Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Glamping – Razkošno kampiranje v naravi

Objavljeno: 10.04.2024

Glamping ali glamurozno kampiranje, je trend, ki združuje luksuz bivanja v hotelu z neposrednim stikom z naravo. Je idealna izbira za tiste, ki iščejo udobje visokega razreda, medtem ko uživajo v miru in lepoti naravnega okolja. V tem članku raziskujemo, kaj natančno je glamping, zakaj bi ga izbrali in katere so najlepše lokacije za glamping v Sloveniji.

Kaj je glamping?

Glamping je izraz, ki izhaja iz angleških besed "glamorous" in "camping", kar pomeni glamurozno kampiranje. Za razliko od tradicionalnega kampiranja, kjer je potrebna lastna oprema in je udobje pogosto omejeno, glamping ponuja predhodno postavljene šotore, hišice ali celo luksuzne vile, opremljene z vso potrebno infrastrukturo: udobnimi posteljami, kopalnico, elektriko in pogosto tudi Wi-Fi povezavo. Tako združuje avanturo bivanja na prostem z udobjem, ki ga sicer najdemo v dobrih hotelih.

Zakaj izbrati glamping?

Stik z naravo

Glamping omogoča bivanje sredi neokrnjene narave, brez da bi zato morali žrtvovati udobje. Je odlična možnost za tiste, ki si želijo oddiha od mestnega vrveža in ponovnega povezovanja z naravo. Ta način preživljanja prostega časa vam omogoča, da zjutraj zaspite ob zvokih narave in se prebudite s pogledom na slikovite pokrajine.

Glamping šotor

Kaj je boljšega kot sproščanje na svežem zraku? Poleg tega glamping lokacije običajno nudijo tudi različne možnosti za raziskovanje skritih kotičkov narave, pohodništvo in druge vrste rekreacije.

 

 

Neprimerljivo udobje

Ker so glamping nastanitve običajno opremljene na visokem nivoju, je to privlačna opcija za tiste, ki iščejo sproščeno bivanje brez skrbi. Postelje, kopalnice in dodatne storitve so na ravni dobrih hotelov. Sodobni glampingi vključujejo tudi visokotehnološke dodatke, kot so pametni sistemi za nadzor temperature, zasebni jacuzziji in druge sodobne udobnosti, ki jih običajno ne najdemo v tradicionalnih kampih.

Edinstvena izkušnja

Lokacije za glamping so pogosto urejene na edinstvenih in slikovitih mestih, kjer postavitev tradicionalnih hotelov ni možna. Ponudba glampingov običajno vključuje raznovrstne dodatne aktivnosti, kot so jahanje, pohodništvo, kolesarjenje ali celo obiski wellness centrov. 

Glamping ponuja različne vrste paketov, od možnosti izbire vrste nastanitve do specifičnih paketov za avanturistične izlete, ki zagotavljajo, da bo vsak obisk prilagojen vašim željam in bo zato ostal nepozaben.

Trajnostni pristop

Veliko lokacij za glamping v Sloveniji se osredotoča na ekološko in trajnostno naravnanost. Uporaba naravnih materialov, kot so les, volna in lan, pri izgradnji in opremi glamping enot minimalizira negativne vplive na okolje. Prav tako je pogosto v uporabi sončna energija za oskrbo z elektriko, kar pomeni manjšo porabo fosilnih goriv in manjše emisije ogljikovega dioksida.

Družina na glampingu

Lokalno pridelana hrana ne samo da podpira lokalne kmete in gospodarstvo, ampak tudi zmanjšuje potrebo po dolgih transportnih poteh, ki dodatno obremenjujejo okolje. S temi ukrepi glamping ne samo da zagotavlja luksuzno izkušnjo bivanja v naravi, temveč tudi aktivno prispeva k varovanju in podpori lokalnega ekosistema ter skupnosti.

 

Seznam ponudnikov

 

Najlepše lokacije za glamping v Sloveniji

Glamping Olimia Adria Village, Podčetrtek

Ta idilična lokacija v neposredni bližini Term Olimia ponuja razkošne šotore z lastno kopalnico in jacuzzijem, ki so obdani z bujno vegetacijo. Vsak šotor je opremljen z modernimi ugodnostmi, kot so klimatska naprava in kakovostna posteljnina, kar zagotavlja vrhunsko udobje sredi narave. Gostje lahko prav tako uživajo v spa storitvah Term Olimia, kar omogoča idealno kombinacijo sprostitve in naravnega okolja.

Herbal Glamping Resort Ljubno

Nahaja se v tihi dolini reke Savinje, kjer ta resort ponuja luksuzne šotore, zgrajene iz ekoloških materialov. Obiskovalci lahko uživajo v edinstvenih zeliščnih kopelih in tretmajih, ki so navdihnjeni z lokalno zeliščarsko tradicijo, ter se sprostijo v posebej zasnovanem naravnem wellnessu. Ta oaza miru združuje intimnost in razkošje s popolnim spoštovanjem naravnega okolja.

Garden Village Bled

Ta edinstven eko resort je več kot zgolj kamp; z raznolikimi nastanitvenimi možnostmi, vključno z drevesnimi hiškami in šotori »na vodi«, ponuja celovito naravno izkušnjo. Zgrajen je z uporabo naravnih materialov, gostom pa je na voljo samopostrežna restavracija s ponudbo lokalno pridelanih ekoloških jedi. Garden Village Bled je prava izbira za goste, ki cenijo trajnostni turizem in želijo svoj oddih preživeti v harmoniji z naravo.

Kam na glamping?

Če razmišljate o glampingu je Slovenija odlična destinacija z mnogimi privlačnimi lokacijami. Ko izbirate idealno glamping mesto, je pomembno upoštevati več dejavnikov, vključno z lokacijo, vrstami aktivnosti, ki jih ponuja, ter stopnjo udobja in zasebnosti.

Glamping hišica

Začnete lahko s preiskovanjem spletne strani Moja Dejavnost, kjer so zbrane različne glamping možnosti po vsej Sloveniji. Ta platforma vam omogoča, da pregledate različne ponudnike, njihove storitve, fotografije nastanitev in ocene prejšnjih gostov. Uporabite lahko tudi iskalnik na spletni strani, ki vam bo pomagal filtrirati ponudbe glede na vaše želje, kot so lokacija, vrsta nastanitve ali dodatne aktivnosti.

Preden se odločite, je priporočljivo, da pošljete povpraševanje posameznim lokacijam, ki vas zanimajo. V povpraševanju navedite svoje želje in potrebe ter prosite za dodatne informacije o razpoložljivosti in cenah. To vam ne bo samo pomagalo pridobiti natančne informacije, ampak tudi občutek o kakovosti storitve, ki jo lahko pričakujete.

Izbira pravega glampinga lahko vaš dopust spremeni v nepozabno izkušnjo. Zato si vzemite čas, preglejte različne možnosti, in izberite lokacijo, ki ne samo da izpolnjuje vaše zahteve, ampak vas tudi navduši s svojo edinstvenostjo in čarom.

 

 

Kaj točno je glamping?

Glamping ali glamurozno kampiranje je sodobna oblika kampiranja, ki združuje udobje in luksuz hotelov z edinstvenim doživetjem bivanja v naravi. Glamping ponuja udobne postelje, kopalnice, elektriko in pogosto tudi Wi-Fi, vse to pa v šotorih, hišicah ali vilah, postavljenih v čudoviti naravni okolici.

Za koga je glamping primeren?

Glamping je idealen za vsakogar, ki želi uživati v naravi brez odpovedovanja udobju. Posebej priljubljen je med pari, družinami in skupinami prijateljev, ki iščejo sproščujoč oddih od vsakdanjega mestnega vrveža.

Kako izbrati lokacijo za glamping?

Izbira lokacije za glamping naj temelji na vaših interesih in dejavnostih, ki jih želite izvajati. Razmislite o vrsti naravnega okolja, ki vas najbolj privlači, kot so gozdovi, jezera ali gore. Prav tako upoštevajte razpoložljive ugodnosti in storitve, ki jih ponuja glamping lokacija.

Kakšne aktivnosti so na voljo pri glampingu?

Večina glamping lokacij nudi različne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, kanuistika in ribolov. Nekateri glampingi ponujajo tudi wellness storitve, kot so masaže, savne in vroče kadi.

Je glamping dražji od tradicionalnega kampiranja?

Glamping je običajno dražji od tradicionalnega kampiranja zaradi višjega nivoja udobja in dodatnih storitev, ki so na voljo. Vendar pa stroški lahko variirajo glede na lokacijo, vrsto nastanitve in sezono.

Kako lahko rezerviram glamping?

Glamping lahko rezervirate neposredno preko spletnih strani ponudnikov ali preko turističnih agencij, ki specializirane za ekoturizem. Priporočljivo je, da rezervacijo opravite vnaprej, še posebej v visoki sezoni, da zagotovite razpoložljivost.

Seznam ponudnikov