Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Picerije v Sloveniji – Katera je najboljša?

Objavljeno: 10.04.2024

Slovenija, dežela z bogato kulinarično tradicijo, se ponaša z izjemno raznolikostjo kulinaričnih doživetij, med katerimi so posebno mesto zasedle pice. Ne glede na to, ali gre za preprost obisk prijateljev, družinsko praznovanje ali le željo po okusnem obroku, izbira prave picerije postane ključna. Od majhnih mest do živahnih ulic Ljubljane, Slovenija skriva prave kulinarične dragulje, ki ponujajo pice za vsak okus in priložnost.

Raznolika ponudba pic v Sloveniji

V Sloveniji je ponudba pic raznolika in bogata, od pristnih napolitanskih do inovativnih kreacij, ki presegajo tradicionalne okvire. Napolitanska pica, s svojim tankim središčem in puhastimi robovi, pečena na visokih temperaturah, predstavlja vrhunec italijanske kuhinje v Sloveniji. Picerije kot sta Gostilnica 5-6 kg in Pop’s Pizza v Ljubljani so znane po svoji avtentičnosti in kakovosti, ki izpolnjujejo pričakovanja ljubiteljev prave napolitanske pice​.

Bogato obložena pica

Poleg tradicionalnih napolitanskih pic je Slovenija dom mnogim picerijam, ki eksperimentirajo z okusi in teksturami, ponujajoč nekaj za vsak okus. Od gurmanskih pic z eksotičnimi nadevi do pic s klasičnimi slovenskimi sestavinami, kot so ocvirki ali divjačina, je izbira resnično impresivna.

Posebej zanimiva je ponudba pic, ki segajo onkraj italijanske tradicije, vključujoč vplive iz drugih kulinaričnih kultur. Tako lahko najdemo pice, ki vključujejo sestavine kot so wasabi, tandoori piščanec ali celo tradicionalno slovensko kranjsko klobaso. Ta kulinarična raznolikost odraža odprtost in inovativnost slovenske scene.

Italijanska pica

Ponudba pic v Sloveniji odraža bogato kulinarično dediščino države, ki uspešno združuje lokalne sestavine in mednarodne okuse. Tako domačini kot obiskovalci lahko raziskujejo širok spekter okusov, od taprave napolitanske pice do edinstvenih lokalnih kreacij, ki vsaka na svoj način pripovedujejo zgodbo o slovenski gostoljubnosti in odličnosti.

 

Naročanje pice

 

Kaj je razlika med »navadno« in napolitansko pico?

Napolitanska pica, priznana kot UNESCO-va kulturna dediščina, se od klasičnih različic pice razlikuje po nekaj ključnih značilnostih. Znana je po svojem izjemno tankem središču in značilno debelejših robovih, ki ustvarjajo popolno ravnotežje med hrustljavostjo in sočnostjo. Za pripravo napolitanske pice je ključna visoka temperatura pečenja, običajno v območju 430-480°C, ki omogoča, da se pica peče zelo hitro, pogosto v manj kot 90 sekundah.

Krušna peč

Ta metoda pečenja pici daje posebno teksturo in okus, saj visoka temperatura omogoča, da testo ob robovih "vzbrsti", postane mehurčkasto in rahlo ogljikovo, medtem ko središče ostane mehko in voljno. Takšna tekstura in hitrost pečenja poudarjata svežino sestavin, kot so pelati San Marzano in prava mocarela di bufala, ki so za napolitansko pico obvezni. Razlika v pripravi in sestavinah naredi napolitansko pico ne le okusno, ampak tudi edinstveno kulinarično izkušnjo, ki odraža bogato tradicijo Neaplja in Italije.

Pica iz krušne peči

Medtem ko so pice v napolitanskem slogu v Sloveniji relativno novejši trend, so picerije, kot sta Gostilnica 5-6 kg in Pop’s Pizza, dokaz, da lahko tudi v Sloveniji uživamo v pristnih italijanskih okusih. Ne glede na to, ali iščete klasično napolitansko pico ali nekaj bolj eksperimentalnega, Slovenija ponuja široko paleto možnosti, ki lahko zadovoljijo vsak okus.

Najboljše picerije v Ljubljani

Gostilnica 5-6 kg

Gostilnica 5-6 kg je znana po svojih napolitanskih picah, ki se ponašajo s tankim testom in kakovostnimi sestavinami. Picerija je znana tudi po svoji inovativnosti pri nadevih. Ljubitelji pic cenijo njihovo zavezanost avtentičnosti, ki je dopolnjena z domiselnimi kombinacijami okusov, kar naredi vsak obisk nepozabno izkušnjo​.

Pop's Pizza

Pop’s Pizza prav tako ponuja odlične pice v napolitanskem slogu z visokim in mehkim robom, ki so priljubljene zaradi svežih sestavin in dobrega razmerja med ceno in kakovostjo. Ta picerija je postala sinonim za gostoljubje in prijaznost, kar skupaj z odlično pico zagotavlja, da se gostje vedno radi vračajo​.

Verace

Verace je picerija, ki velja za eno od pionirjev novega vala picopeke v Sloveniji in je znana po avtentičnih napolitanskih picah. Njihov pristop k pripravi pic, ki spoštuje tradicijo, hkrati pa vključuje sveže, lokalne sestavine, je navdušil tako domačine kot obiskovalce iz tujine​.

Picerija Foculus

Picerija Foculus je še ena priljubljena izbira med Ljubljančani, znana po svoji sposobnosti zadovoljiti različne prehranske preference, vključno z vegani in vegetarijanci. Njihova široka ponudba pic, ki vključuje tako klasične kot inovativne kombinacije, omogoča, da pri njih vsakdo najde nekaj zase, ne glede na prehranske omejitve ali preference.

 

Seznam ponudnikov

 

Poiščite najboljšo pico v Sloveniji

Poleg že omenjenih picerij je v Sloveniji veliko drugih odličnih krajev za ljubitelje pice. Ena izmed njih je Picerija Osmica, ki slovi po svojih okusnih in svežih picah. Picerija Osmica ponuja širok izbor pic, vključno z gurmanskimi možnostmi, ki vključujejo inovativne in kakovostne sestavine.

Njihova posebnost so tudi pica rolice, znane kot Stromboli, ki predstavljajo gurmansko avanturo. Poudarek na kakovosti sestavin in svežini je tisto, kar Osmico loči od drugih, poleg tega pa ponujajo tudi prijeten ambient, idealen za družinska kosila.

Margerita

Šmeks oziroma Baffi je še ena zanimiva picerija, ki ponuja izvrstne napolitanske pice. Lokal je znan ne samo po svojih picah, ampak tudi po edinstveni zabavi. 

Vsaka od teh picerij ponuja nekaj posebnega, bodisi v smislu kakovosti sestavin, originalnosti priprave ali edinstvene atmosfere. Ne glede na to, ali iščete pristno napolitansko pico, nekaj novega in drugačnega ali preprosto kakovostno pico, ki zadovolji različne okuse, Slovenija ponuja picerije, ki ustrezajo vsem željam.

Pica

Za vse, ki iščejo najboljše picerije v Sloveniji in želijo raziskovati širok spekter okusov in kulinaričnih doživetij, ki jih ponuja naša država, je spletna stran Moja Dejavnost odlično izhodišče. Na tej platformi lahko najdete seznam picerij po vsej Sloveniji, kar vam omogoča, da preprosto odkrijete novo priljubljeno mesto za uživanje v picah. Poleg tega stran omogoča, da pošljete povpraševanja neposredno picerijam, kar je še posebej uporabno za organizacijo dogodkov, rezervacije ali preprosto za pridobivanje več informacij o ponudbi.

 

 

Kaj je razlika med napolitansko in "navadno" pico?

Napolitanska pica se odlikuje po tankem središču in puhastih robovih, pečena je na visoki temperaturi, kar ji daje posebno teksturo in okus. Ključne sestavine vključujejo pelate San Marzano in pravo mocarelo di bufala, kar ustvarja edinstveno kulinarično izkušnjo.

Kje lahko najdem najboljše picerije v Sloveniji?

Za iskanje najboljših picerij v Sloveniji obiščite spletno stran Moja Dejavnost. Tukaj lahko najdete seznam picerij po vsej državi in pošljete povpraševanja neposredno picerijam za več informacij ali organizacijo dogodkov.

Ali so napolitanske pice v Sloveniji priznane?

Da, napolitanske pice v Sloveniji so priznane in cenjene med ljubitelji pic zaradi svoje avtentičnosti in kakovosti. Picerije, kot sta Gostilnica 5-6 kg in Pop’s Pizza, so dokaz, da lahko tudi v Sloveniji uživamo v pristnih italijanskih okusih.

Ali so v Sloveniji na voljo tudi inovativne pice?

Da, poleg tradicionalnih napolitanskih pic, Slovenija ponuja tudi inovativne pice, ki vključujejo lokalne sestavine in mednarodne okuse. Picerije eksperimentirajo z različnimi kombinacijami, ustvarjajoč edinstvene kreacije, ki odražajo raznolikost slovenske kulinarične scene.

Seznam ponudnikov