Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Električar – Koliko stane in kakšna dela opravlja?

Objavljeno: 18.03.2024

V času, ko se zanašamo na električno energijo bolj kot kdaj koli prej, postaja delo električarjev še bolj pomembno. Ti namreč zagotavljajo, da so naši električni sistemi učinkoviti in predvsem varni.

Vendar pa se mnogi znajdemo v dilemi, ko potrebujemo električarske storitve: Kakšna dela lahko pričakujemo, da bo električar opravil? In še pomembneje, koliko nas bodo ta dela stala?

Cene storitev se lahko namreč močno razlikujejo glede na obseg projekta, lokacijo, izkušnje in specializacijo izvajalca. Poleg tega se nabor storitev, ki jih električarji ponujajo, nenehno širi, saj tehnologija napreduje, posledično pa postajajo domovi ter podjetja vse bolj "pametni".

Katera dela vse opravlja električar?

Električar je strokovnjak, ki se ukvarja z namestitvijo, vzdrževanjem in popravilom električnih sistemov v stanovanjskih, komercialnih in industrijskih objektih.

Elektroinštalacije

Električarji so ključni za vsak projekt, ki vključuje električno energijo, saj zagotavljajo, da so vsi električni elementi pravilno in varno nameščeni. Njihova vloga je bistvena pri gradnji novih objektov ali prenovi obstoječih, kjer je potrebna integracija sodobnih električnih sistemov za zagotavljanje energetske učinkovitosti in udobja.

 • Namestitev novih električnih napeljav: Poleg osnovnih elementov, kot so vtičnice in stikala, električarji vse pogosteje nameščajo tudi napredne sisteme za upravljanje razsvetljave in energetske učinkovitosti. S tem ne zagotavljajo le funkcionalnosti, ampak tudi prispevajo k zmanjšanju porabe energije in izboljšanju bivalnega udobja.
 • Vzdrževanje in popravila obstoječih sistemov: Pregledovanje in vzdrževanje električnih sistemov je ključno za preprečevanje nevarnosti, kot so požari ali električni udari. Električarji s preventivnimi ukrepi in rednimi preverjanji zagotavljajo dolgotrajno varnost in zanesljivost električne infrastrukture.
 • Nadgradnje in izboljšave: V kontekstu nenehnega tehnološkega napredka električarji igrajo pomembno vlogo pri integraciji inteligentnih tehnologij v domove in poslovne prostore. To vključuje pametne termostate, avtomatizirane sisteme razsvetljave in varnostne sisteme, ki povečujejo funkcionalnost in varnost objektov.
 • Inšpekcijske storitve: Električarji opravljajo temeljite preglede električnih sistemov, da zagotovijo njihovo skladnost z najnovejšimi predpisi in standardi. S tem ne le preprečujejo morebitne pravne težave za lastnike nepremičnin, ampak tudi povečujejo splošno varnost bivalnega ali delovnega okolja.

Orodje električarja

 

Električarji

 

Kakšna je cena električarskih storitev?

Cena elektroinštalacij se lahko močno razlikuje glede na lokacijo, obseg dela in izkušnje električarja.

V grobem lahko pričakujemo naslednje:

 • Urna postavka: Električarji v Sloveniji običajno zaračunavajo urno postavko, ki se lahko giblje od približno 20 do 40 evrov na uro za standardna dela. Za bolj zahtevna tehnična dela ali dela, ki zahtevajo posebno specializacijo, se urna postavka lahko poveča.
 • Manjša popravila in intervencije: Manjša popravila in intervencije, kot so menjava stikal, vtičnic ali osnovna diagnostika, običajno stanejo nekaj deset evrov, odvisno od trajanja in zapletenosti dela.
 • Večji projekti: Večji projekti, kot so celovite prenove električnih napeljav v starejših objektih ali namestitev pametnih domačih sistemov, lahko stanejo tisoče evrov. Pri takih projektih je običajno ponudba prilagojena glede na obseg in zahtevnost projekta.
 • Dodatni stroški: Poleg same urne postavke ali ponudbe za projekt lahko pričakujete dodatne stroške za materiale, pot električarja (če je delo izven njegove običajne delovne regije) in morebitna nujna dela izven delovnega časa.

Da bi dobili natančnejšo predstavo o stroških za vaš specifičen projekt, je priporočljivo pridobiti več ponudb od različnih električarjev. Tako lahko primerjate cene in izberete najboljšo možnost.

Električar

Pri tem vam je lahko v pomoč spletna stran Moja Dejavnost, kjer so zbrani najboljši ponudniki elektroinštalacijskih storitev. Prav tako pa vam stran omogoča, da pošljete povpraševanje posameznim ponudnikom in tako brez težav primerjate različne ponudbe.

 

Seznam ponudnikov

 

Kako izbrati električarja?

Pri izbiri pravega električarja za vaše potrebe je nujno, da upoštevate več ključnih dejavnikov, ki zagotavljajo, da bo delo opravljeno varno, učinkovito in v skladu z vsemi predpisi.

 • Licence in certifikati: Zagotovite, da ima izbrani električar vse potrebne licence in certifikate, ki so zahtevani za delo. To je osnovni pokazatelj usposobljenosti in zagotavlja, da je električar seznanjen z lokalnimi predpisi in standardi. V Sloveniji to pomeni, da mora imeti električar veljavno obrtno dovoljenje in morebitne specifične certifikate za posebne vrste del.
 • Izkušnje in specializacije: Iščite električarja, ki ima bogate izkušnje z vrsto dela, ki ga potrebujete. Nekateri električarji so specializirani za določene sektorje ali vrste nalog, na primer za industrijske inštalacije, stanovanjske prenove ali pametne elektroinštalacije. Specializacija in izkušnje zagotavljajo, da bo električar lahko rešil morebitne specifične izzive vašega projekta.
 • Priporočila in ocene: Preverjanje mnenj in ocen prejšnjih strank je odličen način, da dobite vpogled v kakovost dela in zanesljivost električarja. Visoke ocene in pozitivna priporočila na spletu ali od znancev kažejo na zanesljivost in zadovoljstvo strank. Ne bojte se vprašati za reference in jih tudi preveriti.
 • Cenovna ponudba: Pred začetkom dela pridobite več cenovnih ponudb od različnih električarjev. To vam omogoča primerjavo cen, a ne pozabite, da najnižja cena ni vedno najboljša izbira. Upoštevajte tudi obseg storitev, kakovost materialov in predvideni čas izvedbe. Jasna in transparentna ponudba pomaga preprečevati morebitne nesporazume glede končnih stroškov.
 • Komunikacija: Komunikacijske sposobnosti so ključnega pomena. Izberite električarja, ki je odprt za komunikacijo, razume vaše potrebe in je pripravljen razložiti postopek dela ter odgovoriti na vsa vaša vprašanja. Dobra komunikacija zagotavlja, da boste ves čas na tekočem z napredkom projekta in morebitnimi spremembami.

Električne inštalacije

Z upoštevanjem teh ključnih dejavnikov boste lažje našli zanesljivega in usposobljenega električarja, ki bo zadovoljil vaše potrebe in zagotovil varno ter kakovostno izvedbo električarskih del.

 

 

Kakšne vrste del lahko pričakujem od električarja?

Električarji opravljajo širok spekter storitev, vključno z namestitvijo novih električnih napeljav, vzdrževanjem in popravilom obstoječih sistemov, nadgradnjami in izboljšavami za povečanje energetske učinkovitosti in varnosti ter inšpekcijskimi storitvami za zagotavljanje skladnosti z zakonodajo.

Koliko stanejo električarske storitve?

Cena električarskih storitev se razlikuje glede na obseg dela, lokacijo, izkušnje in specializacijo izvajalca. Urna postavka v Sloveniji se običajno giblje med 20 do 40 evrov za standardna dela, z možnostjo višje urne postavke za zahtevnejše projekte.

Kako izbrati pravega električarja?

Pri izbiri električarja upoštevajte njihove licence in certifikate, izkušnje in specializacijo za vrsto dela, ki ga potrebujete, preverite priporočila in ocene prejšnjih strank, pridobite več cenovnih ponudb za primerjavo in se prepričajte o njihovih komunikacijskih sposobnostih.

Zakaj so cene električarskih storitev tako različne?

Razlike v cenah izhajajo iz več dejavnikov, vključno z zahtevnostjo in obsegom projekta, potrebnimi materiali, geografsko lokacijo in izkušnjami ter specializacijo električarja. Dodatni stroški lahko nastanejo tudi zaradi nujnih del izven delovnega časa ali poti.

Je vredno investirati v napredne električne sisteme in tehnologije?

Investicija v napredne sisteme, kot so avtomatizirani sistemi razsvetljave, pametni termostati in varnostni sistemi, lahko znatno izboljša energetsko učinkovitost, udobje in varnost vašega doma ali poslovnega prostora. Dolgoročni prihranki in izboljšanje kakovosti življenja pogosto upravičijo začetno investicijo.

Seznam ponudnikov