Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Koliko stane montaža oken?

Objavljeno: 08.03.2024

Pri načrtovanju prenove ali gradnje novega doma je eno od ključnih vprašanj, ki si ga zastavljamo, povezano s stroški montaže oken. Cene se lahko močno razlikujejo glede na različne dejavnike, vključno z vrsto oken, materiali, velikostjo in seveda stroški dela. V tem članku bomo raziskali, kaj vpliva na ceno montaže oken in kako lahko ocenite celotne stroške za vaš projekt.

Dejavniki, ki vplivajo na stroške montaže oken

Pri načrtovanju zamenjave ali namestitve novih oken v vašem domu je pomembno razumeti, da skupni stroški projekta niso omejeni le na nakup oken. Stroški montaže igrajo pomembno vlogo v celotnem proračunu in se lahko znatno razlikujejo glede na različne dejavnike.

1.      Vrsta oken

Izbira pravih oken za vaš dom je kompleksen proces, ki zahteva skrbno premislek o različnih faktorjih, od estetike do funkcionalnosti. Vendar pa je eden izmed najpomembnejših faktorjev, ki vplivajo na vašo odločitev, tudi cena. Cena oken ni le odvisna od njihovega videza, temveč predvsem od vrste stekla in dodatnih funkcij, ki jih izberete.

Montaža okna

 

Montaža oken

 

Osnovna izbira med enojnim, dvojnim ali trojnim steklom ima velik vpliv na toplotno in zvočno izolacijo vašega doma. Dvojna in trojna stekla nudijo znatno boljšo izolacijo kot standardna enojna stekla, kar pomeni, da lahko dolgoročno prihranite na stroških ogrevanja in hlajenja. 

Vgradnja okna

Vendar pa je ta izboljšana izolacija povezana z višjimi začetnimi stroški. Investicija v dvojno ali trojno zasteklitev se lahko splača, če živite v podnebju z ekstremnimi temperaturami ali če je zmanjšanje hrupa pomembno za vaše udobje.

Dodatne funkcije, kot so vgrajene žaluzije, plinsko polnjenje med stekli ali UV premazi, lahko prinesejo dodatne prednosti, vendar pa povečajo končno ceno oken.

  • Vgrajene žaluzije ponujajo elegantno in priročno rešitev za zasebnost in nadzor svetlobe, brez potrebe po dodatnih zavesah ali senčilih.
  • Plinsko polnjenje med stekli, običajno z argonom ali kriptonom, dodatno izboljša toplotno izolacijo, zmanjšuje toplotne izgube in lahko celo izboljša akustične lastnosti oken.
  • UV premazi so zasnovani za zaščito pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, kar preprečuje bledenje pohištva, tal in drugih notranjih elementov.

Vsaka od teh funkcij prinaša svoje prednosti, vendar je pomembno razmisliti, katera izbira je najbolj smiselna za vaše specifične potrebe.

2.      Material okvirjev

Pri izbiri materialov za okvire oken se potrošniki pogosto soočajo z dilemo med estetiko, vzdržljivostjo, vzdrževanjem in stroški. Leseni okvirji so že dolgo cenjeni zaradi svoje klasične lepote in naravnega videza, ki lahko poudari tako tradicionalne kot sodobne arhitekturne stile. Les je naravni izolator, ki pomaga ohranjati toploto pozimi in hlad v poletnih mesecih, kar lahko prispeva k nižjim stroškom ogrevanja in hlajenja.

Montaža okna na novogradnji

Vendar pa leseni okvirji zahtevajo redno vzdrževanje, vključno s ponovnim barvanjem ali lakiranjem, da se prepreči vremenske vplive, razpoke, ali gnitje. Ta potreba po vzdrževanju lahko dolgoročno poveča skupne stroške lastništva.

Na drugi strani PVC (polivinilklorid) okvirji ponujajo boljšo odpornost proti vremenskim vplivom in ne zahtevajo toliko vzdrževanja kot les. PVC okvirji so lahko cenovno dostopnejši in so na voljo v različnih barvah in zaključkih, ki posnemajo videz naravnega lesa. Kljub nižjim začetnim stroškom in manjšemu vzdrževanju pa nekateri kritiki trdijo, da PVC okvirji ne ponujajo enake ravni estetske privlačnosti kot les in se lahko s časom obarvajo ali izgubijo obliko.

Menjava oken

Aluminijasti okvirji so še ena priljubljena izbira, znana po svoji trdnosti, vzdržljivosti in minimalnem vzdrževanju. Aluminij omogoča tanjše okvire, kar pomeni večje steklene površine in več naravne svetlobe v prostoru. Poleg tega je aluminij popolnoma primeren za reciklažo, kar predstavlja okolju prijazno izbiro. Vendar pa aluminij ni tako dober izolator kot les ali PVC, kar lahko pomeni večje toplotne izgube, če okvirji niso pravilno izolirani ali če ne uporabljajo prekinjenega toplotnega mostu.

 

Seznam ponudnikov

 

3.      Velikost in oblika

Velika okna, ki segajo od tal do stropa, ali panoramska okna, ki ponujajo razgled in maksimalno dnevno svetlobo, so vse bolj priljubljena izbira v sodobnih domovih. Vendar pa večje steklene površine pomenijo več materiala, kot je steklo, in zahtevajo močnejše okvirje za podporo dodatne teže in zagotavljanje strukturne integritete. 

To neposredno vpliva na stroške, saj so materiali in izdelava dražji. Poleg tega večja okna morda zahtevajo posebne instalacijske tehnike in dodatno delovno silo, kar prav tako poveča skupne stroške montaže.

Kakšen je povprečen strošek montaže oken v Sloveniji?

Povprečni strošek montaže oken v Sloveniji se lahko razlikuje glede na več dejavnikov, vključno z vrsto in kakovostjo oken, materialom okvirjev, velikostjo in obliko oken ter dodatnimi funkcijami, kot so energetska učinkovitost in zvočna izolacija. Prav tako je pomemben dejavnik strošek dela, ki je odvisen od zahtevnosti montaže in lokacije projekta.

Na splošno lahko rečemo, da se cene za montažo standardnih PVC oken gibljejo od približno 150 do 300 EUR na okno, kar vključuje stroške dela in DDV. Cene se lahko povečajo za lesena ali aluminijasta okna, ki so običajno dražja tako v nakupu kot pri montaži. Za okna z dodatnimi funkcijami, kot so trojna stekla, plinsko polnjenje ali posebni premazi, lahko pričakujete, da bodo stroški še višji.

Pomembno je upoštevati, da so ti zneski zgolj okvirni in se lahko razlikujejo glede na specifične zahteve vašega projekta in trenutne tržne razmere. Za natančno oceno stroškov je najbolje, da pridobite več ponudb od različnih ponudnikov in izvajalcev, ki lahko upoštevajo specifične zahteve vašega projekta in vam ponudijo konkretnejšo oceno stroškov.

Za najbolj točno oceno stroškov in pridobitev konkurenčnih ponudb priporočamo, da obiščete stran Moja Dejavnost in pošljete povpraševanje ponudnikom v vaši bližini, ki vam bodo lahko dali podrobne informacije in prilagojene predračune.

 

 

Kako dolgo traja montaža oken?

Montaža oken običajno traja od nekaj ur do celotnega dneva, odvisno od števila oken, ki jih je treba namestiti, in kompleksnosti dela. Na primer, zamenjava enega standardnega okna lahko traja približno 2-3 ure, medtem ko celotna hiša z več okni lahko zahteva več dni.

Ali lahko sam namestim okna in prihranim pri stroških?

Samostojna montaža oken je možna, še posebej, če imate ustrezne veščine in orodja. Vendar pa je za zagotovitev pravilne namestitve, ki bo zagotovila najboljšo energijsko učinkovitost in dolgotrajnost, priporočljivo, da to delo zaupate strokovnjakom.

Kaj vključujejo stroški montaže oken?

Stroški montaže oken vključujejo odstranitev starih oken, pripravo odprtine, namestitev novih oken, tesnjenje in izolacijo ter dokončanje notranjih in zunanjih obrob. Cena lahko vključuje tudi dodatne funkcije, kot so žaluzije ali posebna stekla.

Kako pogosto je treba zamenjati okna?

Življenjska doba oken je odvisna od materialov, iz katerih so izdelana, in od kakovosti namestitve. Večina oken ima življenjsko dobo med 20 in 30 leti, čeprav lahko visokokakovostna okna z ustrezno nego zdržijo tudi dlje.

Kako izbrati pravo vrsto oken za moj dom?

Pri izbiri oken upoštevajte estetiko, energijsko učinkovitost, vzdrževanje in proračun. Lesena okna so lahko lepa in tradicionalna, vendar zahtevajo več vzdrževanja. PVC okna so cenovno ugodna in potrebujejo manj vzdrževanja, vendar morda ne ustrezajo estetiki vseh domov. Aluminijasta okna ponujajo sodoben videz in so zelo vzdržljiva, a lahko stanejo več. Razmislite tudi o funkcijah, kot so dvojno ali trojno steklo, za izboljšano izolacijo.

Ali montaža novih oken izboljša energijsko učinkovitost doma?

Da, zamenjava starih, neučinkovitih oken z novimi, energijsko učinkovitimi okni lahko znatno izboljša izolacijo vašega doma, zmanjša toplotne izgube in prispeva k nižjim stroškom ogrevanja in hlajenja.

Seznam ponudnikov