Kategorije
Vse kategorije

Dom in vrt

Računovodski servis za vaše podjetje: 7 lastnosti dobrega računovodje

Objavljeno: 04.01.2024

Si želite spremeniti svoje poslovne finance z izbiro pravega računovodskega servisa? Vas zanima, katere so ključne značilnosti, ki naredijo računovodstvo učinkovitejše in kvalitetno?

Izbira pravega računovodskega servisa za vaše podjetje je pomembna odločitev, ki vpliva na uspešnost in trajnost poslovanja.

Dinamično in hitro poslovno okolje zahteva dobrega računovodjo, ki je strokovnjak na svojem področju, kakor tudi specializiran za davčno svetovanje na področju vašega poslovanja.

Kvalitetno računovodstvo vam nudi strokovno in davčno svetovanje, kar ima: 

 • pozitiven vpliv na razvoj in rast podjetja,
 • preprečuje nastanek težav z davčno upravo in
 • prihrani vaš denar z davčno optimizacijo. 

Velik izbor kvalitetnih in dobrih računovodij smo za vas zbrali na našem portalu, kjer z nekaj kliki najdete ponudnika storitev v bližini vašega podjetja.

V nadaljevanju vas bomo spoznali z razumevanjem vaših  posebnih zahtev za računovodstva, kakor tudi ocenjevanja potencialnih ponudnikov računovodskih storitev, kar vam bo pomagalo izbrati dobro računovodjo zase!

Razumevanje poslovnih zahtev za izbiro dobrega računovodstva

Podjetjem je najem storitev računovodskega servisa ugodnejša, kakor nudenje zaposlitve računovodji. Glavni namen je skleniti pogodbo z računovodskim servisom, ki vam na dolgi rok ponuja največ poslovnih koristi.

Preden pričnete z iskanjem računovodskega servisa je ključnega pomena, da jasno razumete (vsaj osnovno), kakšne so vaše zahteve pri poslovanju in kakšen je obseg računovodskih potreb.

Velika korporacija bo potrebovala zapleteno finančno analizo, medtem ko majhni start-upi načeloma iščejo osnovne knjigovodske storitve.

Računovodkinja pri delu

Računovodski servisi

Vsaka industrija ima svoje edinstvene zahteve in zakonske predpise, ki zahtevajo skladnost. Dobro računovodstvo mora imeti na vašem področju celovito razumevanje predpisov za zagotavljanje skladnega finančnega poslovanja:

 • maloprodajni sektor (vrednotenje zalog, …), 
 • tehnološki sektor (prihodki naročniških storitev, licence programske opreme, …),
 • odvetniški sektor (spremljanje časa in stroškov za plačljive ure, …),
 • e-trgovine (obdelava spletnih plačil, usklajevanje transakcij, …)
 • gostinski sektor (priznavanje napitnin ….) itd.

V vsakem primeru je potrebno izbrati računovodstvo, ki vam nudi prilagodljive rešitve in se je sposobno hitro prilagajati spreminjajočemu se finančnemu okolju oziroma rasti vašega podjetja.

7 lastnosti kvalitetnega in dobrega računovodje

Predstavljamo vam 7 ključnih lastnosti, ki jih morate iskati pri ponudniku računovodskih storitev. 

1.      Avtomatizacija in uporaba sodobne tehnologije

Avtomatizacija je revolucionirala tudi računovodsko industrijo, saj poenostavlja ponavljajoče se naloge in zmanjšuje možnost nastanka tveganja človeške napake. 

Danes računovodski servisi že uporabljajo sodobne programe, ki omogočajo brezhibno integracijo z drugimi poslovnimi orodji in programi. 

2.      Prilagodljivost

Pomembno je, da izbere takšen računovodski servis, ki se lahko hitro in učinkovito prilagodi na vaš poslovni proces oziroma se lahko nemoteno prilagaja hitri rasti podjetja.

3.      Finančno poročanje in analiza

Poslovno informirano odločanje temelji na celovitem finančnem poročanju in analitiki, ki vam jo pripravi dober računovodja.

Računovodski servis vam mora zagotavljati celovit vpogled, na podlagi katerega izvedete strateško finančno načrtovanje.

4.      Varnostni ukrepi

Zagotavljanje varnosti vaših finančnih podatkov, v svetu groženj kibernetskih napadov, je bistven.

Pred sklenitvijo poslovnega sodelovanja preverite, kakšne varnostne ukrepe imajo (npr. šifrirani protokoli, varno shranjevanje podatkov, nadzor dostopa itd.).

5.      Stroški in dodana vrednost

Ocenite vrednost, ki vam jo prinaša računovodski servis – pri tem upoštevajte povečanje učinkovitosti poslovanja, izboljšave natančnosti in strateške vpoglede, ki jih ponujajo.

6.      Upoštevanje zakonskih predpisov

Pri nudenju računovodskih storitev uporabljajo splošna pravila o vodenju računov v ZGD-1 (Zakon o gospodarskih družbah), zakonu o računovodstvu in slovenskih računovodskih standardih.

7.      Podjetniška miselnost

Dober računovodja ima podjetniški način razmišljanja, kar mu omogoča učinkovitejšo komunikacijo in enostavnejše sodelovanje s podjetjem.

Na podlagi svojega znanja bo postavil zahtevna vendar prava vprašanja, ki bodo s skupnimi močmi pomagali voditi do uspeha.

Vodenje poslovnih knjig

Na kaj se osredotočiti pri izbiri dobrega računovodskega servisa?

Primarnega pomena je, da izberete takšnega ponudnika, ki ima specifično strokovno znanje in izkušnje v vaši industriji. Pomembno je, da razume zahteve skladnosti z zakonom in pozna najboljše prakse v vašem sektorju.

Raziščite po spletu, kakšna mnenja in ugled imajo potencialna računovodstva in pridobite vpogled v samo kakovost računovodskih storitev, zadovoljstvo strank in morebitne pasti.

Dober računovodja razume, da je ključ do uspešnega računovodskega partnerstva učinkovita komunikacija. Preverite, kakšno podporo strankam nudijo in kakšen je njihov odzivni čas.

Pri svoji odločitvi upoštevajte sposobnost obratovanja računovodskega servisa glede na rast vašega podjetja. Če je vaše poslovanje pripravljeno na eksponentno rast, potem izberite računovodstvo, ki ne izpolnjuje zgolj trenutnih potreb ampak lahko vzporedno prevzema vedno večje obremenitve.

Izkoristite preizkusno obdobje oziroma predstavitve, kjer se osredotočite na testiranje funkcionalnosti, uporabniškega vmesnika in splošne združljivosti z vašim poslovanjem.

Seznam ponudnikov

Kakšne so razlike med povprečnim in dobrim računovodjem?

Glavna razlika med povprečnim in dobrim računovodjem je, da ima dober računovodja strokovno znanje, analitične sposobnosti, komunikacijske veščine, visok etični kodeks in tehnološko usposobljenost.

Strokovno znanje

Dober računovodja ima postavljene trdne temelje strokovnega znanja, davčnih predpisov, standardov finančnega poročanja in računovodskih načel.

Konstantno se mora izobraževati, izboljševati svoje sposobnosti in biti na tekočem s spremembami v vaši industriji.

Analitične sposobnosti

Razvite analitične sposobnosti so ključnega pomena pri analiziranju zapletenih finančnih podatkov in iskanja učinkovitih rešitev. Pomembno je, da ima dober računovodja razvito prepoznavanje finančnih vzorcev, ki vplivajo na rezultate.

Pri svojem delu je dober računovodja izjemno natančen in pozoren na podrobnosti, zaradi česar odkrije napake in neskladja.

Pomembno je, da imate aktiven računovodski servis, ki ne le beleži ter poroča o finančnem poslovanju in informacijah, ampak vam nudi tudi dragocen vpogled in pomoč pri sprejemanju odločitev v podjetju.

Optimizacija poslovanja z dobrim računovodjo

Komunikacijske veščine in fleksibilnost

Dober računovodja ima razvite komunikacijske veščine, kjer zna posredovati finančne informacije na jasen in razumljiv način.

Potrebno se je zavedati, da podjetniki ne poseduje računovodskega znanja, zato je bistveno, da vam vaše računovodstvo ustrezno in ažurno obrazloži vse finančne informacije.

Pomembno je, da ima dober računovodja hitro odzivnost na spremembe na trgu, na katere se odzove strokovno in odločno.

Etični standardi in kodeks

Spoštovanje poklicnih kodeksov in izvajanje svojih storitev v skladu z visokimi etičnimi standardi je minimalni standard, ki pokaže poštenost, preglednost in zaupnost pri ravnanju s kočljivimi podatki.

Predlogi vprašanj za računovodski servis

Pripravili smo vam seznam vprašanj, ki vam bodo pomagala lažje izbrati dobrega računovodjo!

 • Kakšne kvalifikacije in certifikate posedujete?
 • Koliko izkušenj imate na področju industrije, v kateri delujete?
 • Povprašajte po referencah, če ste skeptični oziroma želite dodatno potrditev.
 • Katero računovodsko opremo uporabljate in ali je prilagodljiva z našim obstoječim sistemom?
 • Na kakšen način zagotavljate varnost in zaupnost vseh vaših finančnih podatkov in informacij?
 • Ali redno spremljate spremembe računovodskih predpisov in davčne zakonodaje?
 • Ali obstajajo skriti stroški pri sodelovanju?
 • Kakšna je vaša razpoložljivost, kadar ste v obdobju največje finančne obremenitve (npr. zaključek leta itd.).
 • Na kakšen način uredite prehod z našega trenutnega računovodskega sistema na vašega?
 • Kaj se zgodi v primeru revizije, na kakšen način nas podpirate?
 • Na kakšen način rešitev neskladje ali ugotovljeno napako v finančnih poročilih?
 • Na kakšen način prepoznate in rešujete morebitne finančne težave?

Najdite računovodstvo s pomočjo Moje Dejavnosti!

Spoznali ste, kako ločiti med povprečnim in dobrim računovodjo, katere so kritične lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati in kaj so ključna vprašanja, ki jih boste postavili.

Pri iskanju dobrega računovodje vam je v pomoč portal Moja Dejavnost, kjer vam omogočamo, da raziščete velik izbor uglednih računovodij iz celotne Slovenije:

Pot do izbire pravega in dobrega računovodje se prične z dobro premišljeno odločitvijo. Ne glede nato, ali ste novoustanovljeno podjetje ali rastoče podjetje, boste na našem portalu našli primerno računovodstvo zase, lahko pa iskanje prepustite nam tako, da oddate svoje povpraševanje, mi pa ga bomo posredovali najboljšim računovodskim servisom v vaši okolici.

Seznam ponudnikov