Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Pomen rednih pregledov vida za ohranjanje zdravja oči

Objavljeno: 28.02.2024

Preverjanje vida je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja oči in splošnega dobrega počutja. Redni pregledi vida omogočajo zgodnje odkrivanje morebitnih težav z vidom ali očesnih bolezni, ki bi lahko brez ustreznega zdravljenja vodile v trajno izgubo vida ali druge resne zdravstvene težave. Oči so neposredno povezane z mnogimi drugimi sistemskimi boleznimi telesa, zato lahko pregledi vida razkrijejo tudi znake drugih bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak in visok holesterol.

Zakaj je pomembno preverjanje vida?

 1. Zgodnje odkrivanje težav: Mnoge očesne bolezni, kot so glavkom, diabetična retinopatija in makularna degeneracija, se v začetnih fazah pogosto ne kažejo z očitnimi simptomi. Redni pregledi omogočajo odkrivanje teh težav na zgodnji stopnji, ko je zdravljenje lahko bolj učinkovito.
 2. Ohranjanje ostrine vida: S staranjem se vid lahko postopoma poslabšuje. Pogosto se ne zavedamo, da naš vid ni več tako oster, kot je bil. Redni pregledi zagotavljajo, da so vaša očala ali kontaktne leče ustrezno prilagojene, kar vam pomaga ohranjati najboljši možni vid.
 3. Preventiva: Poleg odkrivanja očesnih bolezni lahko pregledi vida pomagajo preprečevati težave, ki izhajajo iz obremenitve oči, kot je sindrom računalniškega vida, ki je pogost pri ljudeh, ki dolge ure preživijo pred zasloni.
 4. Otroci in učenje: Pri otrocih lahko neodkriti vidni problemi vplivajo na šolski uspeh, saj je velik del učenja vizualen. Redni pregledi zagotavljajo, da otroci vidijo jasno in brez težav, kar prispeva k njihovemu akademskemu in osebnemu razvoju.
 5. Splošno zdravje: Pregledi vida lahko razkrijejo znake sistemskih bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak in celo tumorji. To pomeni, da lahko obisk pri optiku prispeva k celostnemu pristopu k vašemu zdravju.

Za ohranjanje dobrega vida in splošnega zdravja oči je priporočljivo opraviti pregled vida vsaj enkrat na dve leti ali pogosteje, če vam to svetuje vaš očesni specialist ali optometrist. Ne čakajte na težave, da bi se odločili za pregled, preventivni pregledi so ključni za dolgoročno ohranjanje dobrega vida.

Pregled vida

 

Pregled vida

 

Kako poteka pregled vida?

Pregled vida je temeljit postopek ocenjevanja zdravja oči in ostrine vida. Običajno se začne z zbiranjem podatkov o vašem splošnem zdravju, zgodovini vida ter morebitnih težavah z vidom ali očmi. Postopek pregleda vida vključuje več korakov:

 1. Stanje obstoječih očal: Če že nosite očala, bo optometrist najprej preveril njihovo stanje, vključno z merjenjem dioptrije in medzenične razdalje​​.
 2. Posvet pred pregledom: Na začetku pregleda se boste pogovorili z optometristom o razlogih za obisk, morebitnih težavah z vidom, očesnih boleznih v družini in vašem splošnem zdravstvenem stanju​​.
 3. Preverjanje vida: To vključuje branje črk s table, kar pomaga pri določanju ostrine vida. Optometrist lahko prilagodi teste glede na vaše potrebe​​.
 4. Pregled zunanje in notranje strukture očesa: S posebno opremo, kot sta očesni mikroskop in oftalmoskop, optometrist pregleda zunanje dele očesa, kot so veke in roženica, ter notranje dele, vključno z lečo, mrežnico in optičnim živcem​​.
 5. Merjenje očesnega pritiska: To je ključno za odkrivanje glavkoma. Merjenje je običajno hitro in neboleče​​.
 6. Ocenjevanje očesnih mišic: Preverja se delovanje mišic, ki nadzorujejo gibanje oči, kar je pomembno za odkrivanje morebitnih motenj​​.
 7. Posvet po pregledu: Na koncu pregleda se optometrist z vami pogovori o rezultatih in po potrebi svetuje glede očal, kontaktnih leč ali napotitve k oftalmologu za nadaljnje zdravljenje, če so odkrite težave z očmi​​.

 

Seznam ponudnikov

 

Kam na pregled vida?

Vzdrževanje zdravja oči je ključnega pomena za ohranjanje kakovosti vida skozi celo življenje. Pregled vida je pomemben del te skrbi, saj lahko zgodaj odkrije morebitne težave, ki bi lahko, če se ne obravnavajo, privedle do zmanjšanja vida. Tukaj je nekaj ključnih točk, ki vam lahko pomagajo odločiti, kam iti na pregled vida.

Merjenje dioptrije

Optike z licenciranimi optometristi

Za začetno oceno vida in morebitno prilagoditev dioptrije so optike s kvalificiranimi optometristi odlična izbira. Te ustanove ponujajo osnovne preglede vida, ki vključujejo testiranje ostrine vida, pregled zdravja oči in svetovanje glede uporabe očal ali kontaktnih leč. Optometristi so usposobljeni za prepoznavanje različnih vidnih težav in lahko svetujejo glede najboljših rešitev za vaše potrebe.

Specializirane očesne klinike

Za bolj poglobljeno diagnozo in zdravljenje morebitnih očesnih bolezni so specializirane očesne klinike najboljša izbira. Te klinike ponujajo napredne diagnostične storitve in zdravljenje, vključno z lasersko kirurgijo, zdravljenjem glavkoma in makularne degeneracije. Oftalmologi in drugi specialisti na teh klinikah imajo dostop do najsodobnejše tehnologije in metod zdravljenja.

Okulistični pregled

Univerzitetni medicinski centri

Univerzitetni medicinski centri so pogosto v ospredju raziskav in inovacij na področju oftalmologije. Če iščete dostop do najnovejših zdravljenj in kliničnih študij, so to mesta, kjer lahko najdete strokovnjake, ki delajo na robu znanstvenega napredka v medicini oči.

Če razmišljate o tem, kje opraviti kvaliteten pregled vida ali iskati druge očesne storitve, je portal Moja Dejavnost odlična izhodiščna točka. Ta spletni portal vam omogoča, da hitro in učinkovito najdete seznam ponudnikov zdravstvenih storitev, vključno z optiki in očesnimi klinikami, ki so na voljo po celotni Sloveniji.

Meritev dioptrije

Portal Moja Dejavnost ponuja enostaven način za iskanje in primerjavo ponudnikov zdravstvenih storitev. Z možnostjo pošiljanja povpraševanja lahko hitro pridobite vse potrebne informacije, ki vam bodo pomagale pri odločitvi. Poleg tega omogoča, da se seznanite z izkušnjami drugih strank, kar vam lahko olajša izbiro kakovostnega ponudnika za vaše potrebe.

 

 

Kako pogosto bi moral opraviti pregled vida?

Priporočljivo je, da opravite pregled vida vsaj enkrat na dve leti, razen če imate obstoječe očesne težave ali vas vaš specialist svetuje drugače.

Kaj lahko pričakujem med pregledom vida?

Pregled vida običajno vključuje merjenje dioptrije, preverjanje zdravja oči, ocenjevanje očesnih mišic in merjenje očesnega pritiska. Postopek je neboleč in traja približno 20-30 minut.

Lahko pregled vida razkrije druge zdravstvene težave?

Da, pregled vida lahko razkrije znake sistemskih bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak in visok holesterol, saj so oči tesno povezane z ostalim telesom.

Kje lahko opravim pregled vida?

Pregled vida lahko opravite v licenciranih optikah, specializiranih očesnih klinikah ali univerzitetnih medicinskih centrih. Za iskanje ponudnikov v vaši bližini lahko uporabite portal Moja Dejavnost, ki omogoča enostavno primerjavo in pošiljanje povpraševanj.

Seznam ponudnikov