Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Pasti, ki vas čakajo pri najemu vozila

Objavljeno: 08.01.2024

Najem vozila je priljubljena izbira za tiste, ki se znajdejo v situaciji, ko potrebujejo prevozno sredstvo za določeno obdobje. To se lahko zgodi med potovanjem, dopustom, opravljanjem službenih opravkov ali ko njihovo lastno vozilo ni na voljo.

Najem vozila zagotavlja številne prednosti, med katerimi je ključna prilagodljivost. Stranke imajo možnost izbire vozila, ki najbolj ustreza njihovim potrebam in željam, kar vključuje tudi velikost, znamko, model in druge specifikacije. Kljub številnim prednostim pa se lahko pri najemu vozila pojavijo tudi pasti, na katere morate biti pozorni.

Bodite pozorni na morebitno omejitev prevoženih kilometrov

Ko se odločate za najem vozila, je ena izmed pomembnih podrobnosti, na katero morate biti pozorni, morebitna omejitev prevoženih kilometrov. To je še posebej ključno, če načrtujete daljše potovanje ali če nameravate vozilo uporabljati za večje razdalje.

Omejitev prevoženih kilometrov pomeni, da najemniška agencija postavi določeno število kilometrov, ki jih lahko prevozite brez dodatnih stroškov. Če presežete to omejitev, boste ob vračilu vozila morali plačati dodatno pristojbino za vsak prevožen kilometer nad določeno mejo.

Računalniški kazalec, ki izbira vozilo

Najem vozila

Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem in visokim dodatnim stroškom, je pomembno, da se vnaprej pozanimate o politiki omejitve kilometrov pri najemu vozila. Nekateri najemniški ponudniki morda ne postavljajo omejitev, medtem, ko lahko imajo drugi stroge omejitve glede prevoženih kilometrov.

Ali je vožnja v tujini dovoljena?

Če niste vedeli, vožnja najetega vozila v tujini ni samoumevna. Preden se odpravite na potovanje in nameravate uporabljati najeto vozilo v državi, ki ni vaša domača, je ključno preveriti, ali je vožnja v tujini dovoljena in kakšni so morebitni pogoji ter zahteve.

Tipkovnica z gumbom za iskanje vozil

Preverite, če najemodajalci vozila to dovoljujejo poleg tega pa upoštevajte, da nekatere države zahtevajo tudi mednarodno vozniško dovoljenje (IDP). Prav tako preverite, ali vaše obstoječe zavarovanje krije vožnjo v tujini oz. se pozanimajte, če morate skleniti dodatno zavarovanje. 

Dodatni stroški lahko močno podražijo najem

Ko najamete vozilo, morate biti pripravljeni na možnost dodatnih stroškov, ki se lahko hitro seštejejo in močno vplivajo na skupno ceno najema. Ti dodatni stroški so lahko presenetljivo visoki, zato je ključno, da se z njimi seznanite vnaprej.

Eden izmed najbolj pogostih »dodatnih stroškov« je strošek cestnin. V nekaterih državah je namreč potrebno plačati cestnino za uporabo avtoceste. Prav tako boste morali v primeru, da želite voziti v zimskih razmerah po vsej verjetnosti doplačati za zimsko opremo, kot so zimske pnevmatike ali snežne verige.

Vozilo in ključ

Tudi dopolnilno zavarovanje in zaščita vozila lahko predstavljata dodaten strošek. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem, je pametno, da se pred najemom vozila vnaprej pozanimate o morebitnih dodatnih stroških in jih vključite v svoj proračun za potovanje. S tem boste lahko bolje načrtovali svoje izdatke in se izognili nepričakovanim finančnim obremenitvam med najemom vozila.

Natančno preberite pogoje najema vozila

Skrben pregled pogojev najema vam bo pomagal bolje razumeti, kaj vključuje vaša najemna pogodba, ter se pripraviti na morebitne dodatne stroške in situacije. Prav tako boste imeli jasno sliko o tem, kako ravnati v primeru težav, kar vam bo omogočilo bolj brezskrbno in udobno izkušnjo pri najemu vozila.

Ključ za najeto vozilo

Nekatere najemniške agencije na primer postavljajo starostne omejitve za voznike, mlajše od 21 ali starejše od 65 let. Zato preverite, ali izpolnjujete starostne zahteve za najem vozila pri določenem ponudniku. Tudi v primeru, da namerava še kdo drug voziti najeto vozilo, je pogosto potrebno doplačati za dodatnega voznika.

Zato je pomembno, da skrbno preberete in razumete pogoje najema vozila, preden potrdite najem.

Seznam ponudnikov

Preverite, če je vozilo zavarovano

Najem vozila je vsekakor bolj preprost in priročen način za pridobitev prevoznega sredstva, vendar se lahko pri uporabi najetega avtomobila pojavijo nepričakovane situacije. Zato je izjemno pomembno, da se posvetite vprašanju zavarovanja, saj vam lahko pravilno izbrano zavarovanje zagotovi finančno varnost in mirno vest med vožnjo v najetem vozilu.

Ključ in slika najetega vozila

Zveza potrošnikov Slovenije  svetuje vsem, ki najemajo avtomobil, da natančno preverijo, kaj vključuje zavarovanje, ki ga ponuja najemna agencija, in po potrebi o tem vprašajo tudi uslužbenca v poslovalnici. Obstajajo različne vrste zavarovanj, ki jih je treba upoštevati:

  • Osnovno zavarovanje: To je običajno vključeno v ceno najema vozila in običajno pokriva osnovne situacije, kot so odgovornost za škodo na drugih vozilih ali poškodbe tretjih oseb.
  • Zavarovanje z odbitno franšizo: Ta vrsta zavarovanja zmanjšuje odbitno franšizo, ki jo morate plačati v primeru škode na vozilu. Nižja odbitna franšiza pomeni manjši strošek v primeru nesreče ali poškodbe vozila.
  • Kasko zavarovanje: To je dodatno zavarovanje, ki pokriva škodo na najetem vozilu. Pokriva lahko tudi krajo vozila ali poškodbo zaradi vandalizma.
  • Zavarovanje za tretje osebe: To zavarovanje dodatno zavaruje tretje osebe, če pride do nesreče, in krije njihovo škodo in poškodbe.

Čeprav zavarovanje lahko poveča ceno najema vozila, je treba upoštevati, da lahko pomeni precejšen strošek, če se med uporabo vozila kaj zgodi. Zato je pomembno, da skrbno preučite različne možnosti zavarovanja, se posvetujete s ponudnikom najema vozila in se odločite za tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam in varnosti.

Preverite naše ponudnike, ter izberite zanesljivega ponudnika za najem vozila

Ko se odločate za najem vozila, je ključnega pomena, da izberete zanesljivega in uglednega ponudnika, ki vam bo zagotovil varno in brezskrbno izkušnjo. Na portalu Moja Dejavnost boste našli seznam preverjenih in zanesljivih ponudnikov najema vozil, ki vam bodo pomagali izbrati pravo vozilo za vaše potrebe, lahko pa preprosto oddate svoje povpraševanje, mi pa ga bomo posredovali najbolj primernim ponudnikom glede na vaše želje.

Preverite ocene in mnenja drugih uporabnikov, da dobite vpogled v izkušnje drugih strank s posameznimi ponudniki. S tem boste lahko bolje ocenili kakovost storitev in zanesljivost vsakega ponudnika.

Dobrnič
Domžale

Ali lahko vozilo najamem v tujini, če sem mlajši od 21 let?

Možnost najema vozila v tujini za voznike, mlajše od 21 let, je odvisna od najemniške agencije. Nekateri ponudniki postavljajo starostne omejitve, zato se pred najemom pozanimajte o njihovih pravilih.

Kako lahko preverim, ali imam dovoljenje za vožnjo v tujini?

Mednarodno vozniško dovoljenje (IDP) je mednarodno priznano dovoljenje, ki ga boste morda potrebovali za vožnjo v tujini. Preverite zahteve države, v katero nameravate potovati, in pridobite IDP, če je potrebno.

Kaj storiti v primeru nesreče ali okvare vozila med najemom?

V primeru nesreče ali okvare se obrnite na najemniško agencijo in upoštevajte njihova navodila. Večina agencij ima 24-urno pomoč, ki vam bo pomagala pri težavah na cesti.

Ali lahko vozilo uporabljam za vožnjo v drugo državo?

Dovoljenje za vožnjo v drugo državo je odvisno od najemniške agencije. Pred potovanjem preverite, ali je vožnja v tujini dovoljena in kakšne so morebitne omejitve.

Kaj vključuje osnovno zavarovanje vozila?

Osnovno zavarovanje običajno vključuje odgovornost za škodo na drugih vozilih in poškodbe tretjih oseb. Preverite pogoje in pokritost osnovnega zavarovanja pri vašem najemniškem ponudniku.

Seznam ponudnikov