedno na voljo v taksijih?

Ne, ne vsi taksisti imajo otroške avtomobilske sedeže vedno pri roki. Če potujete z otrokom, ki potrebuje otroški sedež, se prepričajte, da naročite taksija, ki ima ustrezno varnostno opremo ali pa jo sami prinesite s seboj.

Kaj storiti, če imam pritožbo glede taksija?

Če imate pritožbo glede storitve taksija, se obrnite na prevoznika taksija ali na pristojni organ za nadzor v vašem mestu. Prav tako lahko pustite oceno in komentar na spletni platformi, kjer ste naročili taksija, da boste delili svojo izkušnjo z drugimi potniki.

Ali lahko naročim taksija za določen datum in čas vnaprej?

Da, večina aplikacij za naročanje taksijev omogoča rezervacijo prevoza za določen datum in čas vnaprej. To je uporabno, če želite zagotoviti, da boste imeli taksija na voljo ob želenem času.

Seznam ponudnikov