Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Opremite svoj lasten točilni pult

Objavljeno: 10.04.2024

Ste navdušenec nad koktajli, ki si želi mešati pijače kot pravi barman? Ustvarjanje popolnega koktajla je resnično oblika umetnosti, ki zahteva več kot le spretno roko in poznavanje receptov. Da boste lahko kot profesionalci pripravili koktajle, je pomembno, da imate na voljo pravo opremo. V tem članku vam bomo predstavili, kako opremiti svoj točilni pult, da boste lahko doma pripravljali izvrstne koktajle.

Osnovna oprema za mešanje koktajlov

Za začetek potrebujete osnovno opremo, ki vam bo omogočila pripravo večine koktajlov. Shaker, merica, barska žlica, cedilo in pestilo so osnovna oprema, ki jo potrebuje vsak navdušenec. Razumevanje in pravilna uporaba osnovne opreme je pri pripravi koktajlov ključnega pomena.

Shaker je osrednje orodje za mešanje koktajlov. Obstajata dve glavni vrsti: »Boston shaker«, ki sestoji iz dveh delov, steklenega in kovinskega ter »Cobbler shaker«, ki ima vgrajeno cedilo. Uporabljate ga lahko za hitro mešanje in ohlajevanje sestavin s stresanjem, kar doda vašemu koktajlu želeno teksturo in temperaturo. Napolnite ga z ledom in sestavinami, močno stresajte približno 10 do 15 sekund, nato precedite v kozarec.

Shaker in kozarci

 

Oprema za točilni pult

 

Natančno odmerjanje sestavin je pri pripravi koktajlov zelo pomembno, zato vam lahko pride merica še kako prav, saj vam omogoči, da vsakič odmerite pravo količino sestavin. Večina meric ima na eni strani večjo merico (običajno 45 ml) in na drugi manjšo (običajno 30 ml). Vedno napolnite merico do vrha, da zagotovite doslednost.

Barska žlica je dolga, tanka žlica, ki je idealna za mešanje koktajlov neposredno v kozarcu. Uporablja se predvsem za pijače, ki se mešajo, ne stresajo, kot so nekatere vrste martini-jev in negroni-jev. S svojim dolgim ročajem omogoča, da dosežete dna visokih kozarcev in nežno premešate sestavine, brez da bi pri tem razbili led.

Ko koktajl stresate ali mešate, ne želite, da bi led ali zelišča končala v servirani pijači. Cedilo se prilega na vrh shakerja ali mešalnega kozarca in omogoča, da tekočina steče v servirni kozarec, medtem ko zadrži led in druge večje sestavine. Hawthorne strainer je najpogostejši tip, z vzmetjo okoli roba, ki pomaga zadržati sestavine.

Oprema za mešanje koktajlov

Pestilo se uporablja za zdrobitev sestavin, kot so sadje, zelišča in sladkor, da sprostijo svoje okuse in arome. To je ključno za koktajle, kot so mojito in caipirinha. Izberite pestilo z ravno glavo, ki bo enakomerno stiskal sestavine na dnu kozarca ali shakerja. Pri uporabi bodite nežni; cilj je sprostiti arome, ne pa sestavin pretvoriti v kašo.

Začnite z osnovami in postopoma razširite svoj nabor orodij in znanj. S prakso in eksperimentiranjem boste razvili svoj stil in morda odkrili nove, inovativne načine uporabe te klasične opreme. Ne pozabite, priprava koktajlov je umetnost, ki omogoča neskončno kreativnost in prilagajanje. Uživajte v procesu in ne bojte se eksperimentirati!

Dodatna oprema za pripravo koktajlov

Ko imate osnovno opremo, razmislite o nakupu naslednjih dodatkov, ki bodo vaše koktajle dvignili na višjo raven:

 • Ožemalnik citrusov: Za sveže iztisnjene sokove, ki so osnova sestavina za veliko koktajlov.
 • Fino cedilo: Za dodatno filtriranje, da se znebite drobnih delcev.
 • Nož za citruse: Za dekoracijo in dodajanje fine arome.
 • Ledomat: Ker je prava temperatura ključna, bo domači ledomat zagotovil, da vam nikoli ne zmanjka ledu.
 • Kakovostni kozarci: Različni koktajli zahtevajo različne tipe kozarcev, zato si priskrbite vsaj nekaj osnovnih vrst.

 

Seznam ponudnikov

 

Izbor pijač

Pri izgradnji popolne zbirke pijač za vaš domači bar je pomembno razumeti, kako različne vrste alkohola, likerjev, sirupov in svežih sestavin lahko uporabite za ustvarjanje široke palete koktajlov. 

Osnovne vrste alkohola

 • Vodka: Zaradi svoje nevtralne arome je osnova za številne koktajle, od klasičnih martini do sodobnih mešanic.
 • Gin: Zeliščni toni gina dodajo globino koktajlom, kot sta gin tonic in negroni.
 • Rum: Izbirate lahko med svetlim, zlatim in temnim rumom, odvisno od želenega okusa. Svetel rum je osnova za mojito, temni pa za darker koktajle kot je dark 'n' stormy.
 • Tekila: Nujna za margarite in tequila sunrise.
 • Whiskey: Bourbon, scotch in irish whiskey so ključni za koktajle, kot so old fashioned in whiskey sour.
 • Brandy: Uporablja se v klasičnih koktajlih, kot je sidecar.

Likerji in sirupi

 • Triple sec: Pomarančni liker, ki se uporablja v številnih koktajlih, vključno z margarito in cosmopolitan.
 • Vermut: Aromatizirano, zeliščno vino, ki je ključno za martini in manhattan. Na voljo je v sladki (rdeči) in suhi (beli) različici.
 • Grenčice: Dodajo globino in kompleksnost koktajlom; angostura in oranžne grenčice so najbolj osnovne.
 • Domači sirupi: Preprost sirup (enaki deli sladkorja in vode) je osnova, lahko pa eksperimentirate tudi z različnimi okusi sirupi, kot so agavin sirup, medeni sirup ali sirupi z dodatkom zelišč in začimb.

Ko gradite svoj izbor pijač, razmišljajte o vrstah koktajlov, ki jih najraje pripravljate in poskrbite, da boste imeli osnovne sestavine za te pijače. Ne pozabite, da lahko tudi z omejenim izborom alkohola in sestavin ustvarite širok spekter koktajlov z dodajanjem različnih likerjev, sirupov in svežih sestavin. Eksperimentiranje je ključ do odkrivanja novih okusov in kreacij.

Pripomočki za mešanje koktajlov

Zaloga svežih sestavin, kot so citrusi in zelišča, je prav tako pomembna kot izbor alkohola. Te sestavine dodajo nepogrešljivo svežino in aromo, ki lahko povzdignejo vaše koktajle iz dobrih v odlične. Limone in limete so osnovne sestavine za dodajanje svežine in kislosti, pomaranče pa za sladkost. Meta je npr. nujna za mojito, rožmarin, bazilika in timijan pa lahko dodajo zanimive note drugim koktajlom, medtem ko so ingver, cimet in muškatni orešček odlični za dodajanje topline in kompleksnosti zimskim pijačam.

Z malo vaje in pravo opremo boste kmalu postali mojster v mešanju koktajlov. Ne pozabite: vaja dela mojstra, zato začnite eksperimentirati, odkrivajte nove okuse in uživajte v procesu ustvarjanja!

Opremite svoj domači točilni pult s pomočjo Moje Dejavnosti

Opremljanje domačega točilnega pult za pripravo koktajlov je zabaven in kreativen projekt, ki vam omogoča, da doma ustvarjate profesionalno pripravljene pijače.  Pri izbiri prave opreme vam lahko pomaga stran Moja Dejavnost, saj vam omogoča, da na enem mestu najdete seznam ponudnikov gostinske opreme. Tukaj lahko preverite ponudbo osnovne opreme za pripravljanje koktajlov in druge pripomočke, ki jih boste morda potrebovali.

Koktajli

Pri opremljanju domačega točilnega pulta za pripravo koktajlov, je poleg izbire prave opreme in sestavin, pomembno tudi, da razmislite o možnostih za nakup. Ena od strategij je, da pošljete povpraševanje ponudnikom gostinske opreme. To je lahko koristen korak, še posebej, če iščete specifične kose opreme ali želite pridobiti dodatne informacije o izdelkih.

Pri pošiljanju povpraševanja je koristno biti čim bolj specifičen glede tega, kaj iščete. To vključuje:

 • Vrsto opreme: Natančno navedite, katere dele opreme potrebujete, na primer shaker, merico, barsko žlico, cedilo ali muddler.
 • Količino: Če potrebujete več kot en kos določene opreme, to navedite.
 • Posebne zahteve: Če imate kakšne posebne zahteve, na primer določeno blagovno znamko, material ali barvo, to vključite v povpraševanje.
 • Cenovni razpon: Če imate določen proračun, omenite, da lahko ponudniki prilagodijo svoje ponudbe.

Ko pošljete povpraševanje, boste morda prejeli več ponudb, kar vam omogoča, da primerjate cene, kakovost in druge pomembne faktorje pred končno odločitvijo. Ne pozabite, da je komunikacija s ponudniki ključnega pomena. Ne bojte se postavljati vprašanj ali prositi za dodatne informacije in nasvete. Mnogi ponudniki so vešči v gostinski opremi in vam lahko ponudijo dragocene vpoglede, ki vam bodo pomagali pri izbiri prave opreme za vaš domači bar.

 

 

Kakšna je osnovna oprema, ki jo potrebujem za začetek?

Za začetek potrebujete shaker, merico (jigger), barsko žlico, cedilo in muddler. To so ključni kosi, ki vam omogočajo pripravo večine koktajlov.

Ali je res potrebno imeti različne tipe kozarcev za koktajle?

Medtem ko lahko mnoge koktajle servirate v katerem koli kozarcu, pravi kozarec lahko izboljša izkušnjo pitja, tako vizualno kot po okusu. Različni kozarci so zasnovani za različne tipe koktajlov, zato je priporočljivo imeti osnovni izbor.

Kako izbrati pravi shaker?

Izbira shakerja je odvisna od osebnih preferenc. Boston shaker je priljubljen med profesionalnimi barmeni in zahteva malo več spretnosti, medtem ko je Cobbler shaker priročen za začetnike zaradi vgrajenega cedila.

Koliko različnih vrst alkohola naj imam v svojem domačem baru?

Priporočljivo je začeti z osnovnimi vrstami alkohola: vodko, ginom, rumom, tekilo, whiskeyjem in brandyjem. To vam omogoča, da pripravite veliko različnih koktajlov. Sčasoma lahko dodajate druge alkohole glede na vaše preference in koktajle, ki jih najraje pripravljate.

Kako dolgo lahko hranim odprte steklenice alkohola?

Večina trdih alkoholov, kot so vodka, gin, in whiskey, ostane kakovostna več let, če so pravilno shranjeni (v temnem in hladnem prostoru). Likverji in vermuti imajo krajšo življenjsko dobo in jih je priporočljivo porabiti v nekaj mesecih po odprtju.

Ali je vredno delati domače sirupe?

Domači sirupi so odličen način, da dodate edinstven okus vašim koktajlom. So preprosti za pripravo in omogočajo neskončne možnosti za eksperimentiranje z različnimi okusi.

Kako naj vem, katere sveže sestavine uporabiti za koktajle?

Sveže sestavine, kot so citrusi, zelišča in začimbe, so ključne za dodajanje okusa in arome vašim koktajlom. Začnite z osnovnimi, kot so limone, limete in meta, nato pa eksperimentirajte z dodajanjem drugih sestavin, da najdete kombinacije, ki vam najbolj ustrezajo.

Seznam ponudnikov