Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Naraščajoča inflacija: Kako kljub naraščanju cen jesti zdravo in kakovostno?

Vse več skrbi potrošnikom v zadnjem času povzroča naraščajoča inflacija, ki se poleg energentov najbolj odraža pri cenah hrane. Predstavljamo vam nekaj idej, kako največ za svoj denar dobiti ob obiskih trgovin ter na kaj biti pri nakupovanju pozorni. Odlična ideja je tudi, da namesto trgovin obiščemo lokalne kmetije, ki ponujajo številne prednosti. Kljub inflaciji pa nas z zmernimi cenami, kakovostnimi jedmi in prijazno postrežbo vabijo številni slovenski gostinci. Nazadnje pa skušamo pojasniti, kako je sploh prišlo do inflacije in kaj lahko pričakujemo v prihodnje.

Inflacija v zadnjem času tudi v Sloveniji pospešeno narašča in po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v maju 2022 letna stopnja rasti cen dosegla 8,1 odstotka, predvsem na račun višjih cen naftnih derivatov in hrane. Naraščajoča inflacija je tako poskrbela za zaskrbljenost med mnogimi potrošniki tudi v Sloveniji. Predvsem rast cen osnovnih dobrin, kot je hrana, povzroča največ skrbi mnogim gospodinjstvom. Kljub temu lahko ob enakih cenah v svojem vsakdanjem jedilniku ohranimo zdrave in kakovostne jedi, brez, da bi za njih plačevali več.

Kako kljub naraščanju cen ohraniti zdrav in kakovosten jedilnik?

Na našem portalu Moja dejavnost v kategoriji živila, trgovine in storitve v vseh slovenskih regijah najdete priljubljene supermarkete in ostale trgovine z živili. Mnoge izmed njih zagotavljajo pestro izbiro zdrave in kakovostne hrane po ugodnih cenah, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj trikov, kako prihraniti pri nakupih v trgovinah.

Pri nakupih v supermarketih je dobro biti na tekočem z aktualnimi akcijami in kuponi. Da bi od njih izkoristili kar največ, pa je pametno vnaprej načrtovati nakupe in domače zaloge. Hitro se namreč lahko zgodi, da nas akcije spodbudijo k nepotrebni potrošnji.

Ob izbiranju izdelka bodimo pozorni na njegovo kakovost in preverimo sestavine, rok uporabe ter hranilne vrednosti. Kljub temu, da ne velja nujno, da so dražji izdelki bolj kakovostni, pa niti z nakupom najcenejših izdelkov ne prihranimo nujno. Nekateri izdelki so pogosto slabše kakovosti in so z slabšimi hranilnimi vrednostmi manj zdravi. Tako na dolgi rok nikakor ne prihranimo.

Še eno pravilo, ki se ga držijo mnogi ob obisku trgovin pa je ta, da nikoli ne nakupujejo lačni. V trgovine se odpravimo siti in tako ne bomo po nepotrebnem impulzivno kupovali preveč izdelkov, ki jih sicer ne bi.

Da se ne bi po nepotrebnem izgubljali med policami supermarketov, lahko v primeru potrebe po svežih izdelkih preverite našo kategorijo sadje in zelenjava, za vas pa smo zbrali tudi trgovine, specializirane za zdravo in ekološko prehrano in bio izdelke.

Splača se z obiskom in nakupom podpreti lokalne pridelovalce hrane

Namesto v trgovino pa se splača zaviti tudi k lokalnim kmetom, ki v vaši bližini pridelujejo kakovostne pridelke. 

S krajšimi potmi od njive do mize oz. vašega krožnika sveži lokalni pridelki ohranjajo več hranilnih vrednosti, ki se v dolgih globalnih dobavnih verigah hitro izgubijo. O kakovosti lokalno pridelane hrane se boste seveda prepričali kar na lastne oči.

S tem, da se izognemo potrebam po dolgem transportu pa ne storimo le nekaj dobrega za okolje, pač hitro lahko tudi prihranimo. Lokalno pridelana hrana je namreč odpornejša proti rasti cen energentov in zelo verjetno boste nad njenimi cenami presenečeni.

Poleg tega z nakupom lokalnih izdelkov podprete lokalno gospodarstvo in spodbujate samooskrbo, ki je ključna za našo prehransko varnost, kot se v zadnjem času vse bolj izkazuje.

Kaj vam ponujajo slovenske kmetije? Na portalu Moja dejavnost v vseh slovenskih regijah najdete ponudnike s široko ponudbo, kamor so med drugim vključeni čebelarstvo in oprema, poljedelstvo, živinoreja in perutninarstvo, sadjarstvo in vinogradništvo, dopolnilna dejavnost na kmetiji pa pogosto na enem mestu nudi tudi različne kategorije produktov.

Ne pozabite, da vam bodo na kmetijah ob nakupu pridelkov pogosto radi pomagali tudi s kakšnim starim kuharskim receptom, neredko pa se ob obiskih lokalnih kmetij stkejo tudi dolgoročna prijateljstva med sovaščani, ki se prej niso poznali.

Obisk kmetije pa ni le način, da si napolnimo shrambo, na njih si lahko v objemu neokrnjene narave privoščimo enodnevni izlet ali pa večdnevni oddih. V kategoriji privatne nastanitve, apartmaji in kampi najdete številne turistične kmetije, k obisku pa vabijo tudi vinoteke in vinske kleti.

Si bomo še lahko privoščili obroke v restavracijah?

V gostinskih obratih pa težave ne predstavljajo le naraščajoče cene hrane, pač pa tudi pomanjkanje kadra. Med zaprtjem gostinskih dejavnosti v času epidemije so si namreč številni gostinski delavci poiskali zaposlitev v drugih dejavnostih, ob odpiranju pa se le počasi ponovno polnijo delovna mesta v lokalih. Mnoge zato skrbi tudi naraščanje cen v gostinskih lokalih…

Kljub temu restavracije, bistroji, picerije ohranjajo visoko kakovost svojih jedi, vabijo s prijazno postrežbo, v mnogih primerih pa boste presenečeni ugotovili, da ohranjajo tudi ugodne cenike

Ne pozabite tudi, da imate le še do 30. junija časa, da izkoristite BON 21, ki jih poleg gostinskih lokalov s prehrano z veseljem sprejmejo tudi kavarne, bari in nočni klubi ter slaščičarne, torte in slaščice po naročilu. Bon 21 v vrednosti 100 evrov so prejele vse osebe, ki so bile polnoletne na dan 30. junij 2021 in osebe, ki so do konca leta 2021 dopolnile 18 let. Bon 21 v vrednosti 50 evrov pa so prejele vse ostale osebe. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Z ugodnimi cenami in hitro postrežbo pa vabijo tudi fast food in okrepčevalnice. V njih si privoščite slastne burgerje, pizze, bureke, kebab, falafel… V nasprotju s prepričanjem mnogih nikakor ne gre za nezdravo hrano, številne restavracije s hitro prehrano še posebej v zadnjem času posebno pozornost namenjajo kakovostni in skrbni pripravi svojih jedi ter izbiri zdravih in svežih sestavin. Presenetili vas bodo tudi s prijazno postrežbo.

Kako je sploh prišlo inflacije?

Mnogi so prepričani, da do inflacije prihaja, ker ponudniki zvišujejo cene zaradi lastnega pohlepa, da bi povečevali dobičke, medtem, ko se upirajo zviševanju plač. Resnica je nekoliko kompleksnejša…

Do inflacije prihaja s povečevanjem ponudbe denarja oz. ekspanzivne monetarne politike. S povečevanjem količine denarja v obtoku porastejo tudi cene, saj se z več denarja kupna moč sama po sebi nikakor ne bo povečala. Drug faktor pa bi lahko bili šoki in nenadno zmanjšanje ponudbe, kot jih povzročajo na primer naravne katastrofe.

V zadnjem času smo bili priča številnim omejitvam gospodarstva zaradi širjenja nalezljivih bolezni, za šok pa so poskrbele tudi vojne. Vse to je povzročilo pretrese v dobavnih verigah

Na epidemijo COVID-19 se je Evropska centralna banka na primer odzvala s Programom nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji, ki z vrednostjo 1.85 bilijona evrov presega 10 odstotkov BPD evro območja v letu 2022. Gre za element monetarnega ekspanzionizma, državam članicam pa je omogočil pomoč in spodbujanje gospodarstvu ter prebivalstvu.

Centralne banke se bodo na inflacijo najverjetneje zdaj odzvale z zviševanjem obrestnih mer, a če se ne bo zmanjšala količina denarja v obtoku, tudi vrnitve cen na prejšnje ravni ni za pričakovati. A kot smo prikazali, z nekaj iznajdljivosti in prilagoditvami lahko ohranimo kakovosten življenjski slog, kmalu pa lahko pričakujemo dvig dohodkov, s katerim bo ohranjena realna kupna moč.