Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Na kaj morate paziti pri nakupu piščanca?

Objavljeno: 26.03.2024

Piščančje meso zaseda častno mesto na slovenskih jedilnikih, saj je njegova priprava preprosta, cena dostopna, kalorična vrednost pa nizka. Na policah skoraj vsake trgovine z živili najdemo to vsestransko sestavino, ki se odlično poda k številnim kulinaričnim mojstrovinam. Toda kako med široko ponudbo izbrati tisto pravo, slovensko meso najboljše kakovosti? 

3 stvari na katere morate paziti pri nakupu piščanca

Ko se odločate za nakup piščanca, vaša izbira ni le vprašanje okusa, ampak odraža tudi vašo skrb za zdravje, saj je pomembno, da izberete kakovostno in predvsem varno meso.

Preverite dobavitelja

Preden opravite nakup piščanca je izjemno pomembno, da ste seznanjeni iz kje prihaja vaša hrana. Lokalno pridelano piščančje meso namreč pogosto zagotavlja določeno stopnjo kakovosti in svežine, ki ju je pri uvoženih izdelkih težko doseči. Poleg tega pa z izbiro lokalnih pridelovalcev podpirate tudi trajnostno kmetovanje in lokalno gospodarstvo.

Iskanje zanesljivih dobaviteljev, ki slovijo po visokih standardih vzreje in resnični skrbi za dobrobit živali, je zato izredno pomembno. Platforma Moja Dejavnost je odlično orodje, kjer lahko najdete ponudnike, ki ustrezajo vašim kriterijem. Na tej spletni strani je možno prebrskati po različnih ponudnikih in kmetijah ter jim neposredno poslati povpraševanje.

Cel surov piščanec

Nakup piščančjega mesa

To ne samo da olajša proces iskanja zaupanja vrednih dobaviteljev, temveč vam omogoča tudi, da se neposredno povežete s proizvajalci, kar dodatno povečuje transparentnost in zaupanje v izvor in kakovost piščančjega mesa.

Pri izbiri dobavitelja ne pozabite preveriti tudi mnenj in ocen drugih kupcev, ki lahko ponudijo dragocen vpogled v njihove izkušnje. To vam lahko pomaga pri odločitvi, ali je določen dobavitelj prava izbira za vas.

Razumevanje označb

Razumevanje oznak na embalaži piščanca vam lahko da veliko informacij o vašem nakupu. Izrazi, kot so "prosta reja", "organsko" in "brez antibiotikov", niso zgolj marketinški triki, temveč nudijo vpogled v specifične razmere, v katerih so bili piščanci vzrejeni in hranjeni.

Ko embalaža označuje, da je piščanec "organsko" pridelan, to pomeni, da so piščanci prejeli izključno organsko pridelano hrano, ki je pridelana brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov ali gensko spremenjenih organizmov. Prav tako to zagotavlja, da piščanci niso bili tretirani z antibiotiki ali rastnimi hormoni, ki se pogosto uporabljajo v konvencionalni reji za pospeševanje rasti.

Surovo piščančje meso

Oznaka "prosta reja" poudarja, da so piščanci imeli dostop do zunanjih površin, kar jim omogoča gibanje v naravnem okolju, izpostavljenost svežemu zraku in sončni svetlobi. To se odraža v kakovosti mesa, ki je pogosto bolj okusno in hranljivo.

Razumevanje teh oznak omogoča, da vaša izbira temelji na informiranosti in prispeva k bolj odgovorni potrošnji.

Preverite »svežino«

Svežina piščanca je ključnega pomena za zagotavljanje najvišje kakovosti in varnosti vaših obrokov. Pri nakupu natančno preverite datum pakiranja in rok uporabe, ki sta navedena na embalaži.

Sveže piščančje meso

Poleg tega je pomembno, da preverite barvo piščančjega mesa; idealno bi moralo piščančje meso imeti enakomerno rožnato barvo brez prisotnosti sivih ali zelenkastih odtenkov. Sveže piščančje meso prav tako ne bi smelo oddajati neprijetnih vonjav.Ne pozabite, da je pravilno shranjevanje ključno za ohranjanje svežine, zato piščanca čim prej po nakupu shranite v hladilniku ali zamrzovalniku.

Seznam ponudnikov

Zakaj se splača »investirati« v vrhunsko piščančje meso?

Pri izbiri piščančjega mesa se pogosto znajdemo na razpotju med ceno in kakovostjo. Višja cena organsko vzrejenega piščanca, ki je imel možnost proste reje, na prvi pogled morda deluje kot prevelik finančni zalogaj. Vendar, ko razumemo, kaj te cene dejansko predstavljajo, se lahko odločimo bolj premišljeno. Višji stroški niso zgolj številke, temveč odražajo dodaten napor, ki je bil vložen v zagotavljanje boljših življenjskih pogojev za živali, kar vodi do višje kakovosti mesa.

Piščančje meso

Organsko in piščančje meso iz proste reje ni samo bolj okusno; njegova večja hranilna vrednost in nižje tveganje za kontaminacijo z antibiotiki ali patogeni pomeni, da z nakupom takšnega mesa ne investirate le v neposreden užitek, ampak tudi v dolgoročno zdravje in dobro počutje sebe in svoje družine. Ta izbira prav tako podpira kmetijske prakse, ki so bolj spoštljive do živali in okolja, saj prosta reja in organska prehrana prispevata k zmanjšanju ekološkega odtisa.

Torej, ko stojite pred polico in tehtate med cenovno dostopnejšim konvencionalnim in nekoliko dražjim organskim piščancem, se spomnite, da višja cena ni samo strošek, ampak tudi investicija v kakovostno hrano, boljše zdravje in trajnostno prihodnost

Tudi pravilna priprava piščanca je izjemno pomembna

Kakovostno piščančje meso je prvi korak k ustvarjanju zdravih in okusnih obrokov. Ključno vlogo pri tem pa igra tudi pravilna priprava, saj tudi najboljši kosi mesa ne morejo doseči svojega polnega potenciala, če niso ustrezno pripravljeni.

Piščančje prsi

Uporaba termometra za hrano je neprecenljiva tehnika pri pripravi piščanca, saj omogoča natančno preverjanje, da je notranja temperatura mesa dosegla priporočeno varno vrednost 75°C. Ta korak ni pomemben samo za zagotavljanje varnosti hrane, ampak tudi za ohranjanje sočnosti in okusa piščančjega mesa. Pravilno pripravljeno piščančje meso se ponaša z mehko teksturo in polnim okusom, ki lahko obogati vsak obrok.

Kako prepoznati sveže piščančje meso?

Sveže piščančje meso ima enakomerno rožnato barvo brez sivih ali zelenkastih odtenkov. Ne sme oddajati neprijetnega vonja. Vedno preverite tudi datum pakiranja in rok uporabnosti na embalaži.

Zakaj je pomembno izbrati piščančje meso iz proste reje ali organsko pridelano meso?

Piščančje meso iz proste reje in organsko pridelano meso prihajata iz kmetij, kjer so piščanci vzrejeni v bolj naravnih in etičnih pogojih, kar pomeni boljšo kakovost mesa. To meso je pogosto bolj okusno, ima večjo hranilno vrednost in manjše tveganje za kontaminacijo z antibiotiki ali patogeni.

Kako pravilno shraniti piščančje meso?

Piščančje meso je treba hraniti v hladilniku, če ga nameravate uporabiti v nekaj dneh, ali v zamrzovalniku, če ga nameravate shraniti dlje časa. Poskrbite, da je meso ustrezno zapakirano, da preprečite kontaminacijo in ohranite svežino.

Kakšna je priporočena notranja temperatura piščančjega mesa za varno uživanje?

Priporočena notranja temperatura piščančjega mesa za varno uživanje je 75°C. Uporabite termometer za hrano, da zagotovite, da je meso doseglo to temperaturo in tako uničite morebitne patogene.

Kako lahko prispevam k trajnostni potrošnji piščančjega mesa?

Izbira lokalno pridelanega, organskega ali piščanca iz proste reje ne samo da zagotavlja višjo kakovost mesa, ampak tudi podpira trajnostno kmetijstvo in manjši ogljični odtis. Prav tako je pomembno, da meso pravilno pripravite in shranite, da zmanjšate odpadke.

Ali lahko zamrznjeno piščančje meso ponovno zamrznem, če sem ga enkrat že odtajal?

Na splošno se odsvetuje ponovno zamrzovanje že odtajanega piščančjega mesa, saj to lahko poveča tveganje za rast bakterij. Če morate odtajano meso ponovno zamrzniti, se prepričajte, da je bilo pravilno hranjeno (v hladilniku) in da ga pred zamrzovanjem ustrezno termično obdelate.

Seznam ponudnikov